Мигрантите допринасят за местните икономики!

Еврокомисар: Мерки срещу социалните злоупотреби, а не дискриминация
Обновена: 13 яну 2014 20:40 | 13 яну 2014 20:38, Елка Василева
5
Мигрантите допринасят за местните икономики!
Ласло Андор. Снимка: архив, Reuters

Когато хората видят, във Великобритания например, че от 1 януари 2014 г. няма наплив на румънци и българи, както и че мигрантите допринасят за икономиката на страната, в която се преместват, може би ще има по-балансирани заключения по този въпрос. Това заяви на пресконференция еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване Ласло Андор, предаде БТА.

Малцина са политиците, които настояват за по-тежки изисквания по повод на свободата на движение в ЕС, добави той.

Еврокомисарят отново заяви, че мигрантите от ЕС, които се преместват в друга държава от Общността, не взимат от работните места на местните хора, а допринасят за местните икономики.

Най-често мобилните европейци работят и допринасят за икономиките на приемащите страни, посочи Андор. По неговите думи европейските имигранти плащат повече данъци и социални осигуровки, отколкото получават там, където са се преместили.

Необходими са мерки срещу злоупотребите със социалните системи, но не приемаме дискриминационни мерки, посочи Андор в отговор на въпрос, свързан с политиката на Великобритания.

Не е вярно, че Европейската комисия настоява гражданите на ЕС да получават социални помощи от първия ден на своето преместване в друга държава, но е важно те да имат възможност на такава подкрепа след третия месец от своя престой, стига да отговарят на критериите за "обичаен престой", поясни Андор.

Няма толкова много случаи на отнемане на правото на престой на граждани на ЕС в държави от Общността, където те са се преместили, заяви еврокомисарят. Според него отнемането на правото на престой е правомощие на местните власти, ако чужденец няма средства за препитание и няма работещи роднини в приемащата страна.

Европейската комисия представи днес практически наръчник за показателите, по които се определя "обичайно пребиваване" на гражданин на ЕС в дадена държава. Наръчникът се очаква да помогне на държавите от ЕС в прилагането на общностните правила за координация на социалната сигурност на европейските граждани, които са се преместили в друга държава от Общността.

Изясняват се също понятията "временно пребиваване" и "престой". Тези определения, посочени в законодателството на ЕС, са необходими, за да се установи коя държава от ЕС е отговорна за предоставянето на обезщетения по социалноосигурителни схеми на граждани на Общността, които пребивават в различни държави.

Съгласно правото на ЕС може да има само едно обичайно място на пребиваване и съответно само една държава от Общността, която отговаря за плащанията на обезщетения по социалноосигурителните схеми, отпускани по местожителство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Тризъб преди 10 години
Ако не са българите кой ще мие европейските тоалетни ?
3
0
 
1
 
! Отговори
Трибал преди 10 години
Зиг Хайл!
2
0
 
1
 
! Отговори
123456 преди 10 години
С две думи, ние очакваме само роби. Нашенски тарикати си имаме предостатъчно.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато съм си порязал пръста и раната се е инфектирала лекувам раната не режа ръката! Не разбирам защо "умните" европолитици режат ръката. Явно и там за да могат да пооткраднат това онова лъжат избирателя, че имигрантите ще крадат от социалните системи за да могат да прикрият липсите ....... Въобще политическите машинации са едни и същи на всякъде нашите политици не са ги измислили(то няма и с какво). Само овцете дето ги стрижат са с различна вълна.