ЕК води положителни разговори с BG за "Южен поток"

Газопроводът дава нов маршрут, а не източник, подчерта Йотингер
Обновена: 28 май 2014 17:00 | 28 май 2014 16:15, Елка Василева
84
ЕК води положителни разговори с BG за "Южен поток"
Гюнтер Йотингер. Снимка: Reuters

Еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер определи като положителни разговорите, които се водят с българските власти по повод междуправителственото споразумение с Русия за "Южен поток", предаде БНР. 

Йотингер обясни, че в момента се прави преглед на елементите от това споразумение, които не отговарят на европейското законодателство, и се проверява дали изграждането на газопровода може да се приведе в съответствие с правилата.

Още по темата
Комисарят за пореден път посочи, че този газопровод ще осигури нов маршрут, но не и нов източник за доставки на газ към европейските страни.

По принцип приветстваме всеки инвеститор, който би допринесъл за сигурността на енергийните доставки и би направил вложения в инфраструктурата, посочи той в отговор на въпрос дали ЕК все още е благосклонна към руски инвестиции в европейската енергетика. Това обаче трябва да бъде в пълно съответствие с нашите правила за вътрешния пазар и конкуренцията, поясни на пресконференция Йотингер.

Това включва нашите правила по отношение на достъпа до съоръженията, прозрачността, обществените поръчки. Намеренията на Русия да се жали от законодателството на ЕС пред Световната търговска организация не облекчават положението. Сигурни сме, че европейското законодателство отговоря на световните търговски изисквания и то се прилага не само спрямо Газпром, а по отношение на всички на пазара в ЕС. Допускаме отстъпки, когато инвестициите са в интерес на европейската енергийна политика, отбеляза еврокомисарят.

Гюнтер Йотингер днес представи в Брюксел план на стратегия за европейската енергийна сигурност. Тя предвижда в бъдеще Европейската комисия да участва от самото начало във всички двустранни преговори с трети страни за доставка на газ или за изграждане на енергийна инфраструктура. 

Снощи председателят на Европейската комисия Жозе Барозу съобщи, че е информирал премиера Пламен Орешарски, че Европейската комисия ще предприеме мерки спрямо България заради неспазване на европейските правила в споразуменията за „Южен поток”. Това стана, след като Орешарски увери Барозу, че България ще се съобрази с препоръките на Комисията с подготвяния закон за енергетиката. „Ние ще действаме всеки път, когато преценим, че правилата на вътрешния пазар, свързани с енергетиката, не се спазват. Според нас случаят със споразуменията, постигнати или сключени от България, е такъв”, заяви още председателят на ЕК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако газа в България е евтин, както обещава Южен Поток, това ще привлече сериозни инвестиции в тежката промишленост и машиностроенето. В Европа сме и сме евтини. Това е в ущърб на Германците, които са основни производители в Европа. Същото важи и за цяла Южна Европа. Германия и Франция не желаят да има евтин газ на юг, защото това ще се отрази на пазара на техноте стоки. Ще спъват проекта докато могат.
56
2
 
3
 
! Отговори
7 преди 9 години
1.Барозу е човека на САЩ в ЕС и е против Южен поток, защото това е в ущърб на господарите му зад океана, които не искат газа за Европа от Русия да заобикаля Украйна! 2.Барозу скоро ще бъде сменен вследствие евроизборите и затова толкова притиска България!
55
3
 
13
 
! Отговори
Български Българин преди 9 години
По-добре с Южен поток ,отколкото със североатлантически пакт..., ще ни е по-топло...
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ami severen potok e naprawen s germanski pari zatova i zenata i usloviata za Germania sa drugi.A Bulgaria s gol *** i na tova koeto poluchava trqbva da e dovolna.
53
2
 
21
 
! Отговори
EUSSR преди 9 години
Аман от БАРОЗОВЩИНА!!!EK иска да няма възможност южна Европа да купува газ на конкурентни цени, както Германия и Франция. Иска да сме зависими от Шеврон, който ще дупчи шистов газ в Източна Украйна и Румъния и ще ни го превозва по съветските тръбопроводи, а на Газпром да му бъде забранено да продава газ в Южна Европа. Целта е да станем зависими от американците!!!
52
15
 
1
 
! Отговори
1 преди 9 години
Не мога да разбера как може да има толкова слепи" хора в България? Преди известно време Любимия на много хора Путин,заяви,че газта е геополитика и чрез него ще разпространява влиянието на Русия в Европа и ЕС.100% зависима България от руския газ им е целта,затова няма връзки с Турция и Гърция саботирани успешно от нашите рубладжии както от ГЕРБ така и от БСП.Ако южен поток е руски и направен с техни правила и закони както иска БСП-край с независимостта на България и ни очаква Украйна.
51
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Газ има в Румъния, Гърция, Турция и от другата страна на Черно море. Също и в шелфа ни. Достатъчно е да се направят интерконекторите със съседите. Южен поток може да е допълнение, но не и единственото място за газ. Не е особено сложно за схващане. Правят го всички европейски държави, не виждам с какво сме по-глупави? Освен, че избираме едни и същи ***.
50
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Даже и да се спре Южен Поток, поне една полза ще има от некомпетентните ни министри. Ще имаме тръба през цяла България и терминал на Черно море, откъдето може да се внася. Да, ще трябва да се плати заема към Русия, но поне този проблем ще се реши! А дали ще се строи морската част или сухопътната, нас не ни касае на този етап. Важно е собствеността да остане наша, както искат от ЕС!
49
2
 
11
 
! Отговори
луд умора няма преди 9 години
до "експерт" 50: Понеже си голям курназ и не си надупен на Русия,*** си докарай газ, от Германия,в газови бутилки.Ако не го направиш и Русия спре газа,че получиш същия ***,който получи страната, от западна Европа,когато, преди няколко години, Украйна спря газа.Западът в знак на солидарност ни показа солидарно среден пръст и показа къде е мястото на слугите в ЕС,каквито сме ние.А ако толкова ти се лижат западни ***,заминавай там.Разнообразие,голямо -..си,лесбийки,зоофили,некрофили...
48
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И със и без Белене, Козлодуй, Южен поток, Александруполис и т.н., България ще плаща компенсации, защото ни управляват ***! Комисионните са налапани, парите са по Карибите, децата на политиците са в чужбина (Костов, Борисов, Доган, Надежда, Царя и т.н.) или самите политици имат двойно гражданство и апартаментчета/сметки в чужбина за всеки случай (Станишевци, Плевнелийки, Сидеровчета и прочие). Не ми дрънкайте, че едните били по-честни от другите, аз в градски транспорт не ги виждам!
47
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Факт 1: Южен поток УВЕЛИЧАВА българската и европейската газова зависимост от Русия. Факт 2: Южен поток НЕ Е СОБСТВЕНОСТ на две държави, а РУСКИ. Факт 3: На Балканите, енергетиките отдавна са 100% РУСКА СОБСТВЕНОСТ. Факт 4: Северен поток ДАВА достъп на всички трети страни, Южен поток ЗАОБИКАЛЯ ЕС законите. Факт 5: Северен поток е със седалища Германия-Русия, а Южен е швейцарски и антилски офшорки. Факт 6: Балканите си остават ***, неспособна да се самоуправлява, за съжаление.
46
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шеврон днес са се изнесли от България като бити .Да кажем"добре дошъл"на газопровода Южен Поток.
45
1
 
5
 
! Отговори
as преди 9 години
Има една BG поговорка-На каде и да се въртиш *** ти е все отзад.Та и тоя така.
44
9
 
2
 
! Отговори
ало експертите преди 9 години
Някой да си направи труда да прочете за Северен Поток и да не коментира неподготвен. Това е директна връзка Русия - Германия и консорциумът е на Германия и Русия. Веднъж доставен в Германия, газът, който е и НЕМСКИ, се продава свободно из Европа. Капиш? Южен Поток е САМО руски газ и руски проект, с надупени България, Сърбия, Македония и подобни *** държави, които нямат собственост, нямат пари и не играят никаква цигулка. Разликата е ОГРОМНА! Отделно нямаме връзки и със съседите!
43
3
 
9
 
! Отговори
До 48 преди 9 години
Ама верно ли,че Австрия и Италия са били сателити на СССР?Това в кой учебник го прочете,та да си го купя?
42
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 44 : Разликата между "Северен" и "Южнен Поток" е, че единя е построен и се ползва от голям комсуматор-Германия, а за другия чакт да бъде построен и да обслужва най-вече неплатежоспособните и неблагонадежни бивши сателити на СССР. Това е стандарт - Капито ?
41
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еврогейовете обявяват икономическа война на България.
40
3
 
3
 
! Отговори
terminator преди 9 години
nerazbiram kakv mishok si za da ne tropnesh na masata:avstria e oki za uzen potok a balgaria ne ;vapros zashto...........e aman ot evropeiski cenosti...............
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 43 : На тебе "енергетика"та ли ти трябва или да можеш да Я плащаш ?...защото, доколкото е известно в България не липсва енергия и то в изобилие !
38
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е за " Северен Поток ". , от къде вземате ГАЗ ? Да не го пълните от луната ! От Русия , ползвате два потока !Е как работи Европейското законодателството ? Не мога да си представя , че на бялото казват черно. Няма ли един българин в това правителство да го пита, какво е това лицемерие ?- двойния Стандарт - за тях може , но за нас -не е законно !