16 ще са министрите в новото правителство на Франция

Сеголен Роаял се връща в политиката
2 апр 2014 14:39, Елка Василева
0
16 ще са министрите в новото правителство на Франция
Манюел Валс. Снимка: Reuters

В новото френско правителство ще има 16 министри, след като в досегашния кабинет на премиера Жан-Марк Еро имаше 38 министри и делегирани министри, предаде Франс прес, цитирайки съобщение на Елисейския дворец.

Министрите на външните работи Лоран Фабиюс и на отбраната Жан-Ив льо Дриан запазват постовете си при новия премиер Манюел Валс. Фабиюс ще отговаря за външните работи и международното развитие, но точният обхват на портфейла му все още не е ясен.

Още по темата
Министър на икономиката, съживяването на промишлеността и дигиталните технологии ще бъде Арно Монтбур. Той ще замести досегашния министър на икономиката Пиер Московиси, който отпада от кабинета и Мишел Сапен, избран за министър на финансите. Монтбур, който се смята за представител на лявото крило в социалистическата партия, досега беше министър на съживяването на промишлеността, а Сапен беше министър на труда.

Някогашната приятелка на президента Франсоа Оланд Сеголен Роаял се завръща на политическата сцена като министър на екологията, устойчивото развитие и енергетиката. 59-годишната майка на четири деца, която се яви на президентските избори през 2007 г. като кандидат на социалистите, вече е била министър на екологията през 1992 г.

Следващата седмица ще бъдат обявени имената и на заместник-министрите, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари