Отделяне на Фландрия от Белгия би струвало ?237 млрд.

За първи път се публикуват изчисления за разделяне на Белгия
17 мар 2014 13:16, Елка Василева
29
Отделяне на Фландрия от Белгия би струвало ?237 млрд.
Снимка: архив, Reuters

Сепаратисти от Белгия изчислиха, че обособяването на северната част от кралството - Фландрия, като самостоятелна република, би струвало 237 милиарда евро.

Изводът е на един от бившите ръководители на банката Ка Бе Се Реми Вермейрен, който се числи към фламандска сепаратистка група за размисъл. Неговите пресмятания са представени в книгата "Белгия. Невъзможна мисия", предаде БТА.

Финансистът предлага Фландрия да поеме 55 процента от бюджетния дълг на Белгия, което би се равнявало на 203 милиарда евро. Към тази сума той добавя преводи от по 3,6 млрд. евро годишно за социални дейности в продължение на пет години към южния белгийски регион Валония, като след това тази сума последователно да бъде намалявана с по 10 процента в следващите 10 години.

Сепаратистите предлагат Брюксел, който и сега притежава самостоятелен статут в рамките на кралството, да се обособи като град-държава. При подобно развитие дружествата от Валония и Фландрия следва да запазят правото да разкриват свои представителства и да осигуряват услуги за своите граждани в сегашната столица.

Следващата идея е всеки настоящ белгиец да може да избере гражданството си - брюкселско, валонско или фламандско, независимо в коя част на сегашната държава живее.

Това е първият случай в белгийската история, когато черно на бяло са представени изчисления за стойността на разделението на Белгия.

Темата за отделянето на Фландрия се появява обичайно покрай избори, като доскоро основен двигател за нейното разискване бяха умерените националисти от Нов фламандски алианс (НФА) - най-голямата политическа сила в държавата. Макар засега тази посока да не е силно развита в програмата на НФА в навечерието на изборите за Европейски парламент през май, председателят на партията Барт де Вевер вече обясни, че бъдещето на Белгия е в конфедеративното устройство, което предвижда максимална самостоятелност на трите региона преди пълното им разделяне. НФА е сред основните поддръжници на идеята за ограничаване на правомощията на белгийския крал, както и за по-нататъшната замяна на монархията с републиканско устройство.
 


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В този свят на разцепление, само Перник иска да се обедини със София.
23
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Valonia e po-bedna i po marzeliva i ot Balgaria !!
22
12
 
40
 
! Отговори
Либераст преди 7 години
Хак да им е на евро-гейовете. Пада им се, като признават Косово, но не признават Крим :))))
21
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 19: И така ще си имаме наш Техеран.
20
10
 
35
 
! Отговори
до 14 преди 7 години
Така е ама мръсните варвари руснаци се събират и с мюслетата даже защото за тях силата се изразява във война.
19
10
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бълграия до краяа на годината щяло да се раздели 4
18
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А отделянето на западна България от източна ще струва два ботуша и един автомат.
17
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ам с Белгийската вафла какво ,ще стане и нея ли на две
16
9
 
37
 
! Отговори
Павлово преди 7 години
София да стане независим град-държава без *** . . .
15
10
 
34
 
! Отговори
Тяхна си работа преди 7 години
какво ни интересува
14
10
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Варна настояваме Добрич да стане наш квартал
13
11
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Очаквах ЕС да се разпадне на съставни държави, а не на съставни части. :)
12
13
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Покажете насраните физиономии на Барозу и Ромпой.
11
18
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Белгия са по-зле и от България.
10
11
 
52
 
! Отговори
Анверс преди 7 години
Споко, тия глупости се говорят от как съществува Белгия. Истината е, че фламандците са по- индустрализирани, а от там идват много пари. Техния германски корен си личи, много повече работещи от валонците и плащащи всички такси без да се опъват. А мързеланковците от Валония дай им стачки, права, социални политики натоварващи бюджета. А и валонците се държат надменно с фламандците, считат ги за простолюдие, защото не говорят добре френски и нямат френски корен. Но без фламандците Белгия загива.
9
9
 
43
 
! Отговори
Анчо Шукри преди 7 години
Ние бяхме белгийци по едно време, ама сега сме шведи, че дават повече помушти.
8
9
 
55
 
! Отговори
Цар Калоян преди 7 години
Като се отделят да пратят на Балдуин внука му до Велико Търново на културен обмен. Ще го посрещнем, даже стаята на дядо му е свободна!
7
13
 
67
 
! Отговори
България вън от ЕС преди 7 години
Шотландия иска да се цепи от Великобритания, Венеция провежда референдум за цепене от Италия, Фландрия - от Белгия, Крим от Украйна, Каталуния - от Испания. Започна се :) Сега къде са САЩ, ЕС и настойника им Израел да кажат, че тези стремежи са нелегитимни. Да им имам двойните евро стандарти скапани, сега е времето България да се освободи от НАТО и ЕС (Израел). По-добре сами и независими, отколкото роби.
6
9
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оставане на Фландрия в Белгия ще струва много по-скъпо на хората.
5
12
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разделението е необходимо за да се отдели ислямският афро-арабски регион Валония + Брюксел от белият и светски регион Фландрия. Разликата в стандарта на живот е в пъти по-голяма в полза на Фландрия. Икономиката на Белгия е изцяло съсредоточена във Фландрия. Езикът във Валония е френски а този във Фландрия фламандски.