Барозу даде Каварна за пример за приобщаване на ромите в ЕС

Бъсеску: Ромите да оставят настрана ценностите на тяхната етническа общност
4 апр 2014 21:14, Елка Василева
145
Барозу даде Каварна за пример за приобщаване на ромите в ЕС
Жозе Барозу. Снимка: архив, Reuters

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу даде Каварна като един от положителните примери в ЕС за приобщаването на ромите наред с Берлин (Германия), Монтрьой (Франция), Крайова (Румъния) и Сомбор (Сърбия).

Барозу говори на среща, посветена на приобщаването на най-многобройното малцинство в ЕС, в която от българска страна участва вицепремиерът Зинаида Златанова. Председателят на ЕК посочи, че обществата са силни, само когато се грижат за най-уязвимите.

Отчитаме напредък в националните политики по този въпрос, наблюдаваме предприетите мерки за приобщаване на ромите, добави Барозу. Той отбеляза, че поне 80 милиарда евро от бюджета на ЕС до 2020 г. ще бъдат насочени за развитието на човешкия капитал, осигуряването на работни места и социално включване чрез Европейския обществен фонд. От тези средства поне 20 на сто следва да бъдат насочени към борба с общественото изключване и бедността.

Неприемливо е, че много роми живеят в такава бедност и че децата им често биват изпращани в училища за бавноразвиващи се, заяви Барозу. Неприемлива е дискриминацията в болниците и училищата, неприемливи са изявленията срещу това малцинство, добави той. Трябва да се борим с предразсъдъците, допълни председателят на ЕК.

В своето изказване вицепремиерът Златанова посочи, че приобщаването на ромите е от общ интерес, особено в държавите с голям процент от това население. България е решена да изпълни програмата си за приобщаването, правителството има добрата воля за това, добави тя. Златанова отчете, че през миналата и тази година националният бюджет е подкрепил десетки неправителствени организации в подобна дейност. Надявам се, че България ще бъде призната за един от добрите примери в Европа, заяви вицепремиерът.

Тя отбеляза, че над 95 на сто от българските общини са разработили планове за приобщаването на ромите, които може би не всички са идеални, но това е първата стъпка и победа. Въведохме система за наблюдение на приложението на националната стратегия. Тези проблеми няма да бъдат решени бързо, но трябва да ги решим и ще ги решим, заяви Златанова.

Румънският президент Траян Бъсеску, който е най-високопоставената политическа личност на днешната среща, заяви, че не би искал да се мисли, че румънците са единствените отговорни за положението на ромите в Европа. Въпреки стратегиите резултатите са по-скоро ограничени, в много държави липсва политическа воля, няма достатъчно финансиране, добави той. Ромите трябва да разберат, че обществата се основават на правила и закони, трябва да приемат принципите на европейския гражданин и да оставят настрана ценностите на тяхната етническа общност, заяви президентът.

Еврокомисарят по правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг посочи, че в последните четири години съдбата на ромите е била включена в политическия дневен ред и вече този въпрос не може да бъде пренебрегван. По нейните думи ромите са най-необлагодетелстваната част от европейското общество. Приобщаването изисква време и решимост на цялото общество, и на всички политически водачи и държави от ЕС, на всички селища и граждани. Необходим е дълготраен политически ангажимент, оптимист съм, че има решение, заяви Рединг. Зад нас и пред нас са векове на изключване и дискриминация, допълни тя.

Еврокомисарят по заетостта, обществените въпроси и приобщаването Ласло Андор заяви, че ЕК следи за спазването на свободата на движение и подпомага държавите в приобщаването на ромите, които се преселват от една в друга страна от ЕС.

Правителствата имат голямата и първостепенна отговорност да превърнат нашите препоръки в действителност, за да могат ромите да получат съответното финансиране, както и за да бъдат оценени техните нужди, посочи той. В наш общ интерес е да преодолеем предразсъдъците, дискриминацията и бедността в Европа, допълни Андор.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
barozyyy *** evropeiski ne mi integrirai *** a gi izselvai te nqmat priobshtqvane stavat za robi ama kato i industriq nqmame moje samo za sapun da gi polzvame potresen sum ot ec
112
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Kogato nqmashe komputri, za bulgarite mislih che sa po inteligentni hora, sega ima komputri i cheta vashite komentari, i znaeteli kakvo si mislq, samo turcite shte ve opraviat vas neshtastnici dolni, znaete samo da nedowolstvate, nadqvam se ne vsichki bulgari da sa takiva kakvito ste tuka.
111
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Едно време казвахме,че да се издигнеш трябва да си" артист,спортист и турчин комунист"!Сега за да си добре обгрижван и с предимство навсякъде трябва да си "обратен или ***"!
110
1
 
2
 
! Отговори
i na popa-Sopa. преди 10 години
Сатаниста Хорхе Берголио,наречен "Франциск",побърза да "благослови" филма Ной.Че кой е той да благословява,да не би да е Господ Бог или е оторизиран от Сатана да канонизира? И не закъсня реакцията на Малайзия,в съгласие с останалия мюсюлмански свят да каже "не".Нечестивеца "Франциск" направи този ход-неслучайно.Да,обаче,мислейки си ,чрез конфликти-отлагащи назад във времето разглеждането на същността на сатанизма на "Гръцкия козел"-папско-попския,мислейки си,че и неговото "дело" е забравено".Веднъж се обединяват уж-"религиите в услуга на обществото",но при "Дебела тояга"-отлгане до "следващо о
109
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Приобщава се онзи, който иска да се приобщи. В противен случай, идеята за нечие "включване" само създава допълнителни чиновнически щатни бройки, а милиарди от хазните на разни държави, откъснати от залъка на различни народи, се наливат в джобовете на крадльовци, които действат чрез измислени, неефективни фондации.
108
1
 
9
 
! Отговори
Имани преди 10 години
Утвърди се една нова, ненадмината по ЦИНИЭМА и ЖЕСТОКОСТТА си ИЭМАМА, която се нарича ЕС!!!..................!!!!!
107
1
 
13
 
! Отговори
Иво преди 10 години
Само Бъсеску казва нещата както са в действителност. Нашите *** си плещят както винаги глупости, това, което се очаква от тях..А Барозу и компания са виждали *** само от през стъклата на лимузините си...
106
4
 
12
 
! Отговори
Ичиргу боила Мостич преди 10 години
Мръсно крадливо тракийско племе. Навсякъде ни излагат, нас българите.
105
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СМЪРТ ЗА ЕС! И СВОБОДА ЗА БЪЛГАРИЯ И ОСТАНАЛИТЕ ПОРОБЕНИ БЕЛИ ХРИСТИЯНСКИ НАРОДИ НА ЕВРОПА ОТ ЦИОНИСТКО МАСОНСКИТЕ ***
104
2
 
8
 
! Отговори
Ivo преди 10 години
За съжаление европейската администрация продължава да не разбира проблема с ***. Всички тези думи звучат много красиво, но реалността е коренно различна.Никой не взема предвид какво *** мислят по въпроса, а всъщност тяхното намерение е да изцеждат постоянно и доколкото може европейската социална система. Разбира се,не всички *** са такива. Пари трябва да се инвестират в образованието им и квалификация, не и в безвъзмездни помощи, иначе порочния кръг никога няма да се разкъса .
103
2
 
10
 
! Отговори
соти преди 10 години
Какво ревете бе....това са ни новите ценности--те са европейски.Щом трябва и е казано от Е.С. че ще храним и обличаме ромите--значи така ще правим.Това да не ви е тоталитаризма на Бай Тошо.Сега-- в Европата малцинствата не работят,но вие не се притеснявайте--скоро и българите ставаме малцинство--нали имаме евро ценности....
102
3
 
10
 
! Отговори
Болярина преди 10 години
Кърлеж не се приобщават ,те се унищожават..
101
2
 
6
 
! Отговори
макето преди 10 години
и тоя ветер го вее айде наздраве ора почивен ден е
100
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Европейско е да си гей и ром.
99
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Барозу е пример за интегриране на ромите в Европа.
98
2
 
12
 
! Отговори
ЕЕЕ преди 10 години
НЕПРИЕМЛИВО Е ! ! ! В собствената ми дърважа аз да бъда дискриминиран и да работя цял месец за мижава заплата,*** да обикалят из града и да се чудят какво да откраднат и същевременно да получават помощи,домове и т.н. привилегии за който нито един българин може да си мечтае !
97
3
 
14
 
! Отговори
Барман преди 10 години
Единственият ром от който има полза и се поддава на интеграция е този който участва в коктейл.
96
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** bili uqzvimi!!!!!!! Tova e nelepo! Te sa nai- beznakazanite! Var6at prestapleniq i nikoii ne gi sadi! Za6toto ima celi organizacii koito gi za6titavat, a nie balgarite stradame ot vsi4ko tova!Nqma li naii setne ostanalite Hora da proumeqt, 4e tova ne sa hora! Tova sa maimuni, kato negrite i ostanalite cvetnokoji izostanali rasi!!! I dokoga v Evropa kato 4uqt za Balgariq 6te ni svarzvat samo s ***!?
95
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Европа!Преди да се намсвате с глупости ,*** си бачкаха и даже не мислеха ,че може да се изхранват с алъш-вериш ,проституция и други гнусотии.Но вие доидохте и почнахте да ни нареждате как да ги гледаме.Малко късно е да ни давате за пример.А ако продължавате да ги спонсорирате с цел да стане нещо ,няма да стане.
94
2
 
14
 
! Отговори
Стига глупости преди 10 години
Стига глупости! Най-добрият пример за приобщаване на *** е Треблинка. Но какво добро да очакваме от държава, която е спасила евреите си .