Колко са страничните доходи на германските депутати?

Данните бяха оповестени от Бундестага
23 мар 2014 16:37, Елка Василева
10
Колко са страничните доходи на германските депутати?
Снимка: архив, Reuters

Бундестагът оповести данните за страничните доходи на депутатите. В челото на списъка е адвокатът Петер Гаувайлер - с поне половин милион евро допълнително през 2013. Пак той е рекордьор и по неприсъствие на заседанията, пише Дойче веле.

В съответствие с предварителното оповестеното - данните за допълните доходи на депутатите вече са на сайта на Бундестага и всеки избирател би могъл да установи колко изкарва отгоре неговият избраник. И макар напълно точна представа да не може да се добие, понеже доходите са описани в скала, Тимо Ланге от организацията ЛобиКонтрол е на мнение, че е много добре обществеността да бъде информирана детайлно за размера на заплащането на депутатите. Той обаче подчертава, че са необходими и следващи стъпки.

До момента допълнителните приходи бяха разпределени в три категории, като най-високата бе "над 7000 евро" и бе оценявана като прекалено дискретна - без възможност да се разбере дали даден политик е получил 7001 или 100 000 евро.

Сега вече категориите са десет - от първо ниво с доходи над 1000 евро до десето с над 250 000 евро. По данни на ЛобиКонтрол всеки пети от депутатите, които са общо 631, има поне един вид допълнителни приходи от първо ниво.

Политическият портал Abgeordnetenwatch е изчислил, че народният представител Петер Гаувайлер от Християнсоциалния съюз /юрист с кантора в Мюнхен/ е спечелил най-много от всички през 2013 г.  - най-малко 509 000 евро. Същият портал е проверил и колко често е присъствал на заседанията Гаувайлер е и установил, че е липсвал поне при половината, което също е своеобразен рекорд.

Има и още трима консервативни депутати, чиито доходи влизат в най-горното ниво - благодарение на продажбата на аграрни продукти или друг вид бизнес. Останалите фракции не могат да се "похвалят" с такива крупни суми.

Защо чак сега?

Дебатите за необходимостта от повече прозрачност в депутатските доходи бяха предизвикани навремето от огромните суми за изнасяне на доклади, взети от кандидата на социалдемократите за канцлер Пеер Щайнбрюк - над един милион евро. С хонорарите си от миналата година обаче той се класира едва в трето ниво - между 7000 и 15 000 евро, които е получил като член на ръководството на фондация "Буцериус".

Преди да бъдат оповестени данните, от организацията "Трансперънси интернешънъл" отправиха критики за това, че очакването на по-подробните сведения е продължило твърде дълго. "Според кодекса за поведение на народните представители информацията за допълнителните доходи трябва да бъде предоставена в срок от три месеца след влизането в Бундестага", посочват от организацията, припомняйки, че от първото заседание вече са минали пет месеца.

Говорителят на Бундестага Ернст Хебекер от своя страна изтъкна, че публикуването на размера на доходите е било извършено едва сега, тъй като след последните парламентарни избори депутатският състав е бил обновен с една трета и обработката на документите на новите парламентарни членове е изисквала определено време.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
st преди 10 години
Но на германеца пътя му път заплатата му заплата,и излишък от 300 до 420 милиарда ехехехх а прайте си сметката.
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това са само официалните данни, но не и реалните заплати, които им плащат неправителствените организации. Щом в Украйна са "инвестирали" американците по собствени признания над 5 милрд., направете си сметка какво плащат на западно-европейските си васали.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Петер Гаувайлер е германският Ахмет Доган с тази разлка, че все пак допълдителните доходи си изкарва с адвокатска дейност.
5
1
 
4
 
! Отговори
Anonimen преди 10 години
Da visoki dohodi ama na koi mu dreme pri godishen izlishak ot darjavniq biudjet 300 milqrda :)))Nqmame mqsto za sravnenie.......
4
1
 
24
 
! Отговори
булагарски депутат преди 10 години
Ха ха ха ха хахаххахаххахахх. Аматьори!
3
1
 
28
 
! Отговори
турчин преди 10 години
По миналата година Цонев беше декларирал 270 хиляди от консултански услуги. Нашите депутати сигурно повече заработват но не се документира.
2
1
 
37
 
! Отговори
Стоян преди 10 години
Хората там крадът но с мярка,а тук искат бързо да станат богати,на гърба на бедния български народ.
1
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Едва ли са по-глями от доходите на нашите.