Украйна призна: Русия ни отказа от споразумение с ЕС

Москва предложила преговори на Киев
69
Украйна призна: Русия ни отказа от споразумение с ЕС
Микола Азаров. Снимка: Ройтерс

Русия е причината за решението на Украйна да се откаже от подписването на споразумението за асоцииране с ЕС, призна днес украинският премиер Микола Азаров, цитиран от АФП.

По думите му Русия е предложила да бъде отложено подписването, което трябваше да стане тази седмица във Вилнюс, и вместо това да започнат преговори между Москва и Киев. Пред репортери в украинската столица Азаров съобщи, че през декември неговата страна ще започне преговори с Русия за създаване на "пътна карта" за възобновяване на двустранните отношения, добавя Ройтерс.

Още по темата
Той подчерта, че Киев не е приключил разговорите с Москва за отпускане на нов руски кредит. Според Азаров Украйна не иска да се превръща в "бойно поле" между ЕС и Русия, която иска да включи Украйна в митнически съюз от бивши съветски републики.

Микола Азаров обяви още, че президентът Виктор Янукович ще присъства на срещата на върха с ЕС в четвъртък и петък, за да обсъди възможността за тристранни преговори с участието на Русия по икономическите проблеми на Украйна, предаде Ройтерс.

По-рано днес Кремъл реагира на обвиненията на Брюксел, че оказва натиск върху Киев по споразумението за асоцииране. Говорител на руския президент Владимир Путин заяви, че ЕС не трябва да хвърля върху Русия вината за решението на Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на Интерфакс.

"В този случай е неуместно да се говори за какъвто и да било натиск", каза Дмитрий Песков. Това е първата реакция на Кремъл по повод вчерашните остри критики на Брюксел за поведението на Русия. Говорителят подчерта, че Путин многократно е изразявал позицията на Русия, че ще приеме всяко решение на Украйна.

Киев се отказа да подпише готовото споразумение, след като месеци наред Русия предупреждаваше, че ще наложи икономически санкции на източния си съсед и намекна, че ще му спре доставките на природен газ.

Вчера в съвместно изявление председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Херман ван Ромпой и Жозе Барозу заявиха, че "категорично не одобряват позицията и действията на Русия в това отношение".

Русия иска да вкара Украйна в митническия съюз на няколко бивши съветски републики и от своя страна обвинява Брюксел, че оказва натиск върху Киев.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: УкрайнаРусияес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Prochetoh komentariite.Radvam se che ima dalnowidni hora koito vizdat budesteto na Ukraina kato na Bulgaria, edna bezglasna bukva v Ewropeiskia souz.Ste im vzemat ikonomikata, nenuznite predpriatia ste budat ***, a hubawite ste stanat sobstwenost na zapadni kompanii.A samiat ukrainski narod ste doide da sluguva na Zapad kato bulgarskiat.
59
0
 
7
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
Ох горките Украинци и те чакат ЕС да им оправи държавата като нас.И те като мнозинството Българи не осъзнават че един народ не е ли сплотен единен и мобилизиран и трезворазсъждаващ и дисциплинира за да си оправи сам самичък държавата,няма кой да друг да му я оправи. Но погледнато в глобален план всеки се учи от грешките си а закона за естествения подбор не прощава.Много съюзи, държави, народи, раси са изчезнали през историята.Глупоста, невежеството,първосигналноста,слабия дух водят до изчезване!
58
2
 
1
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
62 Ти/ние също продължаваме нагоре , е хванахме малко кофти момент защото от 2008 света е в криза , но трябва да си сляп за да не виждаш на всеки метър , че България е по различна от тогава , не говоря само за пътища а въ всеки един аспект , вярно можеше / може по бързо по отчетливо но за сега е това .
57
2
 
8
 
! Отговори
емо преди 10 години
дойде времето русия да застане на полагаемото и се място на световен лидер.да му мислят европейци и американци
56
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някои от писалите преди мен и понятие си нямат от това, какво произвежда Украйна в момента, какви са заплатите и какъв е стандарта в тази държава. Много правилно решение са взели и последствията от това ще се видят само след няколко години. Ние вече 7 г. сме в ЕС и като гледам само затъваме. Постоянно управляващите се оплакват с кризата. Ами тя е за всички по света. Затова се нарича световна икономическа криза. Но Китай, Япония, Корея и т. н. продължават нагоре, може с по-бавни темпове но нагоре
55
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За кучета и котки може - за прасета не може?!Значи като европа "излага икономически аргументи" за да "ориентира" някой е позволено, а когато същото прилага конкуренцията е "натиск"?
54
2
 
7
 
! Отговори
Lat via преди 10 години
До Анонимен N 6 "Балтийските страни станаха прилични европейски держави"..???.Населението на тези страни масово бяга в Англия и Германия. Вероятно, от "добър" живот на европейския модел. Вижте статистиката- ужас!
53
3
 
5
 
! Отговори
НФБ преди 10 години
До Одисей 1ГЕРБ НЕ Е ПРОЗАПАДЕН А ПРОАМЕРИКАНСКИ И ТОВА Е СЪЩО ГРЕШКА НА ДОН БОРИСОВНАМИРАМЕ СЕ В ЕВРОПА....НО ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЗНАЕ ЧЕ И НА БЪЛГАРИЯ Е ПРЕДЛОЖЕНО ДА СЕ ВКЛЮЧИ В ЕВРАЗИЙСКИЯ СЪЮЗ , КОЕТО ЩЕ Е ГОЛЯМА ГРЕШКА ОТ НАШИТЕ УПРАВНИЦИ НО ДАНО НЕ СТАНЕ..
52
0
 
5
 
! Отговори
stoneg преди 10 години
Сценарият със източна Европа ще си остане такъв поне още 50 години хехехеехеххехееххе
51
2
 
10
 
! Отговори
Стоян преди 10 години
До ПетърИ с мен е така. Кой е по-украинец - московчанинът Иваненко, челябинецът Соколенко или киевчанинът Иванов и запорожецът Соколов?До работещСигурно работиш нощна смяна и сега отмаряш. Иначе крадеш работно време от работодателя си. Освен ако не си частник, но пък тогава много лежерно го даваш към бизнеса си и ще закъсаш. НРБ произвеждаше не всичко, но произвеждаше много и успешно търгуваше. Беше на 26 място в СВЕТА по БВП на глава от населението.Прегледай си текста за граматически грешки
50
8
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Малко по малко пъзела се нарежда . Като започнем от началото на годината и протестите срещу едно все пак прозападно Правителство каквото беше ГЕРБ , те подготвиха почвата чрез дискредитирането на ГЕРБ за патовата ситуация на изборите , за повече комунистите не биха и мечтали , а след изборите едно послушно на Москв правителство което със стахановски хъс за нула време даде всякакви разешителни за запиочването на строителството на Южен поток и всичко това за да се изпревари Украйна да не подпише.
49
2
 
7
 
! Отговори
Имани преди 10 години
Утвърди се една нова, ненадмината по циниэма и жестокостта си иэмама - ЕС и Брюкселски инстанции, които продължават да колониэират държави и да респектират Света!!!
48
1
 
16
 
! Отговори
ЗИКО преди 10 години
При безмитната зона Украйна ще печели 20 милиарда годишно.Тези пари можели да и ги осигури ЕС да ама не. Ще и съсипе самолет- строенето там се правят най големите самолети в света. Ще и съсипе селското стопанство Украйна е житница.Здравеопазване образование социално осигуряване ще рухне. Пример е България. Единствената полза ще е че младите хора ще могат свободно да ходят и аргатуват из Европа. Ако сега е вкарат в ЕС ще следва НАТО искат да са по близо до Русия. Е това няма да стане.
47
10
 
4
 
! Отговори
работещ преди 10 години
До Анонимен 48:Явно много го разбираш международния маркетинг. Кой бил тоя,"най-големият пазар в света", от който сме се отказали? (Апропо, да се откажеш от "най-големияТ", е граматически грешно, не знаеш членуването). Най-големият пазар в света е китайският, после идва индийският. На нито един от тях не сме продавали почти нищо. А това - "Нашата страна ,която си произвеждаше всичко", си го чуло в кръжока по политикономия към БСП, Атака, НФСБ или ВМРО. Обаче, не е вярно. Внасяхме на поразия.
46
13
 
8
 
! Отговори
българин преди 10 години
Че ЕС не е цвете - не е, ама, в сравнение с Русия, направо си е. Ето, докъде комунистите докараха Украйна - житницата на руската империя, металургичната база на СССР, да трепери от "Русия" на Путин, щото щяла да й спре газа. Мръсни комунисти. Съжалявам ги, украинците. И те са в нашето положение - управляват ги съветски агенти.
45
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Путин е в Италия и пак им го каза (:)кратко, точно и ясно ! както винаги, де!
44
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
така се прави политика,приятели!!!
43
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До реалистТака е приятелю, нарича се неоколониализъм ! Нашата страна ,която си произвеждаше всичко (освен банани) ,сега не съм сигурен дали и клечките за зъби са български. борбата за пазари е безмилостно жестока, а ние безгрижно се отказахме от най-големият пазар в света, който си ни беше сигурно наш.
42
0
 
18
 
! Отговори
реалист преди 10 години
ЕС е колониална сиситема, която може да съществува само с разширяване на териториите си на всеки 15-20 години за нова експплоатация. Затова европейските гейове реват сега. Няма ново лапане. А Украйна просто си защити интересите. Ще видим колко ще издържат управляващите на подкупите, които ЕС им предлага в момента, за да си продадат народа
41
1
 
14
 
! Отговори
Какво чака щопите преди 10 години
Предпочитам да съм васал, но да живея добре и спокойно, отколкото васал на грабителска Европа, пълна с престъпници и ***, които ни набиват нашите медии. Европа заедно с нашите предатели управници подготвят отделянето на ТРАКИЯ от България и ще бъде предадена на Турция, Ако бяхме с Русите, това няма да се случи. Това шопските дървени глави не го разбират, улисани от печалбарство. След Тракия сте вие дървеняци. Само Черноморието остава, заради защитата от Русия. Радвайте се дървеняци.