28% от европейците изключват телефона си в чужбина

Телекомите губят потенциален пазар от 300 млн. души заради роуминга
Обновена: 17 фев 2014 16:16 | 17 фев 2014 15:36, Елка Василева
1
28% от европейците изключват телефона си в чужбина
Снимка: архив, Reuters

Телекомите на практика изпускат пазар от около 300 млн. потребители заради таксите за роуминг, сочи анализ на Европейската комисия, изготвен на базата на проучване на Евробарометър за електронните комуникации.

Данните показват, че 94% от европейците ограничават услугите на телекомуникационните компании, пътувайки в чужбина. 47% например заявяват, че никога не биха ползвали мобилен интернет в друга страна от ЕС. 28% от потребителите дори директно изключват телефоните си, когато са в друга страна от общността. Голяма част от клиентите на телекомите пък изпращат съобщения, вместо да проведат разговор.

Само 8% от пътуващите използват своя телефон в чужбина за телефониране в същата степен, както в собствената си страна.

В същото време мобилните телефони са неотменна част от ежедневието на европейците и тяхното приложение все повече се разширява – масово се проверяват електронни пощи и други услуги, свързани с преноса на данни.

Проучването на Евробарометър показва още, че хората, които пътуват често, е по-вероятно да изключат функционалностите на мобилните си телефони в чужбина. Те са по-запознати с таксите, обаче от друга страна и са по-доходоносната част от потенциалния пазар на телекомите, отколкото случайните пътници.

Въпреки тези ограничения е налице смайващо увеличение от 1500% на роуминга на данни в рамките на ЕС от 2008 г. насам, отбелязва още ЕК. Част от този ръст се случва благодарение на съществуващата нормативна уредба относно роуминга и наложените по-ниски цени.

Таксите за роуминг ограничават не само гражданите, но и бизнеса, посочи комисарят по въпросите на технологиите Нели Крус при представянето на резултатите от проучването. Фирмите понасят допълнителни разходи заради роуминга, засегната е и една от бързорастящите нови индустрии – на създателите на мобилни приложения.

Особено засегнати са пътеводителните, фотографските и картографските приложения.

Припомняме, че в последните години ЕК налага ограничения на роуминга, като целта е постепенното отпадане на таксата.
 

Икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
11
 
! Отговори
х..й преди 10 години
Мтел и те имат смайващо увеличение на роуминга.Щото те тарифират без да си стъпвал в чужбина с хубави роуминг сметки.При това го правят нагло,колкото и да пресмяташ нямат в никоя зона такива роуминг тарифа.