ЕК с "пилотна" процедура спрямо България за "Южен поток"

Резултатите от нея ще определят следващи мерки
Обновена: 19 май 2014 20:16 | 19 май 2014 17:47, Веселина Йорданова
193
ЕК с "пилотна" процедура спрямо България за "Южен поток"
Снимка: архив, БулФото

България вече е обект на специална европейска процедура заради "Южен поток”, съобщи БНР.  Процедурата не е наказателна, а спомагателна и резултатите от нея ще определят евентуални следващи мерки от страна на Европейската комисия.

Още по темата
Процедурата е предизвикана от намеренията на управляващите за промени в Закона за енергетиката, уточнили експерти от Еврокомисията, като обяснили, че опитите даден газопровод или част от него да излезе извън обхвата на европейското енергийно законодателство, представляват сериозен проблем.

Самата процедура, наречена “EUpilot”, е направляваща, има за цел да реши проблемите, свързани с прилагането на европейското законодателство, и да подобри комуникацията между съответната страна и Европейската комисия.

Официалното писмо за стартирането й е изпратено до българските власти още в средата на април.

Процедурата предвижда 10 седмици за отговор от засегнатата държава и още 10 седмици, в които службите на комисията решават как да действат по съответния казус.

В този случай България трябва да отговори между средата и края на юни, а решението и евентуалните мерки на Брюксел ще бъдат факт в края на август или началото на септември.

Говорителката на еврокомисаря Гюнтер Йотингер - Сабине Бергер каза, че може само да потвърди, че въпросната пилотна процедура е започнала и че тя не е наказателна. Комисията обаче няма практика да дава подробности на този етап от процеса, на който само задава въпроси към съответната страна.

Аналогична "пилотна процедура" Европейската комисия е започнала и заради плановете за отнемане на лицензите на трите електроразпределителни дружества. За нея важат същите правила и срокове.

Министерството на икономиката и енергетиката обаче отрече, че е стартирала наказателна процедура срещу България, както и че са предприети стъпки за налагане на санкции.

“В ход е единствено стандартно запитване EU Pilot за събиране на информация относно готвени промени в Закона за енергетиката. МИЕ нееднократно е информирало за диалога си с ЕК по темата”, посочват от пресцентъра на ведомството.

“Подобни стандартни запитвания са практика на ЕС, които не водят до санкции. В работата на министерството вече е имало такива процедури - по време на управлението на ГЕРБ през юли 2011 г. относно изпълнение на националните цели по отношение на биогоривата и от март 2013 г. по време на служебния кабинет относно напредъка в постигането на националните цели за енергийна ефективност”, допълва се в съобщението, изпратено до медиите.

„С проекта EU Pilot се цели по-добра комуникация и предварителен обмен на информация между службите на Европейската Комисия и органите на държавите-членки. За пореден път нормалният диалог с ЕК се изкривява и употребява за политически цели, което в крайна сметка е вредно за България, а не за едно или друго правителство. Не трябва да пречим на проекта „Южен поток“, защото той не е проект само на България, но и за ЕС“, коментира икономическият министър Драгомир Стойнев.

Ведомството припомня, че Стойнев се срещна с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер в края на април. На 15 май министърът е поканил експерти от екипа на Йотингер на среща с експерти от Министерството на икономиката и енергетиката, за да бъдат обсъдени промените в българското законодателство, касаещи изграждането на газопровода „Южен поток“. Очаква се представителите на Брюксел да пристигнат в България тази седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още по темата: Южен потокенергетика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
0
 
0
 
! Отговори
зизи преди 9 години
До Алексе до кога да 4акам?
138
0
 
0
 
! Отговори
TIMOFEI преди 9 години
До Анонименоцеляване но на ква цена 1 юнак 2ма 4ета 3 4ета с предател та маи са оцелели наи много от последната група
137
0
 
1
 
! Отговори
TIMOFEI преди 9 години
До Анонименама това означава ред а надали на няйкои му е изгодно няма как да се изкарват кинти
136
0
 
0
 
! Отговори
зизи преди 9 години
До Стоян ми всеки има право на избор къде да живее но ,това не озна4ава че са си предали държавата и не биха го направили тва са руснаци много от тях обикалят по света и се връщат защо?
135
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
става дума за супер корупция. през австрия проектната цена на 1 км газопровод е 2 млн евро,през бг е 7 млн.разликата от 5 млн умножете по 504 км,колкото е газопровода през бг.сумата се плаща от Газпром и после се удържа от бг от транзитните такси.или едни хора ще си присвоят 2.5 милиарда евро
134
1
 
8
 
! Отговори
кьорава работа преди 9 години
Пилотна процедура - те не казват за какво ни питат, ние не казваме какво отговарямеПосле ще искат референдум(допитване) до народа по тоя въпрос
133
0
 
4
 
! Отговори
Паткин преди 9 години
До хе хеКубинка за празната ти кратуна. На здраве!
132
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква персонална отговорност носи един евродепутат или един ЕК чиновник?Как по-точно избирателите на евродепутати контролират своите избраници?Какви гаранции за професионализъм имат евродепутатите?ЕК и ЕП са си държави в държавата на държавите и са на автопилот.
131
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
яяяя колко много доларжий на хранилка има тук
130
8
 
13
 
! Отговори
Majorski преди 9 години
Освен че става въпрос занякакяв "Пилотна процедура " нищо друго не разбрах от статията ......*** тъпотията ...1) какво иска от нас Европа?????2) какво трябва ние да прави освенче до 10 седмици да отговорим????3) Против българия ли е или какво ????4) Разрешават ли южен Поток или не ???5) Какео точно ни питат ???Абе МЪГЛА !!!! тиично в стил България
129
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хората учили за дипломати трябва да са дипломати,същото важи за инженери,пожарникари,полицаи,шлосери.В ЕС за жалост голяма част от управляващия елит са непрофесионалисти и се избират на популистки принцип.Цялостната концепция за Европейски парламент и Европейска комисия е сбъркана,там трябва да се излъчват хора от правителствата,които да носят отговорност и да има директна връзка с изпълнителната власт в отделните страни.
128
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Образът на врага е едно от психологическите оръжия на пропагандната война,това съм го преживял,дай нешо друго ,по-екзистенциално,нещо за универсалната човешка природа например,за колективното съзнание,с руснаците само плашиш гаргите.
127
18
 
19
 
! Отговори
Крум преди 9 години
Руските *** ни насъскват българи срещу турци, срещу ***, срещу ЕС ... Русктие *** и техните рубладжийски слуги у нас като Сидеров, Бареков, Доган, Станишев и т.н. имат една цел - да ни разбият на парчета. Прословутата стратегия - "Разделяй и владей". Покрай това искат и дани ограбят, Белене ясна работа там дори Жан Виденов каза че има два пъти превишение на цената. За Южен Поток същата работа строителството на 1км от тръбата в БГ е 3-пъти по скъпо от Словения а Словения е само планини.
126
8
 
8
 
! Отговори
до 174 преди 9 години
Каква раса са били теа голи боядисани неандерталци бе-ходили със човешки скалпове закачени по тях... А тая друга раса черна са си я купили черно на бяло от техния *** цар в африка. Както правят индиици и *** и до ден днешен дет си продават децата. Не забравяй британските колонизатори са нямали роби в нова англия, онея иберииски *** доло са играли на господари и апаши. Що сичко бяга към америка-щот аман от *** в европа ей затова. А *** обама ще ги накара пак да се върнат към еу
125
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Виж сега,то и "хамериканците" като са отишли в "щатите" са изтрепали цяла една раса, освен това са сбъркали от робски труд една друга раса,ама те *** си връщат.Упс,дали Америка не я колонизираха европейци?
124
4
 
0
 
! Отговори
123 преди 9 години
Taia prostastina neni triabva , az licno iskam referendum da stroiat gazoprovod nekade drugade
123
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво са "щатите"?*** преплували океан за власт и пари,дървета без корени,по-точно ***.
122
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Даваш ли си сметка,че има причина нашата народност да оцелее след 500 години турско присъствие,не само защото са дошли руснаците да ни освободят? Знаеш ли каква е тя?Моите деди са останали ТУК,запазили са своя ЕЗИК,своята ПИСМНОСТ,своята ВЯРА, продажни нещастници.
121
10
 
0
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 9 години
До СтоянРУСИЯ И НИГЕРИЯ ПОПРАВКА НА ГРЕШКАТА ВИ РУСИЯ И КИТАЙ.ТАКИВА КАТО ТЕБ ВОДЯТ БЪЛГАРИЯ НА ГИБЕЛ ПОСЛЕ ЩЕ ХВАНЕШ НА ПАЗАРДЖИКЛИЯТА РУСНАКА ОТ ТРИТЕ НАЙ ДЪЛГОТО АМА ТИ СИ ГО ХВАНАЛ ВЕЧЕ УМИРАТЕ ОТ ГЛАД НО СТЕ ТАРИКАТИ *** МРЪСНИ
120
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сергей Брин-роден в Москва,на 6 години заедно с родителите си ,които са учили в Русия и са заемали престижни длъжности в руски научни институти,емигрира в САЩ-типичен ***,а за оправданието,нали знаеш,то е като задни*а,всеки си го има.