Кой ще плати цената на шпионския скандал в Европа?

Нов еврозакон за електронна сигурност предвижда санкции до ? 100 млн.
Обновена: 28 окт 2013 14:45 | 28 окт 2013 13:43, Елка Василева
2
Кой ще плати цената на шпионския скандал в Европа?
Посолството на САЩ в Берлин, в което се смята, че има техника за подслушване. Снимка: Reuters

Тежки времена идват за технологичните гиганти Google, Facebook, Microsoft и Yahoo. Европейският съюз реагира остро на новите обвинения, отправени към американската Агенция за национална сигурност (NSA), според които тя е подслушвала лидерите на водещи страни от Общността. В резултат на всичко това през миналата седмица Eвропейският парламент одобри проектозакон за електронната сигурност, пише Bloomberg Businessweek.

Законът обаче няма да се отрази толкова негативно на агенцията, колкото на интернет корпорациите, които са застрашени от сериозни глоби, в случай че нарушат личното пространство на европейските потребители, което включва съхраняването и използването на тяхната лична информация. Законът предвижда парични санкции в размер на до 100 милиона евро или 5% от годишния оборот на дадена компания.

Американските онлайн компании вече се сблъскаха със законодателството на Европейския съюз. Неотдавна Франция наложи 100 000 евро глоба на Google заради съхраняване на лична информация в приложението Street View.

Новите обвинения подкрепят изнесената от Едуард Сноудън информация за мащабите, с които борави NSA. Агенцията трябва да реагира на данните, че шпионира цяла Европа: от наблюдаване на банковите сметки на обикновени граждани до подслушването на мобилния телефон на германския канцлер Ангела Меркел и други държавни лидери. Появиха се дори слухове, че британското разузнаване е хакнало белгийския мобилен оператор Belgacom, се казва още в публикацията на Bloomberg Businessweek.

Въпреки че предложеният законопроект е фокусиран върху компаниите, които използват лични данни, наскоро изнесена информация разкрива, че част от разузнаването е “свързано по-скоро с икономически интереси, отколкото с въпроси, касаещи националната сигурност. Това определено нагнетява напрежение,” коментира Ник Пикълс от английската организация за защита на личните данни Big Brother Watch.

“Поведението на САЩ показва ясното им желание да осигурят сигурността на собствените си граждани, докато другите нямат значение. По същия начин разсъждава и Европа, предлагайки начин за защита правата на своите граждани, когато чужди компании събират техните лични данни,” допълва още Пикълс.

Шпионският скандал в Европа може да предизвика нов икономически срив, предупреждава Фран Бъруел, вицепрезидент на базирания във Вашингтон Атлантически съвет. Според нея законодателството в Европа няма да позволи подписването на предложения пакт за свободно преминаване на стоки между САЩ и Европа, ако не се стигне до споразумение за събирането на лична информация.

Световни икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
7
 
! Отговори
контра на контрата преди 10 години
Незабавно да поискаме оставката на президент Обама и насрочване на нови избори в САЩ.Че ако ти мистър президент не си знаел за чии х.. си там в белия дом?
1
3
 
3
 
! Отговори
Ivanov преди 10 години
Терористите са възмутени че предатели и организирани престъпници са внедрили системи за тотално следене центриране подслушване и снимане през лични документи.У нас ги внедриха чрез пси препрограмиране още 1998 година.