Нов експеримент - работиш по-малко за същите пари

Схемата води до по-добра производителност
Обновена: 29 май 2014 22:52 | 29 май 2014 22:17, Елка Василева
46
Нов експеримент - работиш по-малко за същите пари
Снимка: архив, Reuters

Двадесет и пет годишният Роберт Нилсон - автомобилен механик от Гьотеборг, би могъл да се окаже предвестник на бъдещото поколение работници, които работят по-малко, а получават заплата, която им позволява да поддържат висок стандарт на живот, пише Франс прес.

Роберт Нилсон работи в завода в Гьотеборг на Тойота. Всяка сутрин той става в същия час, в който стават всички труженици на града. Но за разлика от тях той прави до обед каквото си иска и едва в 12 ч. се появява в цеха на завода, където работният му ден продължава до 18 ч.

Заводът е въвел този режим на работа от 2002 г. и той дава добри резултати, въпреки че този шестчасов работен ден изненадва често пъти чуждите посетители, които не разбират как повече свободно време за работниците води до по-добра производителност и по-високи заплати.

В действителност в завода на Тойота в Гьотеборг на 6-часов работен ден се трудят два екипа. Първият е на работа сутринта, а вторият - до 18 ч. В определен момент следобед първият екип отстъпва мястото на втория, без да се прекъсва производственият процес.

Според работниците и ръководството така е много по-добре за производствения процес. Преди въвеждането на тази схема, когато работниците са били на по-дълъг работен ден, всеки път когато те са правели почивка, после са имали нужда от 10-15 минути, за да влязат отново в ритъм, което забавяло процеса.

Ефикасността в нововъведеното работно време се отразява и в заплатите. В този завод работниците като Роберт Нилсон получават 29 700 крони /3300 евро/ на месец, което е доста над средната заплата на работник в Швеция /25 100 крони/.

Идеята толкова се е харесала на властите на Гьотеборг, че те ще въведат подобна схема на работа експериментално в местната община. Така служителите, отговарящи за грижите за възрастните хора, ще работят експериментално шест часа на ден в продължение на една година вместо обичайните осем часа. После резултатите ще бъдат анализирани. Представители на общинския съвет на Гьотеборг се надяват, че те ще бъдат положителни и Швеция ще се запъти към по-къси работни дни при същите заплати.

Сега в Швеция работната седмица е от 40 часа. Шведите са работили през 2012 г. средно по 1621 часа. За сравнение британците са работили през същата година средно по 1381 ч., французите - по 1479 ч., а американците - по 1790 ч. В Швеция обаче много по-често хората отсъстват от работните си места или пък работят до по-късна възраст, защото и учат вече по-продължително.

Засега Швеция е на 11-о място по производителност в класацията на Конферънс борд - американска организация, анализираща производителността в редица страни по света.

Класацията е съставена от 61 страни, като лидер е Норвегия, а САЩ са на 3-о място.

"Хората градят по-дълги кариери и трябва да се помисли как да се направят по-човешки условията на тяхното работно място", казва Мартин Филхем, ляв общински съветник от Гьотеборг, привърженик на идеята да се работи по-малко.

Идеята има и противници в Швеция, които дават за пример 35-часовата работна седмица в Германия и Франция, или 30 - часовата работна седмица в Холандия, довели до смесени резултати.

Според Мария Риден, консерваторка от общинския съвет на Гьотеборг, този род популистки и социалистически политики са много опасни за икономиката.

Защитниците на проекта отвръщат на такива критики, че икономиките ще се планират в дълготраен аспект и благодарение на по-краткия работен ден хората ще бъдат по-малко болнави през годините и по-малко уморени с приближаването на пенсията.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
13, изобщо не се мразя. Изпитвам перверзното удоволствие да ви гледам как се гърчите всеки ден, *** малки. Срам ме е, че съм българин, но не се мразя за това:)
16
3
 
36
 
! Отговори
От стара София преди 9 години
До Ямболия - ще се присъединя към теб и колегата след теб:) В провинцията живеят много по-качествени хора. Моят прадядо е дошъл в София от Котел през 1870 г. Дядо ми е роден 1900 г. От него знам какво е била София преди 1944 г. :)))) Тък е пълно с цялата мързелива и *** *** от цялата страна, която не иска да работи, а да изкарва лесни пари и най-често просто да краде. Бъди жив и здрав и се наслаждавай на живота!
15
6
 
47
 
! Отговори
От София преди 9 години
До Ямболия---Макар и да съм софиянец--съм напълно съгласен с вас.В провинцията живеят МНОГО по-истински хора,с много по-човешки ценности и уважаващи околните и тяхното мнение.
14
15
 
68
 
! Отговори
Ямболия преди 9 години
По мои наблюдения хората, които наричат българският народ - "скапан, прокажен и мизерен" са хора, предимно живеещи в големите градове. Хора, за които реалния свят се свежда единствено до пазаруване във Фантастико и безинтересен социален живот. Хора с голямо на приказки самочувствие, но с всъщност доста ниско такова. Хора, които почти не познават хората в малките градове и не могат да си представят, че там живеят много по-истински хора от тях. Не познават нищо, но мразят всичко.
13
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименТоловете в момента празнуват присъдата на Цецо! Купили са им "Дон Периньон" да се почерпят и те от угодничество "чупят" клавиатурите да се "докарат" за още!
12
2
 
41
 
! Отговори
ined преди 9 години
То си така открай време.Колкото по-малко работиш толкова повече пари вземаш, накрая ако станеш примерно депутат или минисър нищо няма да работиш, само ще си чешеш по цял ден топките, затова пък ще получаваш по една бала пари.
11
10
 
22
 
! Отговори
до 12 преди 9 години
Сигурно много се мразиш и не смееш да се погледнеш в огледалото.Гадно ти е нали, че си част от този народ и ще споделиш съдбата му. )))).
10
8
 
15
 
! Отговори
Ан преди 9 години
Откъде изровиха тази зловеща снимка - мрачни, угрижени лица на фона на химически обработеното небе с кемтрейлс - загатване за робската ни същност. Отровено небе и поредните лъжи за свободната ни същност с "радост" и "удовлетворение" от труда - ярката гротеска на сивото ни ежедневие.
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Тръбаняма как да я направим щото сме прости !
8
6
 
22
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 9 години
Аз искам 8 часа на ден да си пуша цигарки и да пия кафе и да получавам заплата като шведите!
7
3
 
55
 
! Отговори
работник преди 9 години
В България работодателите смятат за нормален работния ден между 12-15 часа
6
0
 
29
 
! Отговори
садомазо преди 9 години
не можетрябва да се работи повечеи да ни се плаща по малко
5
13
 
34
 
! Отговори
Тръба преди 9 години
Никой нищо не ви кара насила да правите. Проблемът ви е, че сте най-простият народ във вселената по всички показатели. Правете му сметката...
4
4
 
12
 
! Отговори
DDR преди 9 години
Зависи какво работиш. 6 часа в монтажа или строителството е немислимо.И на Запад там фонда е 200 часа на месец.
3
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
6 4asa yako ba4kane bez po4ivka, mnogo dobre, a ne kakto pri nas 9 no bez efektivnost, po4ivka, kafenze
2
6
 
62
 
! Отговори
Лудия преди 9 години
А тук ни карат да работим 12 часа за 500лв на месец, или европейски погледнато 280 евро.Правете му сметката..
1
4
 
38
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Eh, Sweden, Sweden... Vuv vsi4ko si naj-