Възход на евроскептичните партии и срив на доверието

ЕС се бои от този възход, но не намира убедителна контратеза
Обновена: 9 яну 2014 21:06 | 9 яну 2014 18:29, Елка Василева
34
Възход на евроскептичните партии и срив на доверието
Марин льо Пен и Герт Вилдерс. Снимка: архив, Reuters

След екзистенциалната криза на еврото от 2012 г. през 2013 г. имаше относително икономическо спокойствие. Започна обаче да се очертава една друга криза: възходът на евроскептицизма и сривът на политическото доверие, пише Хонър Махони от "ИЮобзървър".

В целия Европейски съюз политиците осъзнаха, че повече не могат да се отнасят към партиите, които наистина не харесват ЕС, като към периферни движения.

На изборите за Европейски парламент през май 2014 г. рекорден брой места се очакват да получат крайнодесни, националистически или евроскептични партии.

Това е разнородна група, но общото им оплакване е, че "Брюксел" "диктува" живота на хората, без те да могат да направят кой знае какво. Проучванията на общественото мнение през 2013 г. показаха, че повечето френски и холандски места в Европарламента може да бъдат заети от крайнодесния френски Национален фронт и холандската антиимигрантска Партия на свободата.

Трудно е да си представим по-голямо и символично връщане назад: и двете страни са сред държавите основателки на ЕС.

Марин льо Пен, лидерката на Националния фронт, и Герт Вилдерс от Партията на свободата - двама от най-ловките лидери в евроскептичния лагер, се зарекоха да създадат паневропейска "патриотична" партия.

В нея казаха, че ще се включат и други подобни партии от Австрия (Партията на свободата), Белгия ("Влаамс беланг"), Италия (Северна лига) и Швеция (Шведски демократи).

Ако успеят да съберат 27 евродепутати от седем страни, тези партии ще могат да сформират официална политическа група в парламента на ЕС, която ще има право на финансиране и на председателски постове в парламентарни комисии.

Очаква се за пръв път в Европарламента да влезе гръцката неонацистка партия "Златна зора", а унгарският й еквивалент "Йоббик" вероятно ще увеличи броя на евродепутатските си места.

Евроскептичната Партия на независимостта на Великобритания би могла да излезе напред във вота през май. Евроскептичната финландска партия "Финландците" е на второ място по обществена подкрепа, а Датската народна партия е третата по големина в страната. Дори в Германия има нова евроскептична партия - "Алтернатива за Германия".

В същото време общественото доверие в ЕС е рекордно ниско. Проучване през пролетта на 2013 г. показа, че броят на хората, които не вярват на европейските институции, е нараснал драстично между 2007 и 2012 г. Най-осезаема е била промяната в Испания - от 23 на 72 процента.

Обща тема е враждебността към имигрантите. Но на европейско ниво, където хората са склонни да се съсредоточават върху техническото спазване на европейските правила, рядко се решават въпроси, свързани с психологията и политиката на миграцията.

Има и други проблеми. Икономическата криза принуди страните от ЕС да предоставят на Европейската комисия мощни нови инструменти за наблюдение на бюджетите на държавите членки.

Промяната, която има дълбоки последици за националния суверенитет, беше направена без почти никакъв публичен дебат на национално ниво.

Националните избори идват и си отиват, без почти да се споменава ЕС, дори в Германия, която плати най-много, за да спре срива на еврото.

Политиците освен това продължават да играят старата игра, при която приемат нещо непопулярно в Брюксел и след това работят срещу него у дома.

ЕС навлиза в 2014 г. в особено състояние: той се бои от възхода на евроскептицизма, но не е способен да намери убедителна контратеза. Предоставя повече правомощия на Брюксел, но не и демократичен мандат.

Всичко това не предвещава нищо добро за мобилизиране на младите избиратели, от които се очаква да отидат до урните през май.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Сиси преди 10 години
Алтернатива на евроскептизма и възхода на неонацистките партии е убедителна победа на левите партии. Тяхната програма е за реанимиране на социалната политика (борба с младежката безработица, подпомагане на хората в неравностойно положение) и излизане от кризата, в която ни докара дясното управление!
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Pojelavam na velikia Evropeiski Sauyz po-skoroshno razpadane ot tova na velikia Sovetski Sauyz...
25
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 години
Констатации но не и анализ "Защо се стига до това положение?". Ако го имаше щеше да се види, че ЕС все повече се превръща в група държави издържаши огромна много добре живееща си и супер добре платена администрация. Която обаче постоянно измисля супер големи простотии, все повече клонящи към чист комунизъм.
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Идеята за ЕС на основателите му ,беше далеч по-различна от това което е в момента .Според тях ,ЕС трябваше да е равноправен съюз на суверенни държави ,а в момента е ........хегемония на Северът над Юга !
23
3
 
9
 
! Отговори
комунистите са лъжци преди 10 години
Има цензура. Затова не се говори и пише за противници на ЕС, а се използва изразът "евроскептици". Какви скептици са това? Те не са скептично настроени към ЕС, а са направо против ЕС.
22
8
 
10
 
! Отговори
EU преди 10 години
Много ме рaзвеселихa aсоциaциите у някои между дебaтa в Европa и aтaкистките изпълнения у нaс))) Aтaкa е проводник нa чужди зa Европa интереси ( тези нa Русия), тя не е нaционaлистическa оргaнизaция, a ляво популисткa, и кaто тaкaвa нямa нищо общо с евро центристите. Товa нa зaпaд е повече от ясно...
21
3
 
14
 
! Отговори
Путев преди 10 години
Комисията и Парламента в Брюксел са открили и живеят в комунизма. Заплатите им са огромни, отговорността им е нулева, привилегиите им са безкрайни, а работата която вършат е никаква.Не никаква, а направо са вредни. Всичките субсидии които измислят са пари които отиват при измамници и мафиоти.
20
12
 
3
 
! Отговори
EU преди 10 години
Жaлко, че дори стaтия, която би следвaло дa ни нaкaрa дa водим дебaт зa общото бъдеще нa Европa, провокирa нерaзбирaнето у чaст от коментирaщите! Ето кaкво имaм предвид:Нито еднa т.н евроскептичнa пaртия нa зaпaд не е против единнa Европa, Пaневропейскaтa нaционaлистическa пaртия ще се бори ЗA EU, но в другa полит.конюнктурa!2. Евро центристите (десни нaционaлисти) сa зa центрaлизирaнa Европa и изборни ( пряко от нaродa)ръководни оргaни (ЕК, Президент)По моему "твърдaтa ръкa", не е добър избо
19
0
 
18
 
! Отговори
Иван Пешев преди 10 години
Егати смотаняците чудели се какво да правят ,ами може просто да чуят хората, да спрат да внасят всякаква *** в Европа, да се ограничат помощите за безделници, и да спрат да ни казват колко да са криви краставиците и щастливи кокшките.
18
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Za prav pat vijdam tova lice na snimkata i me samnqva dali e jena ili maj ! Ako e maj molq natisnete - ako e jena molq natisnete +
17
4
 
30
 
! Отговори
БЕРИЯ преди 10 години
СЛЕД ВСЯКО ПИЯНСТВО ,МАХМУРЛУКЪТ Е НЕИЗБЕЖЕН . ОПИЯНЕНИ ОТ "свободията",ДАДОХМЕ ТРИБУНА НА ВСИЧКИ ПОРОЦИ . ТО НЕБЯХА ГЕЙПАРАДИ,ПРОСТИТУЦИЯ И ПО МЕЖДУСЕЛСКИТЕ ПЪТИЩА ,КРАЖБИ НА ВИСОКО НИВО,МУТРИ С ДЕБЕЛИ ВРАТОВЕ ,*** НАБЕЗИ СТАВАТ ВСЕ ПО ДРАСТИЧНИ,ГОСКАТА МАФИЯ УНИЩОЖАВА ПРИРОДАТА ,ПРИШЪЛЦИТЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ ,Е ДО КОГА ? САМИ СИ СРЯЗАХМЕ КЛОНА И ЧАКАМЕ ЛЕКО ПАДАНЕ .АКО ЕВРОПА НЕ ВЗЕМЕ СПЕШНИ МЕРКИ ПО ИЗРАВНЯВАНЕ НА СТАНДАРТИТЕ НА СТРАНИТЕ ЧЛЕНКИ НА СЪЮЗА ,ТО БЪЛГАРИЯ,НЯМА НУЖДА ОТ НЕГО.
16
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Chetoh nqkoi statiiki nqkolko reda po na dolu , i mi napravi vpechetlenie che , nqkoi podkrepqt tiq falshivi nacionalisticheski partii jaduvashti za sa vlast i voina ! Vidqhme kakvo napravi predi vreme hit*er !
15
5
 
13
 
! Отговори
шщд преди 10 години
Евроскептици, а хукнали да стават евродепутати. Сладки са тези места
14
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До #4Не само се обединиха срещу Сидеров, но ГЕРБ, по заповед от Брюксел и Вашингтон, даде услужливо на властта двама независими депутати. Какво тук значат някакви си избиратели или идеи?
13
2
 
37
 
! Отговори
Д-р МАХМУРЛИЕВ преди 10 години
Разберете:Бяла Европа се "претопява"!Създаденото от Бялата раса ще бъде съсипано, ако се продължава така!
12
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да се разпада тая блудница и колкото по-бързо толкова по-добре!
11
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дискриминираната Източна Европа ще прати доста по-малко расисти в ЕП отколкото културните страни от Западна Европа. Расистите идват основно от Франция и Великобритания, на които им щукна че са полубожества. Само че въпреки техните усилия, *** никога повече няма да управляват този континент. Това че за следващите 4-5 години ще са 6-7% а не 2-3% не е болка за умиране, останалите ще се разберат някак си и ще ги изолират в ъгъла където им е мястото.
10
6
 
21
 
! Отговори
varg преди 10 години
Новият националсоциализъм идва.Трепете еврей.
9
2
 
27
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Това + дискриминацията която вилнее в Европа .... гледаме не друго.... а .... РАЗПАДА НА ЕВРОПА. ЕВРОПА СЕ РАЗПАДА...... Всеки за себе си и всеки дискриминира.... Англия ... Холандия .... А сега и нашия приятел Германия. Слушайте ме скоро ще се разпадне. Защото вече не ценностите са водещи, а стандартите и начина живот...
8
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като ги гледам тия,се сещам за кървавите ,братоубийствени кланета на жени и деца във Франция от историята и за нацисткият слугинаж на Гейландия по времето на хитлеризма.Нацизмът не е умрял - вижте ги,чуйте ги и се убедете сами.