Между храната и книгите - родни студенти на Острова

Един разказ за негативите от строгите мерки срещу имиграцията
12 мар 2014 18:30, Елка Василева
58
Между храната и книгите - родни студенти на Острова
Снимка: архив, Reuters

Принудени да избират между храната и книгите си, български и румънски студенти във Великобритания понасят негативите от решението на правителството да спре отпускането на финансови средства за тях, пише Франс прес в обширен репортаж.

През ноември Лондон обяви, че спира отпускането на потребителски кредити за около 7500 студенти от двете държави, припомня агенцията.

"Наистина съм разтревожена, разчитам на тези пари, за да следвам", заявява Станимира Караиванска, студентка по управление на околната среда в лондонския университет "Кингстън", цитирана от АФП.

Българката изпаднала в безизходица, след като студентският й заем от 2100 лири стерлинги за три месеца бил замразен. "Наложи се да пропускам някои лекции, защото не можех да си платя влака и автобуса", разказва 19-годишната Караиванска, която не разбира как така не е успяла да отговори на критериите за отпускане на заем при положение, че живее във Великобритания от седем години.

Подобно на други студенти в нейното положение, тя смята, че плаща цената за дискриминационно решение, взето от правителство, което иска да изглежда твърдо по въпросите на имиграцията преди европейските избори през май.

Министрите по-късно разшириха мярката към студенти от всички страни на ЕС, въпреки че се прилагат само за записаните в частни учебни заведения. Противно на това всички румънски и български студенти са засегнати независимо от учебното заведение, което посещават, допълва АФП. Според правителството това е предпазна мярка, която ще остане в сила, докато заинтересуваните лица не докажат, че отговарят на условията за такива заеми. Финансиране се дава само на студенти, които живеят във Великобритания от най-малко три години. Те са задължени да започнат да изплащат кредитите си веднага щом си намерят работа.

Грантът в размер на 500 лири на 23-годишната Миглена Зашева бил спрян през януари. Сега тя представя на властите фишове за заплати, данъчни документи и банкови извлечения, за да докаже, че е живяла три години във Великобритания и следователно отговаря на условията за заем. "Казах им: "Вие шега ли си правите с мен?". Те отговориха, че това не е достатъчно", оплаква се Зашева.

Тя е рецепционист във фитнес зала и работи допълнителни часове в опит да си държи главата над повърхността на водата във финансов аспект, но се страхува, че се бори за изгубена кауза. "В даден момент трябваше да избирам между храната и транспорта", каза тя.

Румънската студентка Лиляна Габор смята, че мерките имат за цел да откажат студентите да продължат следването си. През февруари Букурещ поиска от Европейската комисия пояснение дали британските мерки са в съгласие с правото на ЕС и намекна, че е възможно те да дискриминират румънски граждани.

Габор, която се бори да продължи образованието си, имайки предвид, че е и самотна майка на 9-годишно момче, е успяла да убеди властите, че отговаря на критериите да получи 3000 лири заем. Изразява обаче притеснение: "Страх ме е, че пак ще замразят сметката ми".
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
4
 
0
 
! Отговори
фалафел преди 10 години
Аз съм "За" да се замразят кредитите и да се изгонят от английските университети българските "***", както казваш Диди.
43
7
 
5
 
! Отговори
Диди преди 10 години
Аз пък се сещам за една порода български ***, които преди няколко години изядоха лебедите на английската кралица, защото ги помислили за нашенски юрдечки. А дали не бяха български "***"? А бе карай да върви.
42
6
 
6
 
! Отговори
фалафел преди 10 години
Сещам се за една порода алкохолици, на които като дойдат на Слънчев бряг трябва да им замразим пиенето!
41
2
 
5
 
! Отговори
Toj преди 10 години
Blagodarq za otgovorite. Ne smqtam da imigriram v UK. Kato go gledah Nigel Farage i mi e qsno, che nqma da e na dobre v sledvashtite godini za nas. Vse oshte sym ubeden, che reshenieto na mizeriqta v Bg e emigraciqta. Dano neshtata se promenqt.
40
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо трябва да ти се хваля бе Вежда?Казах ти, че имам всичко от което се нуждая.Какво трябва да ти кажа, че имам/!ти си явно доста по-различна от мене персона и те радват доста по-различни работи...какво?имам спестявния,всяко лято ходя на различни места на почивка (аз лично предпочитам лятото),карам кола 2-ра ръка защото така искам не защото не мога да си позволя нова на изплащане.тва ли е което искаш да чуеш?да лодката за която писах-12 метра катамаран в началото на проекта.Е?
39
4
 
6
 
! Отговори
Трета вежда преди 10 години
До 38В какво се изразява това "супер"? Като изключим, че парите ти стигат за храна от долните рафтове в супермакетите, с какво друго ще се похвалиш?
38
1
 
6
 
! Отговори
До Toj преди 10 години
Повечето ще те гледат точно както гледат поляци, индийци, румънци и шведи да речем.Винаги има елементи които ще се пръснат малко кафяво облаче, ама то такива ги има навсякъде.Няма да се притесняваш ако не владееш езика добре-след един разговор с паки-представител ше ти стане ясно, че го владееш може би по-добре от него, нищо, че е пребивавал над 10 г. тука :)
37
4
 
5
 
! Отговори
Тони преди 10 години
ДоTojНегрите и пакистанците ще те гледат благосклонно с влажен поглед, като им кажеш, че си българин. Те обичат и българите и българките- хем са белички, хем евтинки. На англичаните, обаче не казвай, че си българин.
36
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Супер е!За съжалени (подчертавам 'за съжаление') по-добре от живота в родината ни.поне за мене.Не мога да говоря от името на другите емигранти.
35
5
 
2
 
! Отговори
Трета вежда преди 10 години
До 35Нищо не казваш за това, как е емигрантския живот. Уж много се фукаше, колко добре живееш, а си остана само с празните приказки. От какво се срамуваш?
34
1
 
2
 
! Отговори
Toj преди 10 години
Ima li discriminaciq v UK? Q nqkoi da spodeli nqkoq istoriq? Ako kaja che sym bulgarin kak shte me gledat?
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аферим, почна да щрака мозъчето :) ДАй на татък, че взе да става интересно.Па и езика може да понауча четейки творбите ти ;)
32
2
 
3
 
! Отговори
Лидер- 38 г преди 10 години
До Валерия на 24Ооо батка, ти се завъна във форума.
31
4
 
3
 
! Отговори
Трета вежда преди 10 години
До 31Пиленце, нещо на "майчин" език ми се струва, че опитваш сричаш. Знаем ви вас от миллета за какво обикаляте из Европа. Не знам какво ще правите като ви спрат помощите. Така и не каза нищо за това, колко "хубаво" живееш в тясното си, ммизерно жилище с космически наем в турския/пакистанския квартал.
30
10
 
7
 
! Отговори
Валерия на 24 преди 10 години
Простаци си бяхте простаци си останахте.Аз уча в Лондон но се налага и да се издържам като чистя къщи.Имам сериозен приятел в София с който много се обичаме както си имаме доверие.Редвно се чуваме на Скайп.Ако искате да знаете за 3 години в Лондон само на около 50 души съм лапала и не всички са свършвали в устата ми.Секса при мен е само с кондом.Никакви такива от рода на да те усетя без...абе за каква ме мислят тези бе...аз си имам сериозна връзка и момче на 31 година което ме чака за семейство.
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дур ба Веждуне-идеалите в животя сам ше си ги избирам,немам нужда от ментор ;) Шом си харабия дома-стой си.Жал мий за другите дет немат 4 стаи/3души, 2 коли (нови предполага са)за двамца ви, карат на уникална пенсия и прочие не пичовски работи в родината ни.Верно чужденец съм тук-ама, тука всички са чужденци-то почти нема техни -честно!по отношение на условията в които живеем-нека кажа, че колкото ми трябва има ;)фантазията е отворена да си представиш как живея-давай ;)
28
2
 
5
 
! Отговори
Трета вежда преди 10 години
До 29Не съм се засегнал. Просто ти казвам как живея, понеже прояви интерес. Ти, обаче нещо се срамуваш да кажеш как е емигрантския живот. Явно е голям кеф, да си даваш 60% от дохода за наем и сметки на някаква мизерна душегубка в краен и мизерен квартал, да караш кола 2-ра употреба, също като сънародниците си в България, с тази разлика, че винаги ще си чужденец. Парите ти стигат за манджа, дрехи и нов лаптоп и си дотам. Това не означава, че живееш добре. Има и по- важни неща от яденето.
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
веждата се засегна на кинтаж нещо.еваларка.ако живееш тъй-машалла и енджой, ама 80 % от съгражданите ти по-другояче ги виждат нещата ми се чини.ай лека
26
5
 
6
 
! Отговори
Трета вежда преди 10 години
До fffТричленно семейство, живеем в четиристаен апартамент, имаме вила, две коли и не се се лишаваме от нищо. Всяка година си ползвам 20те дни платен годишен отпуск и отделно още ~10 дни неплатен, защото 20 не ми стигат. Нямам и 1 стотинка кредит, нямам и парични проблеми, пък ти си мисли, че живея мизерно. А ти как живееш?
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
az pa ne ba4kam kvalificar trud.ba4kamkoto padne.vsvobodnoto si vreme pravq bijuta.tva tuka go nau4ih i se okaza 4e sam dosta dobar.pod/nad angliiskiq standart ili koe e normalko malko ili mnogo ne me interesuva 6toto v nujda sa se ne videl.imam bri4ka, motoretka i sq si praq lodka ta s bulqta da plavame ponatam.tva u kashti ne mojah da go napravq za sajalenie.atam ba4kah visoko kvalificiran trud.emi she si mizerstvam tuka :D malko mizeren london ama kat mu sviknesh.