Наш спортист е екстрадиран от Белгия, нямал трудова виза

Прекарал 3 денонощия в арест и лагери за чужденци
26 сеп 2013 16:06, Елка Василева
6
Наш спортист е екстрадиран от Белгия, нямал трудова виза
Наш професионален спортист е попаднал в белгийски бежански лагер заради липсата на турдова виза. Снимка: архив, Reuters

Български професионален спортист бе екстрадиран от Белгия заради липсата на трудова виза и прекара три денонощия, лишен от свобода в арест и в лагери за настаняването на чужденци. Това съобщиха за БТА от семейството, което пожела имената на потърпевшия и на неговия отбор да не бъдат посочвани.

Недоразумението е било предизвикано от това, че клубът на спортиста подал документи за издаването на трудова виза, но белгийските власти отказали да удовлетворят молбата. Клубът обжалвал решението, а междувременно играчът пристигнал в Белгия през август, когато отборът започвал подготовка. По-рано тази седмица по време на тренировка полицията арестувала спортиста и го отвела в ареста. След това българинът бил прехвърлен в бежански лагер, лишен от свобода.

Белгия е все още една от седемте държави в ЕС, която не позволява на българи и румънци да упражняват труд без издаването на виза. Тези ограничения отпадат навсякъде в ЕС от 1 януари догодина. Същевременно българите имат право на безусловен престой до три месеца в чужда държава от Общността, но ако не работят.

В дадения случай става въпрос за формално нарушение на белгийското законодателство, тъй като спортистът е бил в трудово-правни отношения със своя белгийски работодател без надлежното разрешително от Службата за чужденците. Въпреки че отборът е заявил готовността си да купи незабавно билет за връщането му в България, играчът е бил лишен от свобода, за да се изпълнят формалностите по уведомяването на българските власти за екстрадицията. Източници на БТА уточниха, че вероятно в случая няма да бъдат наложени ограничения на спортиста за повторно влизане в Белгия, тъй като съществува съзнанието, че той е бил подведен от своя работодател.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
от възродената римска империя добро не чакай
4
2
 
4
 
! Отговори
Спиртист преди 10 години
От кой спорт е колегата. Скоростно бране на желязо или клуб Цар Киро - прайм ментета секви. Дано е добре колегата, 3 дена нищо не е. За тон желязо и 3 години дават.
3
1
 
8
 
! Отговори
? преди 10 години
Бандаловски, ти ли си бре?
2
1
 
18
 
! Отговори
Neven преди 10 години
Пълни ***.али с извинение. Човека е от ЕУ, спортист, спортен клуб заявява желание за трудова виза, а те го пращат в зандан за бежанци. Поне за домашен арест тези *** чували ли са? Дано ги съди човека и гати и цивилизоваността.
1
1
 
20
 
! Отговори
Viva la EU преди 10 години
Свободно движение на... ***...