Полупразни самолети към Острова

Британският печат за несбъдналите се прогнози за масова имиграция
Обновена: 2 яну 2014 15:19 | 2 яну 2014 07:52, Веселина Йорданова
68
Полупразни самолети към Острова
Снимка: архив, Ройтерс

Въпросът за очакваната масова имиграция от Румъния и България във Великобритания след вдигането на ограниченията от 1 януари е една от главните теми за британския печат. Акцентът е върху несбъдналите се прогнози, че Обединеното кралство ще бъде залято от румънци и българи, които ще натоварят британската система за социални помощи.

"Гардиън" отбелязва, че всички апокалиптични картини, описвани от някои десни политици, са останали само въображаеми. Това е лесно обяснимо, продължава изданието, защото и румънците, и българите отдавна, още от 2007 г., имат право да живеят и работят в ЕС, и 150 000 вече работят във Великобритания.

Изданието посочва, че раздухваната истерия около наплива на имигранти е била политически мотивирана, че консерваторите са използвали имигрантската карта, опасявайки се от засилващата се подкрепа за Партията за независимост на Великобритания.

Политиците "правят стойки", защото не могат да контролират миграцията в ЕС, но имат нужда от изкупителна жертва за спадането на жизненото равнище, свиването на обществените услуги и недостига от общински жилища, пише коментаторът на "Гардиън". Ксенофобската и антиимигрантска реторика само ще укрепи позициите на националистите, но ще влоши обществения живот и ще подкопае икономическото възстановяване, пише авторът.

Авторитетният "Файненшъл таймс" насочва вниманието си към кампанията за изборите за Европейски парламент през май, в която въпросът за имиграцията от Румъния и България ще е доминиращ, тъй като се очаква, че на тези избори добре ще се представят националистическите партии, включително Партията за независимост на Великобритания. Силното представяне на тази партия на изборите за Европейски парламент ще разтревожи още повече Консервативната партия, година преди парламентарните избори в Обединеното кралство, подчертава изданието.

Вестник "Индипендънт" избира различен поглед към темата, като обръща внимание не на полетите от Източна Европа до Великобритания в първия ден от новата година и отпадането на ограниченията за британския трудов пазар, а на един полет от лондонското летище "Хийтроу" за Букурещ. Вестникът пише за британци, работещи в Румъния, като 30-годишен преподавател по английски от Лондон, който казва, че в Румъния има голяма британска общност, че заплатите са високи спрямо цените и че затова там му е по-добре, отколкото във Великобритания. Може би тогава по-скоро румънците трябва да се притесняват от наплив на британци, а не обратното, иронично пита "Индипендънт".

Новите имигранти няма да източват британската социална система, а вероятно ще внасят в хазната, пише в един от блоговете си авторитетното британско списание "Икономист", коментирайки британските страхове от наплив на румънци и българи към Обединеното кралство след 1 януари. От неотдавнашни доклади става ясно, че мигрантите плащат повече като данъци, отколкото получават като социални помощи, защото новите мигранти са предимно млади и искат да си намерят работа, се казва в публикацията.

Прави се изводът, че британската система на социално подпомагане едва ли ще бъде много натоварена от евентуална нова вълна имигранти. Буди обаче загриженост липсата на съответствие между начина, по който тя е изградена, и практиката в социалното подпомагане в други европейски страни, дори ако парите, които са заложени на карта, да не са много, пише "Икономист".

Полупразни самолети и влакове пристигаха вчера във Великобритания и нямаше никаква инвазия от румънци, около която се вдигаше такъв шум, пише британският вестник "Мирър", обобщавайки ситуацията на някои от големите летища и гари на Обединеното кралство на 1 януари. Изглежда съвсем малко румънци и българи са решили да се възползват от възможността за неограничен достъп до британския трудов пазар в първия ден от новите европейски правила, пише изданието и добавя, че не са се оправдали предсказанията за огромна вълна от имигранти.

Очакваните "орди от румънци и българи" не се появиха и консерваторите и Партията за независимост на Великобритания бяха остро разкритикувани за разпалваната досега "истерия", пише вестник "Мирър", позовавайки се на реакцията на проимигрантски настроени сдружения.

Британското издание цитира изявленията на няколко българи, пристигнали вчера във Великобритания, включително две студентки, които казват, че имат намерение да си потърсят работа на непълен работен ден. Цитирано е и мнението на 42-годишен инженер, че той не очакват голям наплив от българи след 1 януари, тъй като който е искал да отиде във Великобритания, вече го е направил през последните седем или осем години.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: Великобритания
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
Жони преди 10 години
Какъф сцамолет бе батко я пари за сцамолет немам. Я с хайшето и чхаветата от преди кхоледа с крака ходим. За банго васил треа сме стигнали че среща с маалата има.
59
1
 
1
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
До putnikПо добре ненормален в Англия,отколкото нормален в България.
58
0
 
7
 
! Отговори
Chr преди 10 години
Нищо не може да ме накара да отида дори на екскурзия в Англия. Тези са ми най-омразната нация на света. Виж ако става въпрос за Германия, Австрия или Гърция с най-голямо удоволствие бих се замислил, ако мога да си осигуря прилична работа и приличен стандарт на живот. Но и не всичко е пари. А пък за Англия - ДУМА ДА НЕ СТАВА!! Нека си ги плодят там ***, арабите, пакитата и индитата.
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След седмица самолетните билети ще бъдат по-евтини все пак....
56
8
 
16
 
! Отговори
putnik преди 10 години
Кой нормален човек ще зареже слънчева страна за да живее при сноби във вечна мъгла и дъждове.
55
1
 
11
 
! Отговори
Бай Ганьo преди 10 години
До kotarakavi4o А дали са само ***, и дали са само нашенски? А? Ама им е удобно да си мият ръцете с България... Нали са "спецове" по "евроинтеграция" - защо не интегрират ТЕ ***, ами ги върщат у нас, а?
54
5
 
23
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Самолетите били празни, че кой *** е луд да се качи на железно хвърчило при това и да си плати билета!!!!! Ако има такъв най-много самолета да кацне в покрайнините на София в близост до някой пункт за скраб!!!!
53
3
 
18
 
! Отговори
bai ganio evropeec преди 10 години
Da I'm pikaia na ostrova,mugli,dujd I pianici+ mnogo ***...
52
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Teq pedqli ingilizite ne razbraxa li ,4e i pari dq mi davat nqma da gi eva xaxaxa
51
2
 
26
 
! Отговори
оптимист преди 10 години
Англия както и България са даржави свободни.вече всеки може да работи каде то си иска.проблема е в това че за тях няма разделение на българи и български ***.всички са българи.аз примерно може да съм инжинер българин ама *** дето проси и той казва че е българин.все едно да наемеш домашна помошница някоя *** от улицата.примерно.
50
2
 
36
 
! Отговори
kotarakavi4o преди 10 години
до 49 анонименНе се опитвай да защитаваш 'малцинствените етноси', тъй кат те са навредили много повече от другите за които пишеш.Кой връщаха със самолети от Скандинавските страни преди няколко години?Кой си направи 'палатков лагер' в Париж в парк на 10 мин от Айфеловата кула и живееха в мизерия и през ден викаха урналисти да отразяват колко са зле?Кой отива да живее в Германия само и само заради помощите и др благинки?Кой проси в Чехия,Унгария и Австрия?Дали са българи или ***, а?
49
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ама те тия българе и ония рОмънци още не са изтрезнели бре, нова година (банго васил) беше вчера, а не оня ден, чекай да минат 4-5 дни и глей кво става. Мааалеейй, не орди, а пълчища
48
1
 
22
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
От масата в самолета,чакайте барем едни *** да налуза.
47
14
 
18
 
! Отговори
До kotarakavi4o преди 10 години
Като започнете да "прехвърляте" цялата вина на "***", се чудя до там ли я докарахте? За всичко "***" ли са виновни? А обърнал ли си внимание, колко тъмни, чисто български субекти кръстосват по цял свят, за да крадат? То не бяха източване на автомати по Германия, Франция, Англия, че чак даже до ВИЕТНАМ стигнаха!!! И това ли бяха ***, или нашите мързеливковци, които предпочитат да откраднат, отколкото сами с честен труд да си изкарват прехраната!?
46
4
 
11
 
! Отговори
бачо Киро преди 10 години
Като няма ограничения, не си мислете, че е толкова лесно да се иде и да се намери работа в Англия, т.е. фирмите посредници ще продължат да си работят, въпроса е, че все още има много, които са фантоми.
45
2
 
14
 
! Отговори
SIA преди 10 години
posredni4eskite Firmi sega da go duhat pod voda , nema kinti ve4e ot garba na bedbiq Balgarin
44
2
 
31
 
! Отговори
много съм доволен преди 10 години
тези фирми - посредници колко 1000-ди Българи измамиха с най-различни Такси измислени , добре е че отпаднаха ограниченията
43
2
 
33
 
! Отговори
MAFIA преди 10 години
Какво ще прават сега Фирмите -посредници които вземат пари за докумети, то вече нема разрешително за работа хахахахаха просто отпадна вече
42
1
 
33
 
! Отговори
Полуизтрезнял преди 10 години
На Острова си имат свои проблеми (най-често ...с бутилката), но както и такива, които са и общоевропейски, че даже и глобални. Нека да не забравяме като пишеме, драскаме или пребиваваме някъде из мрежата, че на Острова все пак има, работят и живеят, и българи, не български роми (т.е. ***), а български граждани от български произход. И да не дърпаме излишно дявола за опашката.Успешна нова година за всички и повече късмет!
41
1
 
46
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 10 години
А самолетите от Пакистан и бившите британски колонии и те ли са полупразни?