По качество на живот сме по-близо до Албания, отколкото до ЕС

Страната ни на дъното в класацията "Показалец на настигането"
Обновена: 17 май 2014 12:42 | 17 май 2014 07:30,
207
По качество на живот сме по-близо до Албания, отколкото до ЕС
Снимка: архив, Reuters

"По качество на живот България е по-близо до Албания, отколкото до ЕС", това разкрива новото проучване "Показалец на настигането" (The Cath-Up Index), представено вчера от института "Отворено общество" и коментирано от "Сега".

Вместо да догонва другите от ЕС, България упорито е заседнала на Балканите и няма изгледи за скорошна промяна. Проучването обхваща 35 държави - 28-те членки на ЕС и кандидатките Сърбия, Македония, Турция, Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина и Исландия, като ги оценява по 47 индикатора - икономически, социални, политически.

България и Румъния са на 28-а и на 29-а позиция в общата класация, което означава, че са на дъното на Европейския съюз. А по някои конкретни показатели страната ни изпада на 30-31-во място, което на практика я "вади" от ЕС.

Такъв е случаят с критериите, които показват висока корупция, безпомощност на закона и неефективност на правителството.

 В "показалеца" страната ни е на 29-о място по доверие на хората в демокрацията и след последните в ЕС по свобода на медиите. Както в други рейтинги и анализи, и тук България се отличава единствено с ниския си държавен дълг, който я нарежда на второ място след Естония.

The Cath-Up Index се прави за трета поредна година, като целта на изследването е да покаже намаляват ли разликите между богатите и бедните държави в ЕС и дали по-новите членки успяват да наваксват изоставането. Чехия, Словения и Естония са отличниците на Източна Европа. За България и Румъния обаче положението през миналата година е определено като "зацикляне" (аrrested development).

Забележителното е, че страни като Германия и Великобритания подобряват позициите си, а Естония вече минава за западна държава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
3
 
11
 
! Отговори
ЗАСЛУЖЕНА СЪДБА преди 9 години
И по-зле ще става. Дедите Ви проклинат ,че слагате турци във власта.Гласуваш за Бсп получавал Турчин министър.....Дядовците ви живота са си дали в борбата против турците вие доброволно ги избирате.ПРЕДАТЕЛИ !
81
1
 
13
 
! Отговори
льжата преди 9 години
Албания е на светлинни години пред нас.
80
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 130 ГУРБЕТЧИЯКАКВО ПРАВИШ В БЪЛГАРСКИ САЙТ С НОВИНИ БРЕ,***?????ТУК Е МЯСТО ЗА КОЙТО СЕ ЧУВСТВА БЪЛГАРИН!!!!!*** НЕЩАСТНА!!!!В ЕВРОПА ОТИДЕ И СЪЩИЯ *** СИ ОСТАНА!!!!
79
0
 
7
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Защо не смеете да напишете, че Т. Дончева каза, че Пеевски е ръката на Ахмед Доган и той плаща за партията на Бареков. Така, че ББЦ е второто ДПС и всички глупости които говори Бюрека са празни приказки, които даже и не заслужават да ги коментираш. Това всички го знаят но се правят на ощипани. БСП-ДС се радват, че ще имат още един коалиционен партньор. Предатели и небългари. Станишев-украински евреин , Местан-турско ***, Сидеров-руска ***. Какво да очакваш от тия ***.
78
7
 
7
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 9 години
До ЗА 101ЗА ДА СТАНЕШ БЪЛГАРИН НЕ Е ДОСТАТЪЧНО САМО ДА СИ СМЕНИШ ИМЕТО. БЪЛГАРИТЕ СА НАРОД С ХИЛЯДОЛЕТНА ИСТОРИЯ И БЪЛГАРИН НЕ СЕ СТАВА ТАКА ЛЕСНО. ТО Е КАТО ДА СТАНЕШ АНГЛИЧАНИН - ИСКА СЕ УСИЛИЕ И ДОСТА ТРУД.......Е КВО ИСКАШ СЕГА ?! ДА МЕ НАПРАВИШ КАТО ВАС , ДА ЗАПОЧНА ДА КРАДА ОТ ВСЕКИ СРЕЩНАТ БАНКОМАТ , ДА КРАДА МЕРЦЕДЕСИ ,ДА ФАЛШИФИЦИРАМ ДОКУМЕНТИ , ДА УБИЯ ЖЕНА СИ ЗАЩОТО Е РЕШИЛА ДА СЕ РАЗВЕДЕМ И Т.Н. И Т.Н. ?! ЕС ТУТ МИР ЛАЙД - СЪЖАЛЯВАМ ! НЕ МОГА И НЕ ИСКАМ ДА СТАНА БЪЛГАРИН !
77
0
 
4
 
! Отговори
BG преди 9 години
MADE IN BG
76
2
 
11
 
! Отговори
Черен Петър преди 9 години
А кога ще ги настигнем ... албанците?
75
0
 
4
 
! Отговори
Той преди 9 години
Всеки прави своят избор. Аз съм го направил отдавна! А, ти?!?
74
4
 
8
 
! Отговори
Той преди 9 години
Да, не сме първи, но и най-последни да станем българското в мен няма да умре. ГОРД съм че съм БЪЛГАРИН! Няма да се откажа от родината си! До този момент не съм видял почти нищо хубаво в икономическа, социална и политическа насока и жизненият ми стандарт е под нормалното, но това ме е изградило като твърд човек със силна воля. Ако всичко ми беше под ръка наготово, то тогава какъв ли лигльо щах да бъда... Имам желание България да се надигне отново и ще работя в тази насока, както мога!
73
8
 
4
 
! Отговори
Йово преди 9 години
Ох успокоих се щом не сме по бедни от ония ЕАЗ(Беларус, Казахстан и Русия) това е добре. Там ядът доматите с колците, не знаят ЧТО ТАКОЕ автомобил и живеят в землянки. А ние сме в ЕС и скоро и тук ще потече мед и масло както в останалите членки от ЕС и САЩ. Там е тече мед и масло и затова всички отиват да работят там. По цял ден си лежат и парите растат по дърветата. СКОРО ОЧАКВАМЕ И В БЪЛГАРИЯ ДА Е ТАКА. Само ЕС т 25 г. се Демократи затова вече надминахме Албания, Сомалия и Того, да живее ЕС!
72
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българите са, като кривата ракета. Космоса им виновен, че са смотани, неуки, неорганизира. Още живеят бантустанците с пещерния манталитет. *** народ, слаба държава.
71
4
 
3
 
! Отговори
aaa преди 9 години
Кой в каквото вярва това му се случва.Затова са тия лъжливи и крадливи организации като отвореното общество и драсканиците на така наречените ***.Целта е малкото съпротивителни сили които са останали на българския народ срещу робството в което ни вкарват така наречените "демократи" да бъдат пречупени.Бог да пази България от това.
70
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименАз се гордея, че съм българин, а вие?.........Гордееш се защото нямаш срам и чувство за правилна самооценка !!А аз се срамувам ,че съм българка !!! Това лято ще замина в Англия и няма да се върна , дано си намеря и някой англичанин и да се задомя ! Омръзна ми от крадливи и корумпирани русофили във властта , омръзна ми от бедни ,немислещи и вманиачени русофили сред обикновеното българско население !!!
69
0
 
2
 
! Отговори
До 97 преди 9 години
Иначе сам там не си стъпвал, ама като всеки българин много знаеш и от всичко разбираш... Смешка.
68
2
 
4
 
! Отговори
Huko5 преди 9 години
dnes.bg и други подобни "медийки", да ви даде човек да блъскате и разпространявате само негативизъм! Плащат ли ви за това, да напомняте на българина, че не му е леко? А защо веднъж не написахте, колко страни и хора има по света, които живеят в още по-тежки условия? Имам чувството, че с такива парцали се цели българина да бъде изгонен от собствената си страна!
67
3
 
4
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 9 години
Случка с обикновен българин:Днес се бях разбързал за басейн, понеже закъснявах, бях настъпил *** на газта до край! Не зачитах пешеходни пътеки, знаци, но въпреки това шофирах безопасно! И изведнъж из храстите се показа една полицейска палка... Спряха ме гадовете! Бил съм нарушил правилника. Какво да се прави, съблазних ги с една банкнота от 50лв., но спестих 150лв от глоба и продължих. След 2 дни пак ме спират същите полицай! Не бях в нарушение, но те си искаха банкнотата от 50лв. ГАДОВЕ!
66
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво!Аз се гордея, че съм българин, а вие?
65
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
българия= сомалия на европа.
64
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен до момента 100Четейки коментара ти, още повече се убеждавам в това, че самите ние сме си виновни, младежо!ЕС, или по-скоро "великите сили" винаги са си гледали интереса на народа си за сметка на другите! Още от средновековието с войните и колонизацията, те изповядват тази политика (ние да сме добре за сметка на другите)!Да, ама тук ние трябваше да се опълчим , дори и да бъдем размазани, вместо това им се надупихме безпомощно!Няма да ти обяснявам детайлно, дано разбереш....
63
0
 
16
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Като пишете за Албания че е зле, някой бил ли е там да види. А!! Аз да!!! И знаете ли какво видях - ЧЕ И ТЕ СА ПО-ДОБРЕ ОТ НАС!!! ЗАПЛАТИТЕ ИМ СА ПО-ВИСОКИ, МАЛКИЯ БИЗНЕС ПРОЦЪФТЯВА, ПЪЛНО Е С МЛАДИ ХОРА И ЕМИГРАЦИЯТА Е СРАВНИТЕЛНО НИСКА!!! Е, инфраструктурата им е доста зле, за чистотата да не говорим. Но то и у нас не е по-добре в това отношение, така че......И ЗА ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ, НЕ СМЕ СИ ВИНОВНИ!!!