Ренци твърдо подкрепя "Южен поток", увери Орешарски

Орешарски е силно впечатлен от личността на папа Франциск
Обновена: 28 май 2014 17:01 | 28 май 2014 17:01, Елка Василева
12
Ренци твърдо подкрепя "Южен поток", увери Орешарски
Пламен Орешарски и Матео Ренци. Снимка: МС

Посещението при папата винаги е предизвикателство, каза пред журналисти Пламен Орешарски на летището в Рим, преди да отпътува за София.

За няколко часа днес Орешарски беше приет от папа Франциск, срещна се с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин, както и с италианския си колега Матео Ренци.

„Особено съм впечатлен от личността на Негово светейшество папа Франциск. Това е много ерудиран човек и затова използвах повода да благодаря за традицията вече всяка година българска делегация на високо равнище да посещава Ватикана и да поднасяме признателност за ролята на Светия престол за утвърждаване на българската азбука, превърнала се във вековете в славянска“, каза премиерът.

Още по темата
„Обсъдихме и други въпроси в контекста на все по-добрите комуникации между двете църкви, което мисля, че е в интерес на общото разбирателство по света“, добави Орешарски, цитиран от БТА.

Между България и Италия няма открити въпроси, заяви още премиерът. „Италия е изключително важен наш партньор, номер едно в експортната ни листа и сериозен инвеститор и затова на срещата с премиера Матео Ренци обсъдихме двустранното сътрудничество“, каза Орешарски. „Стигнахме до съгласие, че двете страни трябва да подкрепят съвместните бизнес инициативи“, каза Орешарски.

Двамата премиери са разговаряли за ускоряване на работата по транспортен коридор номер 8 и по въпроси, свързани с председателството на Италия на Европейския съюз, което започва след няколко седмици. „Сред приоритетите на премиера Ренци са растеж, работни места и миграционната политика. Тези теми съвпадат с нашия дневен ред, особено икономическия растеж и заетостта“, каза Орешарски.

Орешарски и Ренци са обсъдили и по-второстепенни въпроси, които засягат двете страни, като например изучаването на италианския опит при обучение на либийски военнослужещи и работа с имигрантите.

Премиерът Орешарски е акцентирал върху миграционната политика. „Функциите на Фронтекс трябва да се променят така, че по-ефективно да се парира опитът за незаконна емиграция в страните от Стария континент и в частност в България и Италия – Средиземноморието и сухопътната югоизточна граница“, посочи Орешарски.

Двамата премиери са коментирали по време на срещата, че газопроводът "Южен поток" е важен в регионален и в европейски аспект. Матео Ренци твърдо подкрепя проекта, каза Орешарски.

При визитата си в Брюксел вчера казах на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, че чакаме бележките на експертите на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер по отношение на промените в Закона за енергетика, каза Орешарски.

Запитан как ще коментира изявление на Лютви Местан, председател на ДПС, че е възможно правителството да не изкара мандата си, Орешарски отговори: "Като отида и чуя изявленията, ще коментирам".

Пламен Орешарски каза, че е поздравил Матео Ренци за добрия резултат на изборите Италия в неделя. "Аз евроизбори няма да правя, така че този опит няма да ми е особено полезен", добави премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
до 11 преди 9 години
До swtabАми много просто - учи се и в средните училища - жокер: кои са били езиците, на които е имало право да е преведена библията и каво се случва след посешението на братята във Ватикана?
9
0
 
0
 
! Отговори
swtab преди 9 години
Niakoi moje li da mi prevede tova "... и да поднасяме признателност за ролята на Светия престол за утвърждаване на българската азбука, превърнала се във вековете в славянска." ?
8
0
 
0
 
! Отговори
аа преди 9 години
ех, да беше това наш бойчо физкултурника, мечтаеше си стрина. щеше сигурно да получи поздрав в стил: кон грачи нещо или знае ли човек кво прави.
7
1
 
4
 
! Отговори
STANIK преди 9 години
Ама Ренци не знае
6
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По-вероятно е да няма ЕС, до някоя др. година, отколкото да няма Южен поток.За разлика от нашите влечуги, като тоя *** горе, който хоти да го *** на папата, в останалите страни, които имат интерес към проекта, си гонят интересите.
5
4
 
0
 
! Отговори
semina преди 9 години
ai, ai, ai bulgar kostumcheto i bulgar pantelonkite na bulgar premiera! :)))
4
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз си мисля, че само би могъл да е възхитен от папата, но както и да е.
3
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само хора които не разбират от икономика биха си правили илюции, че газопровода Южен Поток може да бъде построен. Ето един пример, печалбата на Северен поток за 2013 е толкова колкото нашата страна взима за транзитиране на газ за трети трани за същата година. За незнаещите ще напомня, че Южен Поток ще бъде три пъти по-скъп от Северен Поток и ще доставя природен газ за по-бедните страни от южна и източна Европа. Един вид това е икономическа авантюра от която печалба няма да видим.
2
10
 
7
 
! Отговори
бобо преди 9 години
До Александър Матросов: МНОГО СИ *** БЕ *** !!!
1
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ренци бил подкрепял Южен Поток, да ама не