ЕК: Технически България и Румъния са в Шенген

Изключение са само текстовете за отпадането на граничния контрол
2 дек 2013 15:12, Елка Василева
23
 ЕК: Технически България и Румъния са в Шенген
Снимка: архив, Reuters

Технически България и Румъния са в Шенген също като останалите държави от ЕС, които изрично не са пожелали друго. Това заяви на пресконференция Микеле Черконе, говорител на еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, предаде БТА.

Черконе направи това пояснение по повод влязлата от днес в действие система за контрол по външните граници на ЕС Евросур, от която България и Румъния са част и в която са представени в групата на шенгенските държави. Черконе поясни, че от чисто законова гледна точка България и Румъния са част от Шенген с изключение на приложението на текстовете от междуправителственото споразумение, по чиято сила гражданите на двете държави биха могли да влизат в пространството, свободно от граничен контрол, без да бъдат подлагани на проверки.

Още по темата
Теоретично и от законова гледна точка двете държави са в Шенген, заяви Черконе, което предизвика реакция на недоумение сред кореспондентите в Брюксел. Всички държави в ЕС, от момента в който бъдат приети в Общността, биват възприемани като част от Шенген, поясни говорителят.

За да бъдат приложени конкретните текстове за отпадането на граничните проверки, е необходимо единодушното решение на държавите в ЕС, засега то липсва, поясни Черконе.

Попитан дали това е послание към предстоящото в края на седмицата заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, говорителят заяви, че това няма нищо общо. Да бъдем ясни - става дума за правни определения, а не за необходимото единодушно решение (за отпадането на граничните проверки за българи и румънци), допълни Черконе.

Преди дни председателят на Европейската комисия Жозе Барозу потвърди, че България и Румъния няма да влязат в Шенгенското пространство на 1 януари 2014 година. На отпадането на граничните проверки за гражданите на двете страни се противопоставят страни като Холандия, Франция, Германия, Норвегия, Финландия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Технически..... :)))) ! Голяма утеха! А, "Де Юре" кога ще е шенгенЯ?! Не, че на някой му е голям зор да влизаме в тази "зона", но от време на време обичат да си чешат езиците с тази тема!
17
1
 
12
 
! Отговори
Dedovia преди 10 години
Хич не ни трябва вашия Шенген.Дръжте си ваште ***, ние наште все някак си ще ви ги пласираме.
16
1
 
6
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 10 години
Технически... ? Явно от ЕС вече ни правят на техно-***.
15
0
 
6
 
! Отговори
хмм преди 10 години
В случая сме потърпевши от страха на западняците от отваряне на коридор между Гърция и западните държави. :-) Не сме ние причината за този граничен контрол. :-)
14
1
 
13
 
! Отговори
avenir преди 10 години
Ще си направим Геншен, със Северна Корея!
13
1
 
8
 
! Отговори
avenir преди 10 години
Технически, и аз живея свободно и добре!
12
4
 
23
 
! Отговори
Бойковист преди 10 години
Да се въведе граничен контрол за граждани на гореспоменатите държави!Особено за разни * с немски паспорти дето си ходят често за разни Байрями и прочее.
11
2
 
4
 
! Отговори
asd do 4 преди 10 години
До КалоянE spoko bate, i mene na Schiphol v Amsterdam mi gledat pasporta pod lupa i me pitat sushtite neshta, a drugite minavat za okolo 1 sekunda pred mene, no vidat li 4e si bulgarian zapo4va krustosaniqt razpit :D Ma i az da bqh na tqhno mqsto sled kato cqlata sgan im se izsipa da izto4va socialnata im sistema i da krade i razbiva i az shtqh da imam sushtoto otno6enie, taka che ne im se surdq.
10
0
 
10
 
! Отговори
йованчо преди 10 години
То според статията тая работа малко като "абе ако само *** е вътре, не се брои за секс...". Та така и с границата, уж сме в Шенген ама не баш...
9
0
 
6
 
! Отговори
до калоян преди 10 години
ами можеш да им кажеш на англичаните каквото си поискаш и нямат право да те спрат! още навремето, когато имаше визи, са ме питали същото - просто им заявявах - ами тук живея и се прибирам вкъщи, ок? и винаги онемяваха. обясни им, че идваш да се напиеш; да гледаш мач и на секс уикенд; или пък, че си се уговорил с комшията ти англичанин от България да карате колело през седмицата и да ходите на риба. и че ще се връщате с вана и с въдиците от англия двамата като се наловите :)..
8
0
 
8
 
! Отговори
Йово преди 10 години
Защо за смях става на въпрос какъв ШЕНГЕН какви 5 лева. Погледнете снимки на Гръцко-Турската граница и снимки на Българо-Турската граница и сами ще се обедите защо Гърция е в ШЕНГЕН и защо ние не сме. Когато укрепим границата с Турция, Македония и Сърбия с кльнове, бодлива тел и ограда по която тече ток(както гръцката граница) тогава може да се готвим за ШЕНГЕН иначе до тогава само ще мечтаем за ШЕНГЕН.
7
2
 
14
 
! Отговори
БРАННИК преди 10 години
Значи дай аз да ти го допра до голия ***, пък после ходи разправяй, че не съм те праскал. Технически, механически и вашият ред идва и ще ви го сложим без вазелин, да отказвате правтото на хората на по-добър живот
6
1
 
43
 
! Отговори
Калоян преди 10 години
Технически аз съм равноправен гражданин на ЕС, но фактически на летище Хийтроу в Лондон ме питат: "Каква е целта на посещението Ви в Обединеното краство, колко време ще останете, може ли да представите обратен билет с фиксирана дата и доказуеми финанси за да покриете разходите по пребиваването си..." и други глупости! Къв Шенген, кви кроасани...
5
0
 
22
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
Ами те технически и фактически са в Европейския Съюз ама англичаните не ги пускат да влизат в родината им, а другите ги експлоатират като аборигени, а не като равноправни граждани на съюза.
4
3
 
32
 
! Отговори
някой преди 10 години
Ами време е да спрем да се подмазваме и да им ограничим идването у нас и ще има резултат
3
0
 
53
 
! Отговори
Шенгеняст преди 10 години
Технически сме като т..аците при с.кс. Аха да влезем, ама си висиме отвънка.
2
0
 
51
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Технически погледнато сме в Шенген, а практически сме в Близкия исток и Сибир
1
1
 
43
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
С тази...люпилня за арабски емигранти,скоро в Шенгеня,няма да ни...приемат.