Бъсеску се обяви за обединение на Румъния и Молдова

"Това не е идеал, който може да бъде постигнат в кратък срок"
2 дек 2013 07:29,
31
Бъсеску се обяви за обединение на Румъния и Молдова
Тимофти и Бъсеску. Снимка: Reuters

Румънският президент Траян Бъсеску се обяви за обединение на румънците с техните братя от Молдова, но подчерта, че това е дългосрочен проект, предаде Франс прес.

"Изказах пожелание, което е на президента на Румъния, и което, според мен, споделя съществена част от румънския народ: за обединение с нашите братя в Република Молдова, за обединение като народи", каза Бъсеску в реч на националния празник на Румъния.

"Това не е идеал, който може да бъде постигнат в кратък срок, но трябва да го изразим и да го утвърдим, ако искаме един ден да стане реалност", каза Бъсеску, до когото бе молдовският му колега Николае Тимофти.

Само народите на двете страни могат да решат дали такъв проект ще види бял свят, продължи румънският президент.

Молдовският държавен глава беше много по-сдържан по този въпрос в речта си - той каза само, че в двете страни се говори един и същ език и че те имат една и съща бурна история.

Тимофти напомни, че Молдова желае да напредне бързо по пътя на европейската интеграция, добавя АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Молдова не е Румънска та да се обеденяват !!!!!
27
3
 
2
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
До Да бе, даА Приднестровието къде го слага домнуле Бъсеску?---------------- Приднестровието да ти кажа ли къде си го слага или сам ше се сетиш?
26
6
 
2
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
Йес, бейби! Евала на румънците!
25
3
 
13
 
! Отговори
2013 преди 10 години
До Македонеца от 24: Като нямаме нищо общо, защо четеш български сайтове? И то без преводач :)
24
2
 
19
 
! Отговори
stariadub преди 10 години
Вие македонците щот сте много богати, ние поне не сме промити мозъци и си имаме собствена история
23
1
 
14
 
! Отговори
Да бе, да преди 10 години
Румъния може да иска, но дали иска Молдова? Че там вече си имат своя собствена политическа класа и олигархия, те дали така лесно ще станат втора ръка хора, ако се присъединят към Румъния? Историята не познава случай някой доброволно да сдаде властта. А Приднестровието къде го слага домнуле Бъсеску? Че то по-скоро Русия ще присъедини Румъния, отколкото да даде Приднестровието! Пък и Румъния днес иска Молдова, утре - Добруджа?.... Всеки нещо иска, а Вигенин празнува Ханука.
22
8
 
4
 
! Отговори
муси преди 10 години
Румънският президент Траян Бъсеску е много умен и интелигентен човек,като него румънците са нямали от много години нека да ги вържат двете държави,кво пречи и ние да се вържем Турция и Македония като добрите стари времена
21
4
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 4 преди 10 години
"Те може да искат, но Русия никога няма да позволи това да стане факт..."---Не се знае: това което става с Украина е много интересно, не изключвам да се провокира разцеплението и - източните и западните са на диаметрални позиции. На Русия и трябва солиден излаз на Черно Море, без да сключва договори с Украина. Не се знае кой с кого какви уговорки има.Само българите гледат като телета в железница. Добре че е Сидеров да ръчка, като за западните покрайнини, но на никого не му увира главата !
20
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз съм против обединение с Македониjа.Малко ли са ни тук 1 милион турци,ами и още 650 000 албанци с македонски документи за самоличност да станат български граждани и да нахлуват към вътрешността...
19
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пълнa подкрепa зa Румъния, Молдовa е румънскa земя, мaрш руските поробители от РУМЪНСКA територия. Aко трябвa и с войнa нa изток! Долу русия, дa живее Европa и СAЩ в брaтски Съюз!
18
11
 
9
 
! Отговори
ТОВА Е ... преди 10 години
...КРАЯТ НА РУСКАТА И СЪВЕТСКАТА ХЕГЕМОНИЯ В ЕВРОПА!!РУСИЯ ЩЕ ОСТАНЕ МАЛКА И НЕЗНАЧИТЕЛНА РЕПУБЛИКА В ТЕРИТОРИЯТА НА ЕВРОПА И АЗИЯ!РУСИЯ Е ВРЕДНА ЗА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЦЕННОСТИ И ДЕМОКРАЦИЯ!РУСКИЯ ИМПЕРИАЛИЗЪМ Е ПРЕД ТОТАЛЕН СРИВ!ЕТО КАК ЕДНА ТОТАЛНА ДИКТАТУРА ПАДА БЕЗ ВОЙНА, САМО ПОРАДИ ИКОНОМИЧЕСКИ И МОРАЛНИ ПРИЧИНИ!НИКОЙ НЕ ИСКА ДА Е РОБ , НА НЯКОГО!ВСЕКИ ИСКА САМ ДА ГРАДИ ЖИВОТА И БЪДЕЩЕТО СИ!
17
7
 
11
 
! Отговори
Йово преди 10 години
Сега да видим кои истински български политик ще се обяви за обединение на България с Македония!
16
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега е момента да кажем и ние като Румъния през 1913г: Ако се обедините с Молдова ставата прекалено големи, затова искаме като компенсация Северна Добруджа. Ей така, по братски и по съседски". Добре, че е бил чичко Хитлер и след него чичко Сталин, че Южна Добруджа щеше да е пореднато изгубена и проиграна българска земя като Македония, Беломорска Тракия, Одринска Тракия, Западните покрайнини с Пиротско и Нишко, Северна Добруджа.
15
3
 
12
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
Навремето държавата се е казвала Влахия-Молдова.Румъния е измислено име. После държавата се разделя. Но те поне имат шанс. Докато тук македонците смятат, че нямат нищо общо с българите. Но кой знае, един ден може би и тук ще стане.
14
13
 
5
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
Ха ха ха ха ха . Дяда Путин пикае газ.
13
4
 
29
 
! Отговори
Виталий преди 10 години
Те и грузинците искаха обединение с Южна Осетиа,ама видехме какво стана
12
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Рускоезичното население на Молдова едва ли е във възторг от проекта...........
11
6
 
41
 
! Отговори
GMC преди 10 години
Не трябва да забравяме, че наскоро румънския външен министър обяви че имат претенции към български териториални води.А колкото до Македония - това е най-голямото недоразумение на българската външна политика.Вместо да се концентрираме върху Добруджа, където е житото, излаза на море и залежите от газ, ние години наред сме давали жертви и сме си късали нервите за едни ненужни македонски чукари.
10
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
TE Rumaniq iskaha i Balgarskata teritoria v cherno more da vzemat
9
7
 
28
 
! Отговори
GMC преди 10 години
Както написах в друг форум - това са опасни приказки!Не трябва да забравяме, че Румъния е имала шовинистична политика с претенции към територии на техни съседи - България, Украина, Унгария, Сърбия.След последното решение на съда в Хага, Румъния получи от Украйна един спорен остров в Черно Море със залежи на газ.Сега набира скорост и иска обединение с Молдова.Не трябва да забравяме румънската окупация на Южна Добруджа - абсолютно непровокирана и необоснована.