Между храната и книгите - родни студенти на Острова

Един разказ за негативите от строгите мерки срещу имиграцията
12 мар 2014 18:30, Елка Василева
58
Между храната и книгите - родни студенти на Острова
Снимка: архив, Reuters

Принудени да избират между храната и книгите си, български и румънски студенти във Великобритания понасят негативите от решението на правителството да спре отпускането на финансови средства за тях, пише Франс прес в обширен репортаж.

През ноември Лондон обяви, че спира отпускането на потребителски кредити за около 7500 студенти от двете държави, припомня агенцията.

"Наистина съм разтревожена, разчитам на тези пари, за да следвам", заявява Станимира Караиванска, студентка по управление на околната среда в лондонския университет "Кингстън", цитирана от АФП.

Българката изпаднала в безизходица, след като студентският й заем от 2100 лири стерлинги за три месеца бил замразен. "Наложи се да пропускам някои лекции, защото не можех да си платя влака и автобуса", разказва 19-годишната Караиванска, която не разбира как така не е успяла да отговори на критериите за отпускане на заем при положение, че живее във Великобритания от седем години.

Подобно на други студенти в нейното положение, тя смята, че плаща цената за дискриминационно решение, взето от правителство, което иска да изглежда твърдо по въпросите на имиграцията преди европейските избори през май.

Министрите по-късно разшириха мярката към студенти от всички страни на ЕС, въпреки че се прилагат само за записаните в частни учебни заведения. Противно на това всички румънски и български студенти са засегнати независимо от учебното заведение, което посещават, допълва АФП. Според правителството това е предпазна мярка, която ще остане в сила, докато заинтересуваните лица не докажат, че отговарят на условията за такива заеми. Финансиране се дава само на студенти, които живеят във Великобритания от най-малко три години. Те са задължени да започнат да изплащат кредитите си веднага щом си намерят работа.

Грантът в размер на 500 лири на 23-годишната Миглена Зашева бил спрян през януари. Сега тя представя на властите фишове за заплати, данъчни документи и банкови извлечения, за да докаже, че е живяла три години във Великобритания и следователно отговаря на условията за заем. "Казах им: "Вие шега ли си правите с мен?". Те отговориха, че това не е достатъчно", оплаква се Зашева.

Тя е рецепционист във фитнес зала и работи допълнителни часове в опит да си държи главата над повърхността на водата във финансов аспект, но се страхува, че се бори за изгубена кауза. "В даден момент трябваше да избирам между храната и транспорта", каза тя.

Румънската студентка Лиляна Габор смята, че мерките имат за цел да откажат студентите да продължат следването си. През февруари Букурещ поиска от Европейската комисия пояснение дали британските мерки са в съгласие с правото на ЕС и намекна, че е възможно те да дискриминират румънски граждани.

Габор, която се бори да продължи образованието си, имайки предвид, че е и самотна майка на 9-годишно момче, е успяла да убеди властите, че отговаря на критериите да получи 3000 лири заем. Изразява обаче притеснение: "Страх ме е, че пак ще замразят сметката ми".
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
14
 
14
 
! Отговори
Анчо Шукри преди 10 години
Като не им изнасят условията, да станат Ранобудни и да започнат да окупират университетите. И без това се счупиха да подкрепят тукашните лентяи, които се бяха залостили в сградата на СУ. Щом смятата, че така е демократично, нека да пренесат този опит там и да видим колко ще ги търпят. Англия не е диктатура като България и номера трябва да мине.
3
2
 
54
 
! Отговори
Защо ни е ЕС? преди 10 години
Западна Европа отново демонстрира двоен стандарт - на турци, пакистанци и всякакви мюсюлмани не се спират студентските грантове, а на българските и румънските най-безцеремонно се спират, въпреки че сме в ЕС...Защо ни е тогава този ЕС?
2
14
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Айде бе русофоби/евролюбци, къде сте?Защо на тия статии мълчите като хутки, а иначе сте първи да плюете по Русия?
1
16
 
13
 
! Отговори
Хмм преди 10 години
"да избират между храната и книгите си"Е не могат ли да ги ядат тези книги или са електронни?