Крайнодесните популистки партии - основна заплаха за евроизбори 2014

Политиците не бива да игнорират ролята им в политическия пейзаж
5 дек 2013 17:28, Елка Василева
13
Крайнодесните популистки партии - основна заплаха за евроизбори 2014
Снимка: архив, Reuters

Крайнодесните популистки партии печелят солидни позиции сред европейските гласоподаватели и представляват най-сериозен риск за изборите за Европейски парламент (ЕП) догодина. Това предупреждават от фондация „Конрад Аденауер“, която е свързвана с консервативния Християндемократически съюз, съобщава онлайн изданието EurActiv.com.

„Почти навсякъде в Европа крайнодесните политически партии се установиха като легитимни“, пише в доклад на фондацията. В документа се подчертава, че политиците не трябва да игнорират ролята на тези партии в политическия пейзаж.

Резултатите от различни проучвания сочат, че популистките партии може да спечелят до 25 на сто от местата в Европарламента. „Това може да затрудни сериозно демократичните партии да провеждат същински политики“, предупреждават от фондацията.

Засилват се и антиевропейските настроения. Резултатите от проучвания на общественото мнение сочат, че във Франция например лидерът на крайнодесните Марин льо Пен събира 24% от гласовете. Това означава, че Националният фронт вероятно ще изпрати най-много евродепутати.

Франция не е сама. В Дания, Холандия, Австрия и Великобритания крайнодесните националистически партии също засилват позициите си, посочва се в доклада. На Острова Дейвид Камерън беше принуден да поеме ангажимент за референдум за членството на страната в Европейския съюз (ЕС), както и повече да се съобразява с евроскептиците в собствената си партия. Във Финландия пък крайнодесните набират сили заради призива им да не се отпускат повече средства на затруднените държави от еврозоната.

Харизматичните лидери на националистическите формации печелят все повече гласоподаватели и заради твърдата си позиция по отношение на имигрантите и влиянието на европейските институции.

„Евроскептицизмът е част от регулярния репертоар. Това е елементът, който поставя границата между „нас“ - нормалните и „праведни“ граждани, и „тях“ - дистанцираните политически бюрократи“, се посочва в доклада на фондацията.

Крайнодесните политически формации обикновено са в опозиция – те са винаги против всичко и всички, включително имиграцията, плурализма, културното многообразие и европейската интеграция. Те обаче имат най-стабилния електорат в сравнение с останалия политически спектър, се допълва в документа.

Тревожното според експертите е, че в стратегията на крайнодесните е заложено разделянето на другите (водещите) партии и разклащане на техните позиции. Експертите съветват големите партии да се конфронтират с популистките и да развенчаят техните твърдения.

Консервативните партии освен това може да изясняват по-добре процеса за взимане на решения в ЕС.

„Крайнодесните партии вече се възползват от присъствието си в ЕП, за да легитимират расистки и популистки позиции и да получават разнообразни финансови облаги“, предупреждава и германският евродепутат от Зелените Ян Филип Албрехт.

Той е провел собствено проучване, според което и сега популистките партии влияят на законодателния процес, макар и не толкова директно. Засилването на позициите им обаче според него поставя процеса под директна заплаха.

Икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
0
 
! Отговори
До №3 преди 10 години
Страхотен си! ТОй е Пътят, и Истината , и Животът. Салава на Господ Исус Христос на Небето и Земята. Амин.
9
2
 
1
 
! Отговори
Вера преди 10 години
Крайнодесните са опасни, не ги подценявайте. Той и Хитлер така е дошъл на власт - уж за малко и напук! На обединения крайнодесен алианс трябва да се противопостави ляв такъв иначе ще прекроят европейското бъдеще. На практика те искат да се разпадне ЕС! Алтернативата на дясното обединение е ПЕС, защото левите радикали също не са решение!
8
2
 
3
 
! Отговори
Умотворение преди 10 години
Аз не виждам нищо популистко в национализма! Единствено тези партии са се ангажирали да казват чистата,неподпраавена истина за света,ЕС,НАТО И ООН и затова кой има изгода Европа и европейските народи да изчезнат от лицето на Земята! Популистки са така наречените демоктратични,сасиал-социалистически,демократ.социалистически е центристки партии и партийки,които не престават да промиват мозъците на пората с някакви емфимерни евроатлантически ценности и подобни глупости на поразия!!!!
7
2
 
2
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Всички партии са популистки. Каква е разликата между тях ? Всички лъжат и говорят на хората като на *** които пасат трева и нищо не разбират. Леви десни сини червени пембяни все мошенници бе значение на какви се правят.
6
4
 
9
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 10 години
Нормално е, на коренното християнско население му писна да го тормозят с гнусните европейски ценности. Всички искаме смъртта на ЕС.
5
4
 
0
 
! Отговори
metro57 преди 10 години
До БожоА ти чувал ли си, че Левски му е братовчед, макар и далечен?
4
1
 
0
 
! Отговори
metro57 преди 10 години
С друти думи - директно: Афиширайте се, за да ни е по - лесно да ви премахнем! Дали има още толкова *** хора, или на някои така им се иска?
3
2
 
6
 
! Отговори
Исус е Господ преди 10 години
Хората нямат представа какво се готви на окупирана Европа .Тази статия показва как 1984 не е мит.Life Site News-Former heads of state call on EU to set up state surveillance of"intolerant"citizens.Целта на новия световен ред е заличаване на християнството,борбата е за душите на хората,най-силното оръжие и защита срещу лъжите е НовияЗавет Целта на новия световен ред е заличаване на християнството,борбата е за душите на хората,
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво е тревожното и заплашителното, че традиционните политически партии ще отидат на бунището на историята. Те не предлагат нищо, а и хората не ги искат. Да споменавам ли, че светът вече шеста година е в криза. А тези рекетьорски мисли на тази фондацийка, само още повече ме мотивират да гласувам за патриотични и анти ЕС партии.
1
6
 
0
 
! Отговори
Божо преди 10 години
Ти чувал ли си , че Исус е евреин ???????