ЕК няма намерение да въвежда визи за граждани на САЩ

Ще се опитаме да постигнем ефективно решение на проблема
6 фев 2014 17:06, Елка Василева
3
ЕК няма намерение да въвежда визи за граждани на САЩ
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия опроверга медийни спекулации, че възнамерява да въведе визов режим за граждани на САЩ заради изискванията за притежание на входни визи за граждани на някои държави от ЕС.

Микеле Черконе, говорител на еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, поясни на пресконференция в отговор на въпрос, че до 9 февруари държавите от ЕС могат да съобщят на ЕК за случаи на липса на реципрочност във визовата политика на САЩ. Комисията отдава голямо значение на принципите на реципрочността и солидарността, поясни говорителят.

Още по темата

Ще се опитаме да постигнем решение на проблема толкова ефективно, колкото можем. Ако въпросът е дали ЕК ще наложи веднага или на автоматичен принцип визи за граждани на САЩ, отговорът е не. Държавите от ЕС, които заявят, че не са облагодетелствани от визова реципрочност със САЩ, могат да поискат намесата на комисията. Можем да оценим тези заявления, не автоматично, но задълбочено. След това можем да преценим дали последващите действия биха могли да съдържат подобна мярка. Засега ЕК няма такива намерения, заяви Черконе.

Сайтове разпространиха твърдения, че "ЕС дава ултиматум от шест месеца на САЩ за премахване на визите за граждани на Полша, Румъния, България, Кипър и Хърватия, заплашвайки, че ще въведе визи за американски дипломати", припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бе нали тази изнемощяла Европа се командва от САЩ бре!Кой смее да рита срещу ръжена?
2
4
 
14
 
! Отговори
kremenaabv преди 10 години
това ме разсмива,ес дори и не си е помислял да въвежда визи за граждани на сащ
1
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТРЯБВА да има визи за племето на *** кратуни