Хуан Карлос дава тласък на обновлението на монархията

"Възраждането на Испания трябва да бъде оглавено от ново поколение"
Обновена: 2 юни 2014 16:52 | 2 юни 2014 16:20, Елка Василева
12
Хуан Карлос дава тласък на обновлението на монархията
Крал Хуан Карлос. Снимка: Reuters

Кралят на Испания Хуан Карлос потвърди в телевизионно обръщение, че абдикира в полза на сина си принц Фелипе, за да даде тласък на обновлението на монархията, предаде Франс прес.

Още по темата
В обръщението си Хуан Карлос припомни, че във всеки човек има стремеж към обновление, към поправяне на грешките, към надхвърляне на способностите. Той изрази увереност, че принц Фелипе има зрелостта, подготовката и чувството на отговорност, необходими му, за да застане начело на държавата и да постави началото на нов етап на надежда за испанския народ.

"Икономическата криза, поразила нашата страна, породи социално неравенство и ни принуди да анализираме допуснатите грешки. Възраждането на Испания трябва да бъде оглавено от ново поколение, притежаващо енергията и способността да преодолее всички трудности", продължи монархът, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Цял живот съм служил на интересите на Испания и сега най-доброто, което мога да направя за нея, е да отстъпя моето място на сина си Фелипе, който е подготвен да изпълнява висшия си дълг пред отечеството", подчерта кралят.

В обръщението си монархът посочи, че идеята да се оттегли от престола в полза на сина си му е дошла, когато навършил 76 години през януари, посочва Франс прес.

В края на обръщението си Хуан Карлос изрази признателността си към съпругата си кралица София и изрази увереност, че принц Фелипе ще може да разчита на подкрепата на съпругата си Летисия, с която е женен вече от 10 години.

По повод абдикацията премиерът Мариано Рахой насрочи за утре спешно заседание на правителството. Той изрази надежда, че в кратки срокове испанският парламент ще одобри съответните конституционни промени, позволяващи на краля да се оттегли.

"Надявам се, че в кратки срокове Камарата на депутатите ще може да одобри номинацията на принц Фелипе за крал на Испания", посочи Мариано Рахой.

В репортаж от Мадрид Франс прес съобщава, че испанци и туристи са реагирали на новината за абдикацията с думите "Време беше".

"Очевидно това трябваше да се случи. Кралят е възрастен", казва 55-годишната Мария Гонсалес.

"Сега е моментът той да се оттегли", посочва 52-годишната Кристина Алварес.

"Ако иска синът му принц Фелипе да направи нещо, сега е моментът, за да се променя имиджът на монархията", изрази мнение 74-годишният италиански турист от Торино Джузепе Волпе.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Kato niama koi da mu da de tlasyk kym miastoto koeto zasluzhava barabar s cialata familiia paraziti...
7
4
 
1
 
! Отговори
Шустакович преди 9 години
Обновявал монархията .... глупости на търкалета.Почнал е да пълни гащите вече и на официални церемонии, това е причината.
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Испания е тежко задлъжняла и корумпирана страна от ЕС с колосален дълг от 2,3 трилиона долара в положение близко до фалиралата Гърция и постоянно тегли нови заеми за пенсии и заплати.
5
4
 
2
 
! Отговори
експертиз контекстов преди 9 години
За 70 години червената чума унищожи България. И с всичката си наглост не пуска властта, която по закон принадлежи на Цар Симеон II.
4
4
 
3
 
! Отговори
stoian79 преди 9 години
KOITO NE JELAE BULGARIA DA E MONARHIA DA HODI V SEVERNA KOREIA PRI SABRATIATA SI!.
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
800 дни го ВидЕхме.
2
5
 
4
 
! Отговори
stoian79 преди 9 години
DA JIVEE MONARHIATA!.BULGARIA-MONARHIA-TARNOVSKA KONSTITUCIA!.DA JIVEE CARSTVO BULGARIA!.
1
2
 
3
 
! Отговори
шопето преди 9 години
Така е то, който има очи, доброволно се оттегля. А при нас *** мафиози се ширят в царските резеденции и се изживяват като повече от крале.