Вигенин не очаква особено положителен доклад на ЕК

Иска обаче разговор за бъдещето на механизма за сътрудничество
20 яну 2014 21:02, Елка Василева
77
Вигенин не очаква особено положителен доклад на ЕК
Кристиан Вигенин. Снимка: БТА

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин не очаква особено положителен доклад на Европейската комисия за България по механизма за сътрудничество и проверка. Министърът каза това пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Съвета на ЕС по външни работи, предаде БТА.

По-рано днес говорителят на Еврокомисията Марк Грей съобщи, че Европейската комисия ще публикува в сряда докладите за напредъка на Румъния и България в рамките на механизма за сътрудничество и проверка.

"Докладите ще представят по много обективен начин това, което е осъществено, и това, което още трябва да бъде направено, ще включват серия от конкретни препоръки за в бъдеще. Включени са много от точките, които са очаквани, но и въпроси като правовата държава и други по-общи проблеми. ЕК ще обсъди тези въпроси в сряда и те ще бъдат оповестени, надяваме си, в сряда сутринта", посочи говорителят на Комисията.

Още по темата

Не очакваме особено положителен доклад най-вече по обективни причини, коментира Вигенин. Нека видим какви ще бъдат препоръките в доклада, за да бъде изразена нашата оценка и виждане какво предстои, посочи министърът. Той добави, че е време за спокоен разговор с ЕК по повод бъдещето на механизма. Според него по-вероятно е този разговор да започне с новата комисия, определена след изборите за Европейски парламент през май.

Вигенин поясни, че с този разговор следва да се даде оценка как ще продължи сътрудничеството и как изглежда перспективата за отпадане на механизма. По неговите думи следва да се направи оценка не само доколко България изпълнява целите на механизма, но доколко механизмът работи и постига целите си, дали по него да продължи да работата по реформите.

Смятам, че е реалистично да си дадем срок за разговора, да определим следващите стъпки, заяви Вигенин. Смятам, че е време постепенно механизмът да отпадне, но това е моя позиция, нямаме решение на правителството по този въпрос, уточни той.

Министър Вигенин отбеляза, че през 2018 г. България ще бъде председател на Съвета на ЕС. Логично е в това качество страната да не бъде обхваната от подобни механизми или да бъде извън Шенген, коментира той.

Министърът добави, че очаква решение за Шенген до края на годината, без да се ангажира със срокове за следващите стъпки. По неговите думи, доколкото има нагласа за приемането на България и Румъния в Шенген на две стъпки – първо с въздушните граници, а "в разумен срок", т.е. до две години след това - и със сухопътните и морските граници, това би означавало, че ако до края на годината има решение, през 2015 г. може да отпаднат границите по летищата. Две години по-късно - през 2017 г. - би могло да се очаква отпадането и на контрола по морските и сухопътните граници. Това е само ориентировъчна времева рамка, допълни Вигенин.

Попитан за оценка на посещението в Сирия на народния представител Страхил Ангелов министърът отбеляза, че предишни подобни инициативи на депутата са били спрени. Посещението сега е наречено "частно", но едно посещение се възприема като частно не само според това кой плаща транспорта, но и какви срещи съдържа и как те биват отразени, уточни Вигенин.

По неговите думи не би могло частно посещение да съдържа срещи с парламентаристи. Моят извод за позициите, изразени там, правя от прессъобщението на посолството в София и от репортажа на сирийската телевизия, уточни министърът. Той изрази очакване Ангелов да даде допълнителни разяснения след завръщането си и
председателят на Народното събрание да прецени как да постъпи. В никакъв случай не може да считаме, че това посещение и изразените при него позиции имат връзка с позициите на българската изпълнителна власт или на Народното събрание, отбеляза Вигенин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
2
 
! Отговори
*ЕЙ ДА СИ ДНЕС преди 10 години
Толкова нежно излъчване нямаше и отявления п...... Йордан Соколов!
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще има дълго да чака,ако наистина вярва че има напредък.С кого ли си говори за да има такава информация?
57
0
 
6
 
! Отговори
Прасето Гошо преди 10 години
*** не очаквал добър доклад, ми ние какво да очкаваме от министър с такова име. Партия с такъв ръководител и народ със селски манталитет. Очакваме глад и мизерия. И си ги получаваме.
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ne ochakvali polozhitelen doklad? I chia e vinata? Tochno na tezi merzavtsi komunisti. Kak ne gi e sram?
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ЕхоАбе колега, всъщност тоя пудел, къде е ходил в качеството си на външен министър, освен на някоя и друга международна среща, където трябва да се ходи по ангажимент?!Да са го поканили някъде.....?Да е представил официална позиция на държавата............не се сещам!
54
2
 
6
 
! Отговори
Ехо преди 10 години
По фейсбук ли му го пращат доклада? Един външен министър, който не излиза навън, а сърфира в нета. Оттам са и изявленията му, цитирани от медиите. Надали някой в европейските институции знае кой е външният министър на България. Ако е и троверт човекът, значи не е за тази работа, а е една партийна калинка. Каро всички останали.
53
0
 
4
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
Tova pishlime oshte li si igrae na ministyr? Do sega ne vzel nikakvo stanovishte ni po napadkite ot anglia no po pretenciite za zemi ot turcia. Vaginin marsh pri maika si da si igraesh !
52
1
 
9
 
! Отговори
Незнайко преди 10 години
Кой е този неприятно изглеждащ човек и защо трябва да ни интересува какво е казал ?
51
0
 
5
 
! Отговори
bradata преди 10 години
DO NIKOGA POVECHE GERBPriatelu, shto ne si e...sh mamata, takav kon s kapaci skoro ne sam vijdal. Ne podarjam gerb, no ako ne beshe EU I minimalnia kontrol ot tiahna strani, vkluchitelno valutnia bord do sega da si isklal kravite na selo I da si umrial ot glad-ili veche zabravi kolko beshe inflaciata I kakvo si kupuvashe s "goliamata" zaplata ot niakolko hiliadi leva....
50
0
 
9
 
! Отговори
trop преди 10 години
Въджайнин,който отзова служителите на външно,работили за дс.Един велик патриот-смех.За това сме на това дередже.Докато овцете спим,а въджайнини ни управляват винаги ще е така!
49
1
 
10
 
! Отговори
Преводач преди 10 години
Ви генни не очаква....На езика на политиците и дипломатите, това предположиние се превежда така:"В следващия доклад на ЕК, направо ще ни размажат/разко стоят/наврат в миша дупка....., абе ще ни ""т мамата.......
48
0
 
2
 
! Отговори
Suleyman Pasa преди 10 години
Bulgaristan bitti kalan.......
47
0
 
1
 
! Отговори
БГ преди 10 години
youtube/watch?v=mmSGN6P8Ouw - това като отправна точка за да стъпите на сухо
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Алооу, отвори на Слава Севрюкова и чети, България не ти е виновна с нищо!
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Па земи разрови за ония книги в читанката, ще имаш полза.
44
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България не само няма да пребъде ами и няма да бъде, защото е вече мъртва. Една опразнена ***. 1300 жалки, полуробски години.
43
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да познаваш глупав евреин?
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България ще пребъде, а тия които я мразят, под нея ще лазят!
41
0
 
3
 
! Отговори
До 51 преди 10 години
Благодаря за поправката :) Sorry
40
0
 
5
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
До 44 / #46Не, вълци в овча кожа са !