Българите мигранти ще помогнат на Германия

Проучване: 25% от тях имат научна степен
Обновена: 20 яну 2014 21:52 | 20 яну 2014 21:50, Елка Василева
47
Българите мигранти ще помогнат на Германия
Снимка: архив, Reuters

Проучване на известен мозъчен тръст показва, че имигрантите работници от България и Румъния не са заплаха за германската държава и за националната икономика, а тъкмо обратното - те ще помогнат да бъде намален недостигът на квалифицирана работна сила, съобщи Дойче веле.

Германия като цяло има всички изгледи да спечели от наплива на румънски и български имигранти, твърди в разпространеното си днес ново проучване Кьолнският институт за икономически изследвания (IW).

Още по темата

Изследването е в подкрепа на гражданите на двете източноевропейски страни от ЕС, които вече могат да живеят и работят навсякъде в 28-те държави членки без специално разрешително, след като седем години имаха наложени ограничения, се отбелязва в публикацията.

Очакваният наплив в Германия предизвика медийни дебати и спорове сред консервативните политици за вероятността румънски и български мигранти да окажат непоносим натиск върху обществените услуги и новопристигналите да живеят на гърба на социалната държава.

Само че според изследването на Кьолнския институт нещата няма да стоят съвсем така. "Много мигранти от тези две страни са висококвалифицирани и способни да помогнат за облекчаване на недостига от специалисти в Германия", се посочва в проучването.

Директорът на института Михаел Хютхер заяви, че дори трябва да бъдат създадени още стимули, за да могат мигрантите да започнат работа в страната. Той изтъкна, че около 25 процента от мигрантите от Румъния и България имат научна степен спрямо само 19 процента сред германците.

Освен това източноевропейците много често са висококвалифицирани математици, учени в областта на природните науки и инженери и така биха могли да работят в сфери, в които недостигът на персонал е най-сериозен.

Хютхер посочи също, че въпросните мигранти доста често са млади и биха могли да изиграят решаваща роля в справянето с демографските проблеми в бъдеще.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
1. Наплив на миграция така и не се реалзира, няма и да има2. Докато проумеят че научните степени не са подплатени със знания и умения, това проучване ще е забравено
1
4
 
14
 
! Отговори
От Германия преди 10 години
"Научна степен" (бълг.) и "Akademiker" (нем.) са две съвсем коренно различни неща, и да ги бъркате в превода на статията говори много зле за Вашето ниво на немски. Научна степен започва от доктор, докато Akademiker е човек с висше образование или от бакалавър нагоре. Но това, че от 4-*** пристигнали тук българи и румънци трима са със средно или основно образование никак не говори добре.