Бившата ГДР вече се радва на цветуща икономика

Сбъдват се обещаните от Хелмут Кол "процъфтяващи пейзажи"
Обновена: 18 сеп 2013 14:04 | 18 сеп 2013 08:48, Елка Василева
40
Бившата ГДР вече се радва на цветуща икономика
Общините в бившата ГДР бързат да се адаптират. Снимка: архив, Reuters

Безработица, пусти промишлени терени, неонацизъм – всичко това в Магдебург, на 150 километра западно от Берлин, в продължение на десетилетия отразяваше мрачния облик на посткомунистическата Германска демократична република (ГДР), информира Франс прес.

Днес, когато икономическата равносметка на Ангела Меркел обяснява доброто й представяне в социологическите прогнози преди парламентарните избори на 22 септември, това е пример за "процъфтяващите пейзажи", обещани на източногерманците от канцлера на германското обединение Хелмут Кол.

Градът, основан от Карл Велики преди 12 века, е постигнал впечатляващ икономически подем и не е единствен в бившата ГДР, където икономиката се развива не само в туристически перли като Дрезден или Лайпциг.

Икономическият всекидневник "Виртшафтсвохе" го определи като "най-динамичния град в Германия", изтъквайки обема на инвестициите в инфраструктурите и образованието.

Безработицата в 230-хилядния Магдебург е намаляла с над 7 пункта между 2006 г. и 2011 г. до 10,4 на сто, особено при младежите.

Това все пак е над средното равнище за страната от 6,8 на сто, но Магдебург е преобразен. "Атмосферата се промени с подобряването на пазара на труда, има повече приятни кафенета или културни събития" обяснява 32-годишната Аника Грюнфелд, майка на шестмесечните близначки Ана и Амалия и на 4-годишния Йонатан. Тя изтъква със задоволство, че Изтокът е запазил някои от специфичните си политики като например грижата за най-малките за разлика от бившата Федерална република Германия (ФРГ).

Тя живее в нов жилищен комплекс от малки къщи, украсени със слънчогледи, изграден в промишлен район, който не е преживял разпадането на комунизма. Благодарение на относително ниските цени на жилищата много от тамошните обитатели са осъществили мечтата си да бъдат собственици на своя дом.

Десетилетия бяха необходими обаче, за да се коригират ефектите от централизираната планова политика и полицейския контрол над населението, характерни за бившата Германска демократична република. Сега източногерманците в някои райони се радват на "процъфтяващите пейзажи", обещани при отварянето на Берлинската стена през 1989 година.

Германската статистическа служба Дестатис неотдавна установи, че разликата между изтока и запада е намаляла след идването на власт на Ангела Меркел през 2005 година. Магдебург и неговата провинция Саксония-Анхалт, както и съседна Тюрингия, са пример за този голям успех.

В Магдебург - един от най-старите промишлени центрове на Германия, по времето на комунизма работеха 46 000 души в машиностроенето. След 1990 година те бяха едва 2000, а градът беше в развалини.

Свидетелство за това са десетките стари разнебитени тухлени заводи. Държавните предприятия в бившата ГДР обаче са претърпели успешна промяна. Едно от тях е SKET, което се развива в сектора на възобновяемите енергии.

В Магдебург се намира и един от най-младите германски университети, основан през 1993 година, в който днес 10 процента от студентите са чужденци.

Кметът на града Луц Трюмпер, представител на опозиционната Германска социалдемократическа партия, изтъква, че общините в бившата ГДР бързат да се адаптират преди края на програмите за държавни и европейски субсидии, като увеличават заплатите, за да избегнат преместването на млади квалифицирани работници на запад. Той отбелязва, че през 2019 година приключва Пактът за солидарност (между старите и новите провинции) и тогава общините ще трябва да се справят сами.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
2
 
! Отговори
ники преди 10 години
Отъде толкова много лъжи? Източната част на Германия се радва на 27 процента младежка безработица, проституция, наркомания, ниска жилищта култура, супервисоки наеми и ниски заплати. Някои хора забравиха, че ГДР беше единствената легитимна германска държава. Федерална република Германия до ден днешен не издава на гражданите се паспаорти и лични карти, а само служебни карти, удостоверяващи, че личността е на служба /американска служба/. Кой помни снайперистите от САЩ, убиващи прескачащите стената?
40
0
 
1
 
! Отговори
кЕрЕНСКИ преди 10 години
РАДВАм СЕ чЕ мНОГО ОТ мНЕНИЯТА ТУК СА рАЗУмНИ А ЕмЕННО чЕ ВСЯКО НЕЩО СТАВА ЗА СмЕТКА НА ДрУГО НЕЩО СЕГА ОСТАВА И НАШИГЕ УПрАВлЯВАЩИ ДА ГО рАЗбЕрАТ И ДА ГО ПрЕИлОЖАТ В ПОлЗА НА СОбСТВЕНИЯ СИ НАрОД А НЕ В лИчНА ПОлЗА КАКТО ДОСЕГА
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А бившата НРБ се радва на цветуща циганорика!
38
0
 
1
 
! Отговори
да бе да преди 10 години
Нещо гнило има тук ! Като е станало такъв рай в ГДР , тогава защо в Байерн е пълно с ози-та * , който се чувстват по - чужденци и от нас чужденците тук . Баварците казват така : Es ist besser Kanaker zu sein , als ein Saupreiss ! *** ози - нарицателно наименование на всички жители на ГДР** По - добре е да си чужденец , отколкото ***-прус . (думата Канакер е жаргонна и вид обида към чужденците , preussen - прусия , на Баварски диалект e preissen , preiss - прус)
37
1
 
2
 
! Отговори
Чистач преди 10 години
До anonimenПрав си, има малка разлика, ГДР си има ФРГ, а България е хамериканска колония.
36
3
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
Ima malka razlika m/u bivshata DDR i BG.DDR si ima Zapadna Germaniq,a BG si ima Rusia.
35
1
 
1
 
! Отговори
Пеликан преди 10 години
До Да !Важното е какво ще правим после. Отмъщението не води до никъде, ако не е свързано с промяна. А промяната, ако не е с ясна посока може и да е за по-лошо.
34
1
 
8
 
! Отговори
Да ! преди 10 години
Правителството ОСИГУРИ икономически подем, така трябваше да се получи и у нас, нали?Но само ако у нас нямаше 23 години комунисти и посткомунисти, които ДА РАЗРУШАВАТ държавата Б-я системно и целенасочено, ПРОДАВАЙКИ ИНТЕРЕСИТЕ на род и Родина! Затова мили сънародници, всички ТРЯБВА В ЕДИН ГЛАС и ЗАЕДНО, да потърсим СМЕТКА от ВИНОВНИТЕ, ЗАЩО СМЕ НАЙ-БЕДНИТЕ в Европа ! И ДА СМАЖЕМ ГЛАВИТЕ на КРАДЦИТЕ, МАФИЯТА, НОВОЗАБОГАТЕЛИТЕ, ОЛИГАРСИТЕ и на всята *** в Правителство и Парламент!!!
33
1
 
2
 
! Отговори
Лъв преди 10 години
То и по времето на социализма живееха най добре от всички, но по време на обединението стандарта им падна драстично, и затова бяха зле независимо че бяха обединени с западна Германия тогава, който е ходил в ГДР го знае най добре, самият аз бях много пъти там.
32
6
 
5
 
! Отговори
Ханс преди 10 години
Социализма и неговата най-пошла проява - комунизма нагледно показват в Германия че хора от една и съща кръв разделени семейства постигат рьзлични резултати при различни условия. ГДР е пример който ясно показва че 24 години /цяло поколение/ не е достатъчно да измре за да си върнат хората човешкия облик. В библията ясно е казано че Мойсей е водил народа 40 години преди да стигнат Обетованата земя.
31
2
 
9
 
! Отговори
Иван преди 10 години
А б бившатаНРБ си имаме БСП(с членовете на БКП)
30
1
 
4
 
! Отговори
men преди 10 години
фрау меркел построи социализма в източна германия. в момента се строи и в гърция, португалия, испания и италия. след около 1020 години ще стигнат и до българия. да живее другарката фрау меркел от щази
29
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей,хайвани КАК за 24 години от падането на стената се изравнява кажи-речи стандарта между Западна и Източна Германия?Ами със сриването на икономиките на всички останали страни от Източният блок! Измисли Германия ЕС,вкара всички страни от източният блок вътре и започна да ги дои!Така се изравнявало за кратък срок стандарт! Защо не изтегли Германия ЗАЕМ необходим за сливането и й подобрява стандарта?Защото има държави-балъци да си сринат икономиките и да й платят ОБЕДИНЕНИЕТО с директиви уж на ЕС!
28
0
 
9
 
! Отговори
марцияна преди 10 години
Къде е истината никой не знае но факт че са били в социалистическият блок и са успели да променят нещата бързо не като при нас това означава че работят за доброто на хората.Не като нашите само да си правят сметка как да оберат държавата а българите кучета ги яли.
27
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поредните популистки глупости.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Az puk ne plashtam,nali sum chujdenec....
25
9
 
14
 
! Отговори
waffen ss преди 10 години
Arbeit macht frei.Deutschlan uber alles.
24
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
цветуща като българската ли?
23
9
 
22
 
! Отговори
Трободъбъл преди 10 години
Мила картинка - най-развитатата социалистическа страна (след "великия" СССР, разбира се) след 23 години на непрестанно наливане на огромен капитал от Западна Германия, вече почти настига. Голяма работа е социализЪма, няма що!
22
9
 
13
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 10 години
Статията е пълна лъжа. Достатъчно е да влезе човек в сайтове за покупко-продажба на имоти в Източна Германия и ще види, че масово се продават апартаменти, къщи, индустриални терени и сгради за жалки пари ( сравнени дори с цените в България). Имаш чувството че цели градове са обявени за продажба ! Това не ми се вярва да е защото всичко там е мед и масло ! По-скоро хората се изнасят в провинции където има повече работа.