Протести в Румъния срещу експлоатацията на шистов газ

Недоволните са и срещу разработване на златна мина в Трансилвания
19 окт 2013 19:48, Петя Славова
19
Протести в Румъния срещу експлоатацията на шистов газ
Снимка: БТА

В няколко населени места в Румъния днес бяха организирани протести срещу експлоатацията на шистов газ и срещу плановете за разработване на златна мина в Трансилвания, съобщават осведомителните агенции Аджерпрес и Медиафакс.

Над 700 души протестират мирно днес в село Силиштя, община Пунджещ (Североизточна Румъния) срещу решението на американската компания Шеврон да проучва за наличие на шистов газ в района, пише БТА.

Демонстрантите издигнаха лозунги като "Долу Шеврон", "Не на проучването и експлоатацията на шистов газ", "Господ е с нас". Те поискаха оставката на министъра на околната среда и на правителството. В протеста, който продължава шести пореден ден, участват местни жители, свещеници и екоактивисти от няколко града.

Над 1000 души протестираха днес срещу експлоатацията на шистов газ чрез неконвенционални методи и в град Бърлад, в същия окръг Васлуй, допълва Аджерпрес. Хората скандират срещу решението на правителството и на местните власти да одобрят започването на проучвания в няколко периметъра в окръга.

Близо 2000 души се събраха в град Къмпени, окръг Алба (Северозападна Румъния), за да протестират срещу плановете на канадска компания да извлича злато и сребро в трансилванското село Рошия Монтана, съобщава Медиафакс. Протестиращите носят националния флаг, пеят патриотични песни, а някои от тях доведоха на протеста кравите и воловете си, за да покажат, че планините Апушени са земеделски район.

Протестът започна с религиозна служба, а демонстрантите се молиха заедно за бъдещето на района. Плакати гласят: "Не искаме цианид", "Предателството на страната се измерва в злато". Протестиращите заплашиха, че ако не бъдат чути, ще отидат в Рошия Монтана и в Букурещ, за да протестират.

От 1 септември насам, когато законопроект за Рошия Монтана бе внесен в парламента, в Букурещ и редица други градове се организират протести срещу плановете за разработване на мината.

Същевременно 33 миньори от Рошия Монтана, които миналия месец протестираха под земята в продължение на пет дни, настоявайки за одобрението на проекта, днес отново слязоха в галериите за два часа, съобщава Медиафакс. Миньорите отново подкрепиха плановете на канадската компания Гейбриъл Рисорсис, защото искат да запазят работните си места.

В центъра на Рошия Монтана близо 300 души - служители на компанията "Рошия Монтана Голд Корпорейшън", роднини на миньори и местни жители, също протестират с искане за одобряване на проекта, съобщава Медиафакс.

Гейбриъл Рисорсис има планове да разработи край Рошия Монтана най-голямата открита златна мина в Европа. Компанията предвижда да добие 300 тона злато и 1600 тона сребро. Тя обещава 900 нови работни места по време на експлоатационния период, който ще продължи 16 години, както и големи икономически придобивки за региона. Компанията обаче планира да използва големи количества цианид, което безпокои природозащитниците.

Проектът чака необходимите разрешителни от 14 години. Противниците на проекта Рошия Монтана са се организирали чрез социалните мрежи за нов протестен поход в Букурещ утре, съобщава още Медиафакс. Министърът на вътрешните работи Раду Строе призова протестите да останат мирни, информира агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Бетониран мозък преди 10 години
До консаСтрашна е тази Русия, бе! Финансира протести! Много пари имат! Финансира в Румъния, в САЩ, в Канада, във Великобритания! Абе ***, ти в ред ли си? Самата Русия има огромни залежи от шистов газ, но никога няма да ги разработва. Има най-големите залежи на злато (год. добив > 80 т), платина, иридий, родий, титан, алуминий, диаманти и каквото се сетиш. Изобщо цялата Менделеева таблица !Менделеевата таблица, не "Периодичния закон"! Кръстена на руснак, яж си зад**ka! ххх - ДГД!
14
0
 
2
 
! Отговори
До 11- конса преди 10 години
Според теб, трябва да си отровим нашата земя и нашата вода и България да стане отровна пустиня, каквито са американските пустини, в които дупчат за шистов газ, само, за да им станело гадно на руснаците. Ти си 100 % като тъпите шопи от вицовете -"Я не сакам на мен да е добре, я сакам на Вуте да е зле".
13
0
 
8
 
! Отговори
ви каем преди 10 години
ей са гледах в документални точка ком "ГАЗЛАНД 2" или "GASLAND 2"Един, който е за добив на шистов газ искам да го гледа и после да викне шеврон да му бият сонда в двора. Само там бих допуснал да се добива и да се излъчва на живо, за да видят другите му авери последствията на необмислените, платени и лесни решения!
12
5
 
1
 
! Отговори
ххх преди 10 години
До обективенТова бетонирани мозъци не могат да го разберат, такива *** псевдородолюбци знаят само да въртят *** пред Москва. Там обаче, въобще не им дреме нито за тях, нито за България.
11
12
 
2
 
! Отговори
конса преди 10 години
Този род протести се финансират от Русия,за да продължава Румъния да няма собствени енергийни източници.И нас ни прецакаха така с провала на Набуко.Да на шистовия газ-само и само да им стане гадно на братушките.Ей големи империалисти са!Правят всичко възможно да провалят добива на енергия(газ,петрол,въглища),за да купуваме тяхната,мамка им!
10
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
САЩ са най-богатата държава и добиват ширстов газ.България и Румъния са най-бедните държави но протестират срещу добива на ширстов газ и го забраниха. Предпочитат да плачат за помощи и да се успокояват че имат уж чиста природа. Въпрос на народопсихология. Американците са свикнали да рискуват и печелат. Българите не искат да рискуват за нищо и не искат никакви промени. Хубаво им е да са бедни, да се оплакват и да мразят богатите. Така се чустват чисти и възвишени. Въпрос на матрял.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен Сирийският шелф им е последна грижа, около Сирия има още пет държави, които имат шелфов газ.
8
15
 
5
 
! Отговори
обективен преди 10 години
Всъщност грабителите и на бг. и на Румъния са руските мутро- олигарси. Ако не Шеврон, а луковия ойл искаше да помпа шистов газ от добруджа, "защитниците на природата" щеха и дирниците да си дадат за "каузата" на раша. Те го демонстрират ежедневно с БелеНЕ. Южен пАток и прочее! ТОВА СА ФАКТИТЕ, останалото е тяхна злоба, и игра с хорските страхове! Абе изпитана от тях "тактика"! Румтния обаче не е Бг. там русковдлъбнатите кратуни малко ги поизтрепаха преди години и това е шанса на комяиите!
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
рио рио и ти си една куха лейкаако си платен американо близач те разбирам ама инак ще си обикнован идиотнай-голямата християнска държава - е съюзник на алкайдана нея и трябват слаби държави с тъпо население биещи се между себе си мюсулмани - а петрола си течеако номера с шистовя беше истина нямаше да се натискат за сирйския шелф - бъкано е с газ - не е шистов и тъпите японци нямаше да купуват руски сгъстен газ - строят втори завод за сгъстяване-ами щяха да купуват евтин американски шистов
6
8
 
3
 
! Отговори
rio_de_oro преди 10 години
До 2.Ти си роб и още как. Всеки път като сипваш безнин в колата ти подкрепяш изтреблението на Християните в Сирия, Ирак, Египет и Ливан. Толкова сте глупави че не можете да проумеете че всичко беше нагласено от някои държави в Персийския залив. Накараха ви да мислете че най -голямата християнска държава Америка е враг но истинския враг е вашето невежество.
5
1
 
14
 
! Отговори
Не забравяйте!!! преди 10 години
У нас ГЕРБ бяха разрешили добива на шистов газ за американците, продадоха България за пари, американските гн*ди да се сдобиват с газ добиван на нашия гръб, но си платиха наглите гербаджии.Жалко че много хора забравят, а това е много сериозно,много по-сериозни от греховете,в които са обвинявани други партии.Недоумявам как може да гледат на Борисов като на някакво агънце, което никъде,за нищо не е виновно и той нищо лошо не прави.
4
13
 
2
 
! Отговори
rio_de_oro преди 10 години
Гледайте филма Fracknation.Там излизат на яве всички лъжите на самозваните еколози платени от богати Араби в Катар и Саудитска Арабия.
3
17
 
3
 
! Отговори
rio_de_oro преди 10 години
Докато еко самозванци определят политиката ни ще останем бедни.Всеки обича природата но когато има средновековен лов на вещици срещу науката тогава знаем че е станало прекалено късно.Затова ще сме бедни.
2
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
румънците не засрамихане са американски роби като българите и се борят за страната сисамо тъпия българин си мисли че някой от вън ще дойде да му направи хубаво всички които са дошли са дошли да изкярят - и сметкака я плащат тъпите българи
1
1
 
34
 
! Отговори
Давайте съседи! преди 10 години
Аз съм с румънците! Тия от Шеврон искат да ни изтровят, а ония пък другите да оберат природните ресурси на хората. Иначе сме най-долните, българи и румънци, когато нямате интерес от нас, а "скъпи ми" чужденци. Плюете и обиждате ама като е за пари - не сме толкова лоши! Тогава територията и природните ни залежи ги заобичвате, нали, да ви.... Хич да не припарват до нас тези пришълци! Господ да ни пази от тия кърлежи, щом собствените ни правителствата не желаят!