Протести на ученици във Франция срещу депортиране на техни съученици

Двайсетина гимназии бяха засегнати от протестите
18 окт 2013 15:24, Елка Василева
5
Протести на ученици във Франция срещу депортиране на техни съученици
Снимка: Reuters

Френски гимназисти протестират за пореден ден срещу депортирането на техни съученици мигранти, пребиваващи в страната без документи, като блокираха няколко училища преди планирана масова демонстрация в Париж, предаде ДПА.

За втори пореден ден входовете на няколко училища във френската столица бяха барикадирани с кофи за боклук и метални заграждения.

В лицея "Араго" учителите, идващи за учебни занятия, трябваше да минат през тълпа от освиркващи ги ученици, за да се доберат до сградата, влизайки през учителския вход. Ученическият вход беше напълно блокиран.

Над 100 ученици демонстрираха пред сградата. Един от протестиращите носеше плакат с надпис "Араго проявява солидарност".

Двайсетина гимназии бяха засегнати от протестите, предизвикани от ареста и депортирането на 15-годишната косовска ромка Леонарда Дибрани по-рано този месец.

Друга демонстрация е планирана за днес следобед на площада на Бастилията. По-късно през деня правителството трябва да обяви резултата от административното разследване на депортирането на Дибрани и семейството й.

Вчера хиляди ученици участваха в шествие до вътрешното министерство в Париж с призив за "незабавно връщане" на Дибрани, както и на 19-годишния арменец Хачик Качатрян, който също беше депортиран миналата седмица.

Френското правителство започна административно разследване на обстоятелствата около задържането на Леонарда на 9 октомври в Източна Франция.

Стотици гимназисти се събраха в сряда пред ректората в Париж, за да протестират срещу изгонването от страната на техния 19-годишния съученик арменец Хачик. Екстрадирането на ученици с нередовни документи за престой предизвика в правителството и социалистическото мнозинство в парламента спорове относно
имиграционната политика и вътрешния министър.

Пред АП Леонарда Дебрани каза от косовския град Митровица, че иска да се върне във Франция. Семейството й напуснало Косово преди около пет години, понеже като роми били дискриминирани и нямали възможност да се развиват, пише БТА.

Домът ми е във Франция. Не говоря тукашния език и не познавам никого. Искам само да се върна във Франция и да забравя случилото се, сподели на френски език момичето.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
5
 
12
 
! Отговори
sios преди 10 години
Protestirashti kato tqh ,ot arabski proizhod!
2
2
 
15
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 10 години
ЗАЩО ЗА БЪЛГАРСКИТЕ *** НЯМА.... ,,СВОБОДА,БРАТСТВО,РАВЕНСТВО,, ......
1
6
 
27
 
! Отговори
Кар Циро преди 10 години
И ние ги подкрепяме! Даже може нови съученици да им пратим и за тях да се застъпват ;)