"Гардиън": За да спасим ЕС, трябва да го поправим

"Гласоподавателите в еврозоната бяха шантажирани и предадени"
16 май 2014 08:42,
61
"Гардиън": За да спасим ЕС, трябва да го поправим
Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз често е бил непопулярен, дори и преди финансовата криза. Продължилият дълго спад в икономиката и досадните грешки на хората, определящи политиката в еврозоната, обаче предизвикаха политическа огнена стихия, пише Филип Лигрейн в коментарна статия за в. "Гардиън".

Подкрепата за ЕС спадна до най-ниското си равнище в цялата му история. Повечето европейци сега свързват блока със строги икономии, рецесия и германска доминация, организация, която им поставя ограничения какво могат да правят, вместо да им казва как да постигнат повече заедно.

Антиевропейските партии, които често са с ксенофобски профил, а членовете им са реакционни екстремисти, се очаква да се представят добре на изборите за Европейски парламент другата седмица. Европа спешно трябва да
смени курса, смята авторът.

Но докато критици като Найджъл Фараж и Марин льо Пен поначало не са прави, а предлаганите от тях решения - още по-лоши, ще е глупаво да отричаме, че през последните години бяха направени ужасни грешки, особено в еврозоната.

Както зная от първа ръка, тъй като съм работил лично с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, институциите на ЕС често не функционират нормално, доминирани са прекомерно от Германия и не са достатъчно демократични, пише Лигрейн.

Кризата подкопа доверието във възможностите и мотивите на водещите политици. Те не успяха да предотвратят кризата и се оказаха неспособни и да я разрешат. Спасиха банки и техните кредитори, но орязаха разходите за бедните ученици.

Накараха други да страдат, а самите те останаха невредими. Нищо чудно, че гласоподавателите са сърдити.
Шантажирани от заплахата, че ще бъдат накарани да излязат от еврозоната, данъкоплатците в Ирландия, Португалия и Испания бяха принудени под натиск да платят за грешките на чужди банки.

Необходими са повече инвестиции, заедно с реформи за повишаване на продуктивността (и следователно на заплатите).

Европейците трябва да имат повече думата по изцяло политическите решения, които ЕС взема - и правото да променят курса. За да спасим ЕС, трябва да го поправим, пише в заключение авторът на статията в "Гардиън".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: еврозонаЕСГардиън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
4
 
3
 
! Отговори
jane преди 9 години
Много добре са го казали в Гардиан. Много точно описание на проблемите в Еврозоната. "строги икономии, рецесия и германска доминация, организация, която им поставя ограничения какво могат да правят, вместо да им казва как да постигнат повече заедно".А в БГ, като оставим настрана несправедливите европ. стандарти, квоти и субсидии, проблемите са по-скоро вътрешни. Европа не ни е заставяла да приватизираме всичко що имаме и да даваме неизгодни концесии на чужди компании - ние си го решихме!
30
0
 
3
 
! Отговори
twilight zone преди 9 години
от вънка пак ми се правиш на французойка. много бързо забрави *** от който си излезнала. цъкнах ти плюшче, понеже обичам простотията на костовашките ***.
29
4
 
2
 
! Отговори
От вънкa преди 9 години
гледaм и се хиля нa групa бедни бг. мaймуни, които упорито режaт клонa, нa който седят... и всичкия цирк зaрaди Русия, *** нaродец! Aми кaто сте " нa зaгубa" бийте си кaмшикa бре кой ви държи в Европa, идете където щете, и без туй в ЕС сме пропищяли от бг.
28
1
 
1
 
! Отговори
in money we trust преди 9 години
има ли обществен дебат какво ни готвят преговарящите за свободно-тарикатската зона с уса? не. пълна, "демократична" медийна тъма по въпроса. европейските политици продължават да продават за жълти стотинки интересите на европейските и (съ)граждани, както и да не защитават техните интереси, подавайки ги на грабливи и безочливи концерни с мародерски уклони, за които няма нищо свято. това трябва да се промени за да се спаси ес. другото е от рогатия, използващ медиите си за пропаганда на злото.
27
2
 
5
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 9 години
Истинските загуби за българската икономика обаче не са тези вноски, а налагането на европейските стандарти и така наречени добри практики, прекратяване на споразуменията за търговия с всички страни извън ЕС, спирането на 4 блока на АЕЦ Козлодуй, ликвидирането на редица големи предприятия.от тук започна распада на бг икономика русия ни купуваше всичко което прозвеждахме и помагаше .сами виждате русия как помага на украина въпреки не плащат за газта русия не спира крана русия е нащо спасение
26
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до пaзaрджик Те ... в руснaкa ***, вземи и преведи нa бг. език тaя рускa бозa бе! " Дaвят" нa ЕС, мaйкa ти, Aмерикa създaде Европa след ВОЙНAТA, a от рускaтa окупaционнa зонa дойдохa ИМИГРAНТИТЕ, ВКЛ. РУСКИ МAДAФAКЪРС! Ще се " съглaси" Европa с товa Aмерикa дa ви НЮКНЕ пермaнентно, вaс Укрaйнa ви НЕЩЕ, aми Европa хa, хa
25
3
 
3
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 9 години
ЕС НЕМОЖЕ ДА СЕ СПАСИ ДОКАТО САЩ И НАТО ДАВЯТ НА ЕС.ОСОБЕНО САНКЦИИТЕ КОИТО ВЛОЖИХА НА РУСКАТА ФЕДАРАЦИЯ.ТЕ ИСКАХА ДА УНИЩОЖАТ РУС ИКОНОМИКА ПУТИН ГИ ПРЕДУПРЕДИ ТЕЗИ САНКЦИИ АЗ ЩЕ ВИ ОТГОВОРЯ ПРОЗРАЧНИ И ОГЛЕДАЛНИ .ВИЕ СИ БИЕТЕ САМИ СЕБЕ СИ СЪС ТЕЗИ САНКЦИИ ПУТИН МНОГО БЪРЗО РЕШИ СИ ПРОБЛЕМИТЕ СКОИТО БЕ ЗАВИСЪМИ ОТ ПРОДУКЦИИТЕ НА САЩ И ЕС.СКОРО ВРЕМЕ ЩЕ ПОЧНАТ ТЕХНИТЕ ПРОИЗВОДСТВА ВЪВ РУСИЯ ПУТИН ИСКА ДА СЪЗДАДЕ ДРУГА СИСТЕМА ОТ ЛИСАБОН ДО ДАЛЕЧНИЯТ ИСТОК.И ЕВРОПА ЩЕ СЕ СЪГЛАСИ.
24
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 24 Aбе хич не сa големи, сaмо некaкви си 20- 30 милиaрдa евро! Ето зaрaди тези ненормaлни " субсидии" сегa Европa е в кризa. Зaщото всички помним кaкво беше до преди 15- тинa г. нa Зaпaд, товa трябвa дa спре, зa европейците този въпрос е основен, зaедно с емигрaциятa! По- добрия вaриaнт е ЕС дa се рaзпусне в този си вид и дa се реформирa кaто Федерaлнa държaвa от стaрите стрaни- членки + Полшa, Чехия, Прибaлтикa и Румъния. Федерaция с изборни длъжности зa Президент, Пaрлaмент и Прaвителство!
23
1
 
10
 
! Отговори
Мдаа ... преди 9 години
До ЕВРОСКЕПТИКПо-добре мужик-алкохолик, отколкото Кончита Вурст. :) :) :)
22
4
 
0
 
! Отговори
Христо преди 9 години
До 16Европа е в криза не заради грешките на финансовите институции, а заради прекомерните разходи на политиците(социални плащания и други такива).Еврозоната с много малки изключения(Люксембург) е натоварена от политиците с неуправляеми дългове, средно над 80 % от БВП. Банковата система е затлачена от държавни ценни кижа, които не се знае дали ще бъдат платени от правителствата и затова се нуждае от подкрепа за да не настъпи ада от Жан Виденовата зима в Европа.
21
0
 
3
 
! Отговори
колко милиона преди 9 години
ни е членския внос/7 години=?
20
0
 
6
 
! Отговори
in money we trust преди 9 години
пак се прехвърля от болната на здравата глава. банките бяха спасени, защото с тях потъваха и спестяванията, понеже такава е системата и до ден днешен-рисковите (гнилите) операции се извършват с пари на вложители. пълното либерализиране на всички области (вкл здравето е на борсата, за да може и с него да се гаврят либерастно), по американо-грийнспански модел доведе до тази тотална катастрофа. печалби, пари и техни притежатели са боговете на които трябва да се молим. сега сами жънете пожарите си!
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 21 Великобритaния ще го попрaви ЕС или той ще изчезне, ПОПРAВЯНЕТО МУ е свързaно със спирaне нa субсидиите зa Бг. примерно, те сa МИЛИAРДИ ЕВРО, от къде нa къде европейците ще дaвaт пaри нa Бългaрия ОБЯСНЕТЕ? Никaкви субсидии докaто ЕС НЕ СТAНЕ ФЕДЕРAЦИЯ, НИКAКВИ!
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много им бърка в здравето на англичаните немската доминация. Ама страшно много. Еми плащайте такси колкото Германия, приемете Евро и в следващата криза предложете идеи и нека велиакта ви Британия седне зад руля и изведе Ервопа извън кризата. А не само да ревете от периферията и да се чудите към САЩ ли да си обърнете задните части или към ЕС. Ми хайде, поправете го този пуст му ЕС като е толкова просто! Всеки си казва експертното мнение по медиите, а малко са хората, които управляват!!!
17
3
 
7
 
! Отговори
стара демокрация преди 9 години
Както винаги,от Англия трезви гласове.
16
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Незнaм зa Великобритaния, но Бг. е троянското мaгaре нa Русия в ЕС, товa гермaнскaтa пресa го писa нaшироко преди няколко дни!
15
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
12 Aбе нaй- добре ще е дa се рaзпусне ЕС, тaкa Русия ще зaвлaдее източнa Европa и ще се върне стaрото! Aз и без товa отдaвнa не съм бългaрски грaждaнин, опрaвяйте се с руснaци, или с който пожелaете! Европa е вкризa зaрaди субсидиите към бившия соц.!
14
3
 
18
 
! Отговори
пена преди 9 години
Англия е троянския кон на САЩ в ЕС!
13
2
 
10
 
! Отговори
пена преди 9 години
Англичанчетата много ги боли че не са на трона в ЕС. Преди да плюят Германия, да почнат да дават толкова пари за ЕС, колкото дават германците!
12
4
 
13
 
! Отговори
ИВУ преди 9 години
РАЗПАДА НА ЕС ЗАПОЧНА СЛЕД ВКЛЮЧВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ... ТОВА Е ПОКАЗАТЕЛ , ЧЕ КЪДЕТО МИНЕМ ТРЕВА НЕ НИКНЕ!!! НАЛИ ВИЖДАТЕ НАШИТЕ ИНДИАНЦИ КАК ЗАЛИВАТ ПОДРЕДЕНА ЕВРОПА/УЖ/... АМИ СКОРО ЩЕ Е ОБЪРНАТА С ГЛАВАТА НАДОЛУ!!!