Българите мигранти ще помогнат на Германия

Проучване: 25% от тях имат научна степен
Обновена: 20 яну 2014 21:52 | 20 яну 2014 21:50, Елка Василева
47
Българите мигранти ще помогнат на Германия
Снимка: архив, Reuters

Проучване на известен мозъчен тръст показва, че имигрантите работници от България и Румъния не са заплаха за германската държава и за националната икономика, а тъкмо обратното - те ще помогнат да бъде намален недостигът на квалифицирана работна сила, съобщи Дойче веле.

Германия като цяло има всички изгледи да спечели от наплива на румънски и български имигранти, твърди в разпространеното си днес ново проучване Кьолнският институт за икономически изследвания (IW).

Още по темата

Изследването е в подкрепа на гражданите на двете източноевропейски страни от ЕС, които вече могат да живеят и работят навсякъде в 28-те държави членки без специално разрешително, след като седем години имаха наложени ограничения, се отбелязва в публикацията.

Очакваният наплив в Германия предизвика медийни дебати и спорове сред консервативните политици за вероятността румънски и български мигранти да окажат непоносим натиск върху обществените услуги и новопристигналите да живеят на гърба на социалната държава.

Само че според изследването на Кьолнския институт нещата няма да стоят съвсем така. "Много мигранти от тези две страни са висококвалифицирани и способни да помогнат за облекчаване на недостига от специалисти в Германия", се посочва в проучването.

Директорът на института Михаел Хютхер заяви, че дори трябва да бъдат създадени още стимули, за да могат мигрантите да започнат работа в страната. Той изтъкна, че около 25 процента от мигрантите от Румъния и България имат научна степен спрямо само 19 процента сред германците.

Освен това източноевропейците много често са висококвалифицирани математици, учени в областта на природните науки и инженери и така биха могли да работят в сфери, в които недостигът на персонал е най-сериозен.

Хютхер посочи също, че въпросните мигранти доста често са млади и биха могли да изиграят решаваща роля в справянето с демографските проблеми в бъдеще.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Жанет, стига преди 10 години
фантазии. Нито са добри хора, нито ти подават рамо. А върви кандидатствай за работа. Те са задължени от правителството си да търпят чужденци. Сега понеже националистическите партии печелят гласове, вече не им отърва и дас е преструват, че ътрпят чужденци. Ела да видиш какво става. И питай кой бг висшист към момента работи по специалността си. А иначе пълна кошница с митове.
41
1
 
2
 
! Отговори
Жанет преди 10 години
Германците са дисциплинирани и добри хора, в България комунистките прилагат нацизъм и геноцид върху кадърни бели хора, защото се комплексират от тях, това е недопустимо и е признато за международно престъпление!
40
1
 
6
 
! Отговори
st преди 10 години
Германия е стабилна от където и да я погледнеш, приема и се справя със предизвикателствата на времето в което живее.
39
0
 
0
 
! Отговори
do 41 преди 10 години
prav si za avtomobilite da ne govorim za elektronikata Japonia e silna zashoto ne omesi rasata si s drugi rasi i nazii dokato v germania v avtoproma backat mnogo turzi,turski zigani,kurdi,arabi,negri,severo afrikanzi,negri bangladeschzi,pakistanzi,indiizi takova e i polojenieto,franzia i ostanalata cast ot zapada kakvo sledva sled tova razruha
38
0
 
7
 
! Отговори
гио преди 10 години
не ги е страх да отидат българи, страх ги е от ***. Малко етнически българи ще стоят на място където няма да работят, те просто ще се върнат.
37
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Германия е единствената страна ,която подава едно рамо на България
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"съобщи Дойче веле" - Колко ви платиха, да цитирате една диверсионна медия?
35
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кефи ме как страните които дърпат юздите в Европа (Германия и Франция) казват, че няма да сме заплаха за икономиките им. Докато нацапаните гъзве в Англия казват, че ще сме заплаха.Германците да не забравят, че "две войни им водихме, те две войни ни загубиха"!Много ясно, че ще ни имат уважението!
34
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
bla bla bla - politika.
33
1
 
2
 
! Отговори
bulgarka преди 10 години
SASCHTOTO V GERMANIA rabotat VÖRSCHAT NAI 4erNATA RABOTA I RABOTÄT SA PO MALKO PARI TEXNITE GRASCHDANI CI sNAÄT PRAVATA NE CE PRODAVAT KATO BULGARITE GERMANIÄ E dÖLEN POKLYK NeMZICKA DÄRSCHAVA e MHOGO KOROPIRANA
32
1
 
2
 
! Отговори
magdalena преди 10 години
SASCHTO ICKAT NAJTE LEKARI I INLINERI TE NALICA 82 MILIONA TE NALICA MHOGO Y4ENI NALICA NAI KOROPIRANATA DÄRJAVA PO CVETA NIE KAKVO SChE t PRAVIM BEC LEKARI I INJINERI DARJAVATANI SCHTE OCTANE PO BEDNA tesi poletizi schtece isbiat koi da lapa nie BULGARITE CME MHOGO AL4NI MNOGO SAVISCHLIVI OPMNETECE PRECTANETE DA MICLITE CAMO SA CEBECI BADETE EDINI.
31
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Имам много познати в Есен, Мюнхен, Кьолн, Мюнстер , които след завършване на образованието си бяха предпочетени пред останалите от научните си ръководители да останат в екипа им и да работят там. Защото са способни и работливи млади хора.
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
те и птиците са мигранти
29
1
 
4
 
! Отговори
Аз преди 10 години
До Анонименами чети и се образовай какво е емигранти, имигранти и мигранти - тук не е място за такива въпроси!
28
2
 
7
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Българите мигранти ще помогнат на Германия да излезе от кризата. (не се шегувам)
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
исках да кажа ЕМИГРАНТИ
26
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
не се ли казва ИМИГРАНТИ, какво е това МИГРАНТИ?
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Ех,че си Сърп и чукЩо бе пич,премиум марка не е ли ролс-ройс?Ами кадилак?А ферари дето само един модел струва колкото цялата моделна гама на ауди примерно?Между другото флашката е изобретена от японец.Не,че някой отрича безспорните технологични постижения на тази нация..Кво стана със Сименс ?Фалираха ли вече или още не ?А Грундиг дет турците я спасиха от фалит т.е купиха?Не ,че някой отрича постиженията на Германия ама като БВП са на нивото на Канада ,Австралия,Франция..
24
2
 
4
 
! Отговори
Хм, доста сте т.ъпи преди 10 години
1. На никого не са му притрябвали е/мигранти.2.Образованието в БГ е качествено. И 2-те ми дипломи са признати в ДЕ/ висше/.3. Стига с това ниско самочувствие. Не ви помага в такава малка страна.4. Всяка от страните следва нареждания, спуснати от...5. От всичко това нито на приемниците, нито на е/мигрантите ще им стане по-добре.6. А който казва, че живущите от ДЕ трябвало дас е прибират,за да се топляр нови на техните лаври/ ЗАРАДИ ТАКИВА КАТО ВАС СТРАДАМЕ!!!
23
4
 
34
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
Немците за пореден път доказват, че са по-умни от англичаните !