Големият въпрос, който стои пред Европа

Според политолога Димитър Бечев ЕС е пътят към промяната в страни като България
28 апр 2014 11:54, Елена Кирилова
26
Големият въпрос, който стои пред Европа
Снимка: архив, Ройтерс

“Икономическата взаимосвързаност прави войната невъзможна“. Тези думи излизат, изписани в бяло, на черен екран по време на Форум „Заедно“, организиран от Горичка.

На сцената излиза политологът Димитър Бечев, за да припомни, че думите, които виждаме, са на писателя Норман Ейнджъл и с пълна сила важат и днес.

„През 1914 г. светът е изглеждал като нашия свят. Имало е много инвестиции, хората са пътували, откривали са“, продължава Бечев. След това идва разрухата на двете световни войни. Според него Европейският съюз се ражда като отговор на тези опустошителни събития, на трагедията от онези години. Защото ЕС означава повече взаимозависимост, културен обмен, просперитет, демокрация. Смятан е за рецепта за един по-добър свят, припомня политологът.

Белият надпис изчезва, а на негово място се появява кадър от гръцките протести, където редом с лика на германския канцлер Ангела Меркел стои и този на Хитлер.

„Днес споменът за войната се връща по улиците на Европа“, коментира Бечев, подчертавайки, че съвместният живот в ЕС все по-ясно подчертава разликите между хората, ето защо е нужно да се търси компромис, за да се стигне до така мечтания по-добър живот. На фона на всичко това обаче войната остава основен аргумент на големите държави, когато става дума за по-сериозни действия.

Години след създаването на ЕС авторитетът му продължава да намалява. Бечев има съвсем прост пример за това. Ако напишете в Google ключови думи „EU” и problem”, излизат 537 000 000 резултата. Ако напишете „EU” и „solution”, ще видите общо 385 000 000 резултата. И това е най-малкото. Въпреки че Европа е все по-близо до неприятен сценарий, Бечев смята, че тя няма да поеме по трънливия път на Франция и Германия от миналото.

„Европа вече не е разказ за старите травми от войните. Време е да намерим новия разказ за нея“, твърди политологът. Според него Европа е начинът да се променят страни като България, които са по-бедни и по-уязвими, защото им се дава възможност да станат по-отворени и с по-голямо гражданско участие. За Бечев силата на Европа се крие в това, че е разнообразна. Но тя вече не е онзи светъл континент, а отношението към бежанците в редица европейски държави е само малък пример за това, твърди експертът.

„Европейските избори ще покажат цената на гражданското участие във време на апатия“, категоричен е той. Всъщност Бечев смята, че системата на ЕС едва ли ще се сгромоляса, на първо място заради факта, че страните в него са си изключително необходими едни на други. А преплитането на интереси, било то икономически или политически, може да се окаже така необходимата спойка, макар тези интереси да не са най-важното. Според политолога за Европа има шанс, ако тя успее да открие своя нов разказ.

„Европа е мозайка, а не монолит“, припомня Димитър Бечев, а екранът зад него отново става черен.  

Повече за ЕС можете да четете в Investor.bg!


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И тогава на сцената 1914 година излязли Ротшилдови и други подобни Юди.Това са истинските виновници.
20
0
 
1
 
! Отговори
муспи преди 7 години
Раби Бечев, предлагам толерантен вариянт - халокост е нямало, но ще има!
19
0
 
3
 
! Отговори
adolfo преди 7 години
Bechev e masonski tolerast!!!!!
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Достигането на " критична маса " в банковата система води до финасово-икономическа криза.Достигането на " критична маса " във военно-промишленото производство води до война.
17
15
 
4
 
! Отговори
емо преди 7 години
ако сащ ,англия и франция не се пръждосат от украйна руската армия ще смачка европа а сащ ще бъдат виновни за всичко отново
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"На сцената излиза политологът Димитър Бечев, за да припомни, че думите, които виждаме, са на писателя Норман Ейнджъл и с пълна сила важат и днес"Амън от политолози и други специалисти, натякващи ни някакви реплики от миналото и повтарящи ни като машина, колко били адекватни в наши дни.Времената са били други и нищо казано по тяхно време не важи в универсалност за днешни дни.Да твърдиш че света през 2014г. е бил същия като сега е най-малкото глупаво.
15
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
има болни мозъци някъде на запад :( за съжаление
14
16
 
8
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 7 години
На българина все някой му е виновен - гърците и сърбите за Междусъюзническата война, за глада и мизерията - ЕС, за политиката - САЩ, за олигарсите - Русия и т.н. Срещу нас все има някоя "глобална конспирация", която цели да ни унищожи. Дори планове се правят по нея - "Ран-Ът" и други "зловещи капани". Друго си е комунизма - по цял ден лежиш, а накрая взимаш заплата, апартамент без пари ти дават, здравето и университетът също безплатни. Защо да работиш? Защо да се потиш? Щом всичко е наговото...
13
6
 
15
 
! Отговори
neni4a преди 7 години
Европа ще се оправи,ако спре да слугува на САЩ. Ако продължава с тия глупости и не погледна наистина какво се случва в Украйна и в самата нея,то в най-скоро време ще изпадне в такава криза,от която няма да се измъкне скоро. Вместо да се дървят на Русия,да разкарат американците и базите им и Европа и ЕС може да имат някакво по-светло бъдеще. Дотогава Европа е обречена на разядинение и кризи. А проблемите на Европа,едвам сега започват
12
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Димитър Бечев, поредната шушомига на пожизнена евро стипендия, която трябва да разправя приказки от 1001 нощ. Хората и особено тези в България, видяха какво представлява ЕС: корупция, колониалност, ***, корпорации и др.
11
9
 
7
 
! Отговори
до 12 преди 7 години
Ако пишеш за себе си мога да ти повярвам, но ако гледаме младите хора, с интелект и желание за промяна, с възможности да учат навсякъде , с визия и самочувствие....пътят е един........ЕС!Клакьорите които са против ЕС , обикновено са купени от Русия *** / Сидеров, Станишев, Борисов/ или прости, необразовани и недодялани профани, които усещат, че в новия свят на ИТ и нета те са непотребни и ненужни. Още по -смешни са сравненията, каво ни е дал в пари ЕС и каква ни е вноската.....
10
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вече колко години сме на тоя път и по-добре не е станало. По бедни, по ***, по слаби... тва е еврогейския съюз...
9
3
 
9
 
! Отговори
стоян петров преди 7 години
Наскоро ми поставиха пластмасова дограма. Видях, че я нивелират и понеже друг път не съм сменял бях спокоен. След това се оказа, че крилата при отваряне сами се затварят или отварят до край. Причината поради която са ми монтирали така дограмата е същата поради която сме гладни и жадни, макар и в ЕС. Не търсете някъде другаде причините, глупаво е.
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГОЛЕМИЯТ Е АФРОАЗИЯТИЗАЦИЯТА НА ЕВРОПА И ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ЕВРОПА ДА СЕ ИЗПРАВИ СРЕЩУ МАСОНОЦИОНИСТКИЯТ РЕЖИМ В САЩ И ДА КАЖЕ СТОП С ВАШАТА ДИКТАТУРА НИЕ ЩЕ СИ ГЛЕДАМЕ ЕВРОПАТА И ЩЕ СПРЕМ ПРИЕМА НА ПОЧТИ МИЛИОН АФРОАЗИЯТЦИ ИМИГРАНТИ ГОДИШНО В ЕВРОПА И ЩЕ СПОМОГНЕМ ЕВРОПЕЕЦА ДА ИМА СЕМЕИСТВО И И ДЕЦА И РАБОТА СИГУРНОСТ ЩЕ СПРЕМ СОДОМИЯТА И Т.Н.
7
4
 
6
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 7 години
Проблемът с ЕС е глобален, а не само български. Има много идейни въпроси, които трябва са де решат, но няма воля за това сред членките. Истината е, че много държави работят само за собствените си интереси, поради което страдаме всички 27. Липсва консенсус по основните въпроси, а ценностите на ЕС все повече попадат под ударите на местни интереси. В случая с България - ние не успяхме за 7 години да се оправим, защото корупцията ни изяжда. Не е виновен ЕС за положението ни, а самите ние.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 1Отговорът е много ***---НАЙ важното--човешкият ресурс и потенциал....
5
4
 
3
 
! Отговори
до 1 преди 7 години
И какво точно ще откраднат от Украйна, която и преди размириците имаше нужда от големи заеми за да върже бюджета?
4
5
 
0
 
! Отговори
чугун преди 7 години
Гоулемия въпрос е - как да се направи рекспорт на *** за да се оправи платежния баланс.
3
5
 
18
 
! Отговори
румен221 преди 7 години
Големите в ЕС ни се подиграват:- "Европейският парламент смята, че газопроводът "Южен поток" не трябва да се изгражда. Това е записано в резолюция на ЕНП, либералите, зелените и консерваторите - БНР.Защо като са толкова големи:1. Не СПРАТ СОБСТВЕНИТЕ СИ ДОСТАВКИ НА ГАЗ2. Не спрат да внасят и изнасят руски СУРОВИНИ, СТОКИ?!?!Великият Български Народ е казал:- На чуж гръб и сто тояги са малко - ОСОБЕНО АКО ГЪРБА Е БЪЛГАРСКИНай-лошото е, че у нас има СТОТИНА НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ КОИТО ИМ ПРИГЛАСЯТ - БЕДНИТЕ ДА ГОМИСЛЯТ(знаете оригинала).
2
4
 
24
 
! Отговори
тито преди 7 години
--Според политолога Димитър Бечев ЕС е пътят към промяната в страни като България--Каква промяна бееее.....хора.Над България в момента се извършва ГЕНОЦИД и той се дирижира от Брюксел и САЩ-----това е истината.