"Гардиън": За да спасим ЕС, трябва да го поправим

"Гласоподавателите в еврозоната бяха шантажирани и предадени"
16 май 2014 08:42,
61
"Гардиън": За да спасим ЕС, трябва да го поправим
Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз често е бил непопулярен, дори и преди финансовата криза. Продължилият дълго спад в икономиката и досадните грешки на хората, определящи политиката в еврозоната, обаче предизвикаха политическа огнена стихия, пише Филип Лигрейн в коментарна статия за в. "Гардиън".

Подкрепата за ЕС спадна до най-ниското си равнище в цялата му история. Повечето европейци сега свързват блока със строги икономии, рецесия и германска доминация, организация, която им поставя ограничения какво могат да правят, вместо да им казва как да постигнат повече заедно.

Антиевропейските партии, които често са с ксенофобски профил, а членовете им са реакционни екстремисти, се очаква да се представят добре на изборите за Европейски парламент другата седмица. Европа спешно трябва да
смени курса, смята авторът.

Но докато критици като Найджъл Фараж и Марин льо Пен поначало не са прави, а предлаганите от тях решения - още по-лоши, ще е глупаво да отричаме, че през последните години бяха направени ужасни грешки, особено в еврозоната.

Както зная от първа ръка, тъй като съм работил лично с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, институциите на ЕС често не функционират нормално, доминирани са прекомерно от Германия и не са достатъчно демократични, пише Лигрейн.

Кризата подкопа доверието във възможностите и мотивите на водещите политици. Те не успяха да предотвратят кризата и се оказаха неспособни и да я разрешат. Спасиха банки и техните кредитори, но орязаха разходите за бедните ученици.

Накараха други да страдат, а самите те останаха невредими. Нищо чудно, че гласоподавателите са сърдити.
Шантажирани от заплахата, че ще бъдат накарани да излязат от еврозоната, данъкоплатците в Ирландия, Португалия и Испания бяха принудени под натиск да платят за грешките на чужди банки.

Необходими са повече инвестиции, заедно с реформи за повишаване на продуктивността (и следователно на заплатите).

Европейците трябва да имат повече думата по изцяло политическите решения, които ЕС взема - и правото да променят курса. За да спасим ЕС, трябва да го поправим, пише в заключение авторът на статията в "Гардиън".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: еврозонаесГардиън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
2
 
! Отговори
rumen221 преди 9 години
Тоталната война на САЩ срещу ЕСБившият американски държавен секретар Хенри Кисинджър в интервю по Си Ен Ен заяви.- През последните години Русия се стремеше да покаже прогресивността си, затова малко вероятно е разпалването на конфликт в Украйна да е влизало в плановете на Владимир ПутинА старият лисугер ЗНАЕ ВСИЧКО!!!След 25 май левите и демократични сили в Европа щи имат превес над либералите-американофили и ЕС ще се върне към целите си:- Икономика 1- Валута 1 САЩ ще духат супата, а Русия, май, ПАК ЩЕ СПАСИ Европа, ОТ ФАШИЗМА
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не става ЕС да съществува, в среда в която едни се изживяват като нео-колонизатори и смятат източна европа за по-долен придатък, който им е само за да смучат и да дават когато и колкоте те, онези, богатите решат. Това е все едно да искате да сте едно семейство и като седнете на масата, да вземете месото от яденето и да оставите на другите членове на семейството да нагъват сух 'леб. Ай да видим колко ще ви издъжи жена ви/мъжа ви при такова отношение...
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нещата са СУПЕР ПРОСТИ, но неизгодни за някои алчни банкерчета и корпоративни лапачи. ЕС може да просъществува САМО, ако е като една държава, т.е. ВСЕКИ, да работи и живее където иска, да е съден по едни и същи закони, да има един и същ административен апарат, управление и закони за всички. Т.Е. ЕС може да съществува само ако е една държава за всички, а не едни да лапат, други да реват и двойни стандарти на всеки ъгъл. Това за да стане, ЕС трябва да спре да се дупи САЩ и ФЕД.
48
0
 
0
 
! Отговори
jane преди 9 години
В земеделието също има иновации, има нови технологии и нови методики. Човек за да е успешен има нужда да има достъп до тях, да е квалифициран. Това което ние тук правим е, че ни се дават едни пари и ние ги "използваме". Парите са недостатъчно, за да задържат истински кадърните хора, поради което няма коопериране, няма модернизиране на производството, няма нищо. Освен едни хора, които си разпределят едни пари, срещу фактури за техника втора употреба и документи за наем на земя. Престъпна схема.
47
0
 
2
 
! Отговори
до 51 преди 9 години
от 53. Всеки си има мнение по въпроса. Пиша последни два реда. За мен проблемът е на национално ниво. Няма действаща законова рамка -> няма наказания -> има измами. Възможностите за правене на бизнес биват задушавани, понеже в БЪлгария все още по-силен е този с по-големите шамари и по-големият измамник. Допълнително изолацията на българинът го е направил пазарно сляп, което усложнява ситуацията.
46
0
 
1
 
! Отговори
jane преди 9 години
@53 - Живяла съм и тук и там и то съвсем скоро. Там с 2 средни заплати можеш да си купиш латоп, който тук си купуваш с 4 средни. Да, можеш да си купиш и по-евтин лаптоп или н-та употреба. Но с него няма да можеш да си вършиш работата така добре. И ще те направи неконкурентноспособен на европейците.Същото важи за възможност за пътуване и доквалификация, достъп до технологии и т.н. Разликата в стандарта ни прави силно неконкурентноспособни. Не е само до мислене, има си обективни причини да сме зле
45
1
 
0
 
! Отговори
do 51 преди 9 години
Не е необходимо да се копува чисто нова техника на първо време, нито пък е необходима да се копува европейска техника. Има и български трактори, както и китайски и т.н. Все пак ти дават пари на готово! За мен проблемът е в липсата на мислене. И то масово. България тепърва сега се отвори и тепърва сега за почва да си променя мисленето. Но поради наши национални черти, малко българи са готови да се кооперират, защтото си нямат доверие! А и защото най-вече измамите остават несанкционирани.
44
1
 
0
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 9 години
30% ОТ БГ НАРОД СА ПРОТВ РУСИЯ ИМЕНО ТЕЗИ ХОРА ИМАТ ГОЛЯМОТО ЖЕЛАНИЕ ДА РАБОТЯТ ВЪВ РУСИЯ НО РУСИЯ НЕ ВИ ИСКА ЗАЩОТО ОТРЕКОХТЕ СЕ ОТ ИСТОИЯТА НА БЪЛГАРИЯРУСИЯ ПОМНИСВОИТЕ ПРЕДКИ И НИКОГА НЯМА ДА ГИ ПРЕДАДАТ. НО БЪЛГАРИТЕ ПРЕДАДОХА ПРЕДКИТЕ СИ ОТ ШИПКА И ОТ АЛЬОША.МНОГО ВИ ЗДРАВЕ ОТ ПАЗАРДЖИКА-РУСНАКА
43
0
 
4
 
! Отговори
jane преди 9 години
@46 - "трудът в България е в пъти по-евтин от този в Европа". А не мислиш ли, че именно това е проблемът? Зад този евтин труд стои огромна бедност. Това е омагьосан кръг - субсидиите са ниски, защото трудът е евтин, а хората си остават бедни, защото заплатите им са в пъти по-ниски от европейските. И като искаш да си купиш лаптоп/телевизор/пералня/кола/трактор, работиш два пъти повече от европейците. Е как да инвестираш в техника? А народът си остава на границата на оцеляването.
42
1
 
0
 
! Отговори
до 43 преди 9 години
Да ние полуъчваме по-ниски субсидии, но и трудът ни е по-евтин. Аз живея от 14 години в Германия и по-възрастните немци помня българските домати и питат какво става? Защо България не изнася домати, т.е. пазар има! И то голям. Нашата стока е скъпа, защото произдотсвените ин процеси не са реформирани. По-слъпоплатени производители продават по-евтина продукция. Ето я индикацията!
41
2
 
1
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 9 години
До АнонименВИЕ ИЗОБЩО ОБРАЗУВАНИЕ ИМАТЕ ЛИ ЗА ДА ВИ ПРЕВЕЖДАМ .ДА АЗ ЖИВЕЯ И РАБОТЯ ВЪВ МОСКВА ВСЯКА ГОДИНА СЪМ ВЪВ ВЕЛИНГАД ЗА 20ДНИ И ВЪВ ВАРНА 20 ДНИ АТИ БЕ УМНИКО ЧЕ СИ НА ЗАПАД КЪДЕ ОТИВАШ ИЛИ НЯМАШ ПАРИ ЗА ЦИГАРИ СЕДИШ НА ТОЗИ ФОРУМ ДРАСКАШ И ФОРУМА ТИ КУПУВА ЦИГАРИ И ЕДНА КИФЛА ЗАКУСКА ДВЕ КЕБАБЧЕТА НА ОБЯД А НА ВЕЧЕРЯ ДВА ДОМАТА И ЕДИН СУДЖУК .МОЛЯ ЧИТАТЕЛИТЕ ДА МЕ ИЗВИНЯТ ЗА ГРУБОТО ИСКАЗВАНЕ
40
0
 
1
 
! Отговори
ми бегай при путин преди 9 години
До ПАЗАРДЖИКа *** ще ни чака с рози ли хахахаха не се ли свършиха болшевиките по тези места ??!!
39
0
 
2
 
! Отговори
от 46 преди 9 години
.. да излезнат с тракторите на протест, подлъгани от някоя мутра/олигарх и да блокират София! Българинът като цяло е икономически неграмотен и тепърва сега ще яде шамари от пазарната иконимика докато не започне да мисли пазарно. Някой го правят вече и печелят. Други все още плюят ЕС и тичат след Бареков и Местан и други новоизлюпили се светци. Видял съм в България много добри примери за земеделско производство и не мога да се съглася с мнението ти за субсидиите.
38
4
 
3
 
! Отговори
до 43 преди 9 години
Субсидиите в България не са ниски. ЕС дава пари. Вече е проблем на производителя, КАК ще ги завърти тези пари. Ако има мозък производителя ще купи техника, ще разшири обработваемите площи, ще изпълни стандартите, ще се кооперра с други прозиводители, че да стане по-голям и да намали цените и прочие. Всичко това е възможно, защото трудът в България е в пъти по-евтин от този е Европа и това е огромен плюс за нас!!! Проблемът е в липсата на пазарно ислене в нашите производители. За тях е по-лесно..
37
0
 
1
 
! Отговори
от 44 преди 9 години
пак към Русия и няма да сме постигнали нищо.
36
2
 
2
 
! Отговори
от 41 преди 9 години
Ако спрем субсидиите, какво печели България? Нищо. Спират едни пари, които така до някаква степен са стигали до пътищата, а сега няма да стига нищо. Англия ще си начеше егото и ще започне да плюе срещу следващата жертва, че местните политици да печелят избори чрез популизъм на гърба на същите прости маси! България ще се расърди, защото ще плащаме членска такса, а няма да получаваме нищо! Тогава ще скочат нашите националисти и комунисти и ще настроят нашето простолюдие срещу ЕС и ще ни обърнат ..
35
0
 
3
 
! Отговори
jane преди 9 години
@40 - напротив, субсидиите са сериозен проблем, тъй като ЕС изисква от нашите производители налагане на общите европейски стандарти, за да имат достъп до европейския пазар, а в същото време, им плаща в пъти по-ниски субсидии, които очевидно правят продукцията ни неконкурентноспособна на европейския паза и което е по-важно, правят я твърде скъпа за нас самите. В резултат, гръцките и испанските домати, пристигат в БГ по-евтини от българските. И това със увеличението 300% надценка на прекупвачите.
34
1
 
4
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 9 години
БЪЛГААРИТЕ СТЕ ОСОБЕН НАРОД КЪДЕТО ВИ ИСКАТ ТАМ НЕ ОТИВАТЕ. КЪДЕТО НЕ ЖЕЛАЯТ ДА ВИ ВИДЯТ ВИЕ ОТИВАТЕ ТАМ. И ОЩЕ ОБИЖДАТЕ КОИТО ВИ ИСКА.ПЛАЧЧЕТЕ ОТ ГЛАД ВИЕТЕ ЧЕ НЯМАТЕ ЛЕКАРСТВА НЯМАТЕ ТОПЛА ВОДА И ОТОПЛЕНИЕ.И ВСЕ ПАК НАПРЕД КЪМ ЕС УРААААААААААААААААААААА.ОЩЕ МАЛКО ЩЕ ПРЕВЪРНАТЕ СТРАНАТА НИ КАТО НА УКРАЙНА
33
2
 
2
 
! Отговори
от 40 преди 9 години
... защото България както и другите са суверени държави!!! Но когато ЕС предложи да въведе повече контрол над съдилищата и над банките всички скочиха да реват и да говорят, че ЕС им отнема сувереността! Скочиха естествено популистите, които защитават мутрите, които крадав субсидиите и към тях се присъединиха простите маси, които поглъщат всяка тяхна дума като топъл хляб, без да си мръднат мозъците! Ето ти магически кръг, който не може да се разбие в рамките на 5-6 години! И какво правим тогава?
32
1
 
2
 
! Отговори
до 22 преди 9 години
Сега ще ти обясня с две думи. Всяка държава в ЕС плаща членска такса според населението си и според икономиката си. Всяка държава получава субсидии за развиване на инфраструктурата и на икономиката и на конкурентсноспособността. Проблемът не е в субсидиите сами по себе си, а в това, че те потъват в джобовете на разни мутри и техните фирми изпълнителки! Спирането на субсидиите не решава проблема! А съдебните дела срещу виновниците и тежки санкции! Само че, ЕС не може да съди нашите престъпници ..