Започват преговори за разпределяне на най-високите постове в ЕС

Премиерът Орешарски се среща с Барозу за "Южен поток"
27 май 2014 09:06, Елка Василева
3
Започват преговори за разпределяне на най-високите постове в ЕС
Снимка: архив, Reuters

В Брюксел днес започва преговорният маратон за разпределяне на най-високите постове в Евросъюза след европейските избори. В него ще участва и България. Преди това обаче премиерът Пламен Орешарски ще обсъжда енергийни проблеми с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, предаде БНР.

Въпросът кой да оглави следващата Европейска комисия ще бъде обсъден най-напред в Европейския парламент от досегашните лидери на политическите групи и досегашния председател на Европарламента Мартин Шулц. Той самият остава претендент за поста, но ще трябва първо да постави на дневен ред кандидатурата на Жан-Клод Юнкер, номиниран от победилата в изборите Европейска народна партия.

Още по темата

Дискусиите ще продължат по-късно през деня на срещи на върха на ЕНП и Партията на европейските социалисти, където България ще бъде представена съответно от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, председателя на ПЕС Сергей Станишев и премиера Пламен Орешарски.

Вечерта темата ще се обсъжда и от държавните и правителствените ръководители на 28-те в Европейския съвет. Оттам уверяват, че днес няма да се вземат решения и дори че няма да се говори за имена, а само за принципи. Ясно е обаче, че ще се търси компромис по пакетна сделка за 4-те топпозиции в Евросъюза, които освен Еврокомисията, включват Европейския съвет, Европарламента и дипломатическата служба.

Преди да се включи в тези разговори, българският премиер Пламен Орешарски ще проведе поредна среща с настоящия председател на Европейската комисия Жозе Барозу. Тя е поискана от българска страна и ще бъде посветена най-вече на енергетиката и проблемите около "Южен поток".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: ЕСекенппес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
DD преди 9 години
двама бивши иа изпроводяк - Орешарски и Барозу, ще си говорят пожелателно по въпрос, който нито един от тях скоро няма да има властта да решава :) Сигурно ще е забавен лаф, със същия успех може да си говорят и как да променят резултата от финала на Шампионска лига от оня ден...
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредния ялов опит на олигарски да заработи комисионната!