Лондон отказа да премахне доживотната присъда

Европейският съд по правата на човека искаше това
19 фев 2014 16:51, Елка Василева
17
Лондон отказа да премахне доживотната присъда
Снимка: архив, Reuters

Апелативният съд в Лондон постанови, че съдиите в Англия и Уелс могат да продължат да издават доживотни присъди без право на замяна. Решението бе взето въпреки искане на Европейския съд по правата на човека Великобритания да преразгледа строгостта на това наказание, предаде БНР. Отпадането на доживотния затвор се обсъжда в момента и в България като част от новия Наказателен кодекс.

През юли 2013 г. Европейският съд в Страсбург постанови, че осъдените на доживотен затвор престъпници в Обединеното кралство трябва да имат възможност да обжалват своите присъди след 25 години. Европейските магистрати посочиха, че сегашните разпоредби на Острова нарушават човешките права на лишените от свобода.

Петимата висши съдии от Британския апелативен съд обаче стигнаха до заключението, че европейските им колеги не са прави. Те се аргументираха с това, че законът дава възможност най-тежката присъда в Англия и Уелс да бъде заменена „при изключителни обстоятелства“ с по-малък затворнически срок по решение на министъра на правосъдието. Поради това правото на съдиите да издават доживотни присъди е в пълно съответствие с Европейската конвенция за правата на човека, обяви върховният съдия Лорд Томас.

Постановлението на Апелативния съд идва в момент, когато в Обединеното кралство се провежда дискусия дали страната не трябва да преразгледа отношенията си с Европейския съд. Въпреки че той не е структура на ЕС, неговите решения подклаждат по-широкия дебат за това дали Великобритания не отстъпва твърде много правомощия на Европа.

Решението на Британския апелативен съд ще даде възможност да бъдат приключени няколко важни дела на Острова. Сред тях е процесът срещу двама мюсюлмански екстремисти, които през май 2013 г. намушкаха до смърт британски войник в Лондон. Съдията по делото беше отложил тяхната присъда, докато висшите магистрати не се произнесат по въпроса за доживотното наказание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Tошо преди 10 години
Е юнак държава взима най-правилното решение без да се влияе от ЕС
9
1
 
7
 
! Отговори
Вера преди 10 години
Там има много извратеняци това е остров все пак. Те са генетично еднообразни. Трябва да имат страх от наказание.Пък и да не ги е страх поне да седят в кошарата.
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аре еврохумористичното образувание най-после да се разпада, което рано или късно ще стане. И незабавно връщайте бесилото. Публично!!!
7
2
 
28
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
Разбира се нашите *** със светкавична скорост приеха това малоумно решение, да не вземе да им се скара Европа. Това е то равенството на пълноправните членки, това е то съюз. Веднъж като каже нещо и удари с юмрук по масата, само ние се стряскаме.
6
2
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Е,това е нация.Пука и за ЕС.
5
0
 
25
 
! Отговори
Брюкселски зелки! преди 10 години
Европейския съд за правата на престъпниците иска премахване на всякакви наказания за престъпления.Аман от Брюкселски зелки!За смъртно наказание! Публично на площада! Да видите тогава как ще се кротнат повечето гадини.
4
0
 
36
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 10 години
ЕС се грижи за демократичните права на мюсюлманите ,евреите, *** ,масовите убийци ,гейовете ,травеститите ,педофилите, зоофилите ,некрофилите. Ако не спадате към някоя от посочените групи то за вас остава единствено да работите съвестно и да бъдете толерантни.А и да не забравя -свободомислещи политици като Владимир Путин сте длъжни да ги мразите ,щот не споделят европейските ценности.
3
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не помня в кой щат я бяха махнали, че не било хуманно и просто им лепяха хуманните 100 и кусур години затвор.
2
0
 
23
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 10 години
Сред тях е процесът срещу двама мюсюлмански екстремисти, които през май 2013 г. намушкаха до смърт британски войник в Лондон. Съдията по делото беше отложил тяхната присъда,--------------------------------Виждате ли за кого се грижи "Европейския съд по правата на човека" ?Нищо добро и нормално няма в ЕС.
1
0
 
39
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
E какво излиза?ЕС е организация от богати страни.Която има закони,които обаче никой не спазва и си правят каквото искат!!Само загубената България спазва особенно в частта за малцинствата и чуждите терористи!!Интересна трактовка е това да си в ЕС!!!