Бившата ГДР вече се радва на цветуща икономика

Сбъдват се обещаните от Хелмут Кол "процъфтяващи пейзажи"
Обновена: 18 сеп 2013 14:04 | 18 сеп 2013 08:48, Елка Василева
40
Бившата ГДР вече се радва на цветуща икономика
Общините в бившата ГДР бързат да се адаптират. Снимка: архив, Reuters

Безработица, пусти промишлени терени, неонацизъм – всичко това в Магдебург, на 150 километра западно от Берлин, в продължение на десетилетия отразяваше мрачния облик на посткомунистическата Германска демократична република (ГДР), информира Франс прес.

Днес, когато икономическата равносметка на Ангела Меркел обяснява доброто й представяне в социологическите прогнози преди парламентарните избори на 22 септември, това е пример за "процъфтяващите пейзажи", обещани на източногерманците от канцлера на германското обединение Хелмут Кол.

Градът, основан от Карл Велики преди 12 века, е постигнал впечатляващ икономически подем и не е единствен в бившата ГДР, където икономиката се развива не само в туристически перли като Дрезден или Лайпциг.

Икономическият всекидневник "Виртшафтсвохе" го определи като "най-динамичния град в Германия", изтъквайки обема на инвестициите в инфраструктурите и образованието.

Безработицата в 230-хилядния Магдебург е намаляла с над 7 пункта между 2006 г. и 2011 г. до 10,4 на сто, особено при младежите.

Това все пак е над средното равнище за страната от 6,8 на сто, но Магдебург е преобразен. "Атмосферата се промени с подобряването на пазара на труда, има повече приятни кафенета или културни събития" обяснява 32-годишната Аника Грюнфелд, майка на шестмесечните близначки Ана и Амалия и на 4-годишния Йонатан. Тя изтъква със задоволство, че Изтокът е запазил някои от специфичните си политики като например грижата за най-малките за разлика от бившата Федерална република Германия (ФРГ).

Тя живее в нов жилищен комплекс от малки къщи, украсени със слънчогледи, изграден в промишлен район, който не е преживял разпадането на комунизма. Благодарение на относително ниските цени на жилищата много от тамошните обитатели са осъществили мечтата си да бъдат собственици на своя дом.

Десетилетия бяха необходими обаче, за да се коригират ефектите от централизираната планова политика и полицейския контрол над населението, характерни за бившата Германска демократична република. Сега източногерманците в някои райони се радват на "процъфтяващите пейзажи", обещани при отварянето на Берлинската стена през 1989 година.

Германската статистическа служба Дестатис неотдавна установи, че разликата между изтока и запада е намаляла след идването на власт на Ангела Меркел през 2005 година. Магдебург и неговата провинция Саксония-Анхалт, както и съседна Тюрингия, са пример за този голям успех.

В Магдебург - един от най-старите промишлени центрове на Германия, по времето на комунизма работеха 46 000 души в машиностроенето. След 1990 година те бяха едва 2000, а градът беше в развалини.

Свидетелство за това са десетките стари разнебитени тухлени заводи. Държавните предприятия в бившата ГДР обаче са претърпели успешна промяна. Едно от тях е SKET, което се развива в сектора на възобновяемите енергии.

В Магдебург се намира и един от най-младите германски университети, основан през 1993 година, в който днес 10 процента от студентите са чужденци.

Кметът на града Луц Трюмпер, представител на опозиционната Германска социалдемократическа партия, изтъква, че общините в бившата ГДР бързат да се адаптират преди края на програмите за държавни и европейски субсидии, като увеличават заплатите, за да избегнат преместването на млади квалифицирани работници на запад. Той отбелязва, че през 2019 година приключва Пактът за солидарност (между старите и новите провинции) и тогава общините ще трябва да се справят сами.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
23
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Стига бе там германците са навсякъде и най вече във властта.