ЕК не блокира "Южен поток", иска да отговаря на еврозаконите

"Проектът да бъде преразгледан според приоритетите на ЕС"
Обновена: 3 юни 2014 15:06 | 3 юни 2014 14:43, Елка Василева
92
ЕК не блокира "Южен поток", иска да отговаря на еврозаконите
Снимка: архив, Reuters

Не блокираме "Южен поток", а искаме той да отговаря на европейското законодателство. Това заяви на пресконференция Сабине Бергер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, в отговор на въпроси, свързани с предприетата от Европейската комисия наказателна процедура срещу България, предаде БТА.

Многократно и ясно заявихме, че вложенията във всяка енергийна инфраструктура в ЕС трябва да бъдат съобразени с всички европейски правила - за енергетиката, конкуренцията, обществените поръчки. ЕК вече изясни, че сключените междуправителствени споразумения с Русия за изграждането на газопровода "Южен поток" не отговорят на съответните изисквания. Тези споразумения не съответстват на основни положения от третия енергиен пакет, поясни Сабине Бергер.

Още по темата
В началото на тази година бе обособена работна група с представители на ЕК и на Русия, досега се състояха две заседания на техническо равнище. Обръщането на Русия към Световната търговска организация с жалба срещу третия енергиен пакет подкопава основите на тази работна група. Затова в своята европейска енергийна стратегия ЕК настоя за спирането на "Южен поток" до пълното му съобразяване с европейското законодателство.

Проектът трябва да бъде преразгледан според приоритетите на ЕС в областта на енергийната сигурност, допълни Бергер.

Антоан Коломбани, говорител на еврокомисаря по конкуренцията Хоакин Алмуния, отбеляза, че ЕК е изпратила вчера официално писмо до България за нарушения на европейското законодателство в областта на обществените поръчки по отношение на "Южен поток". Предприехме тази наказателна процедура, защото работата по газопровода ще започне всеки момент, трябваше да действаме спешно, поясни той.

Очакваме и от останалите държави от ЕС, част от пътя на газопровода, да сключват договори с обществени средства в пълно съответствие с договорите на Общността, допълни Коломбани в отговор на въпрос защо ЕК действа само срещу България. Ако е необходимо, ще вземем мерки (и срещу останалите държави от ЕС по трасето), посочи той.

Според нас България не е спазила законодателството в областта на обществените поръчки. Основната ни тревога е, че дружеството "Южен поток-България" е получило договор да проектира, финансира, изгради и използва газопровода без прозрачна и конкурентна процедура, необходима за подобни случаи. Европейското законодателство предвижда правила за прозрачност, недискриминация и еднакво отношение, уточни Коломбани.

Второто ни опасение е, че междуправителственото споразумение (на София с Москва - бел. кор.) предвижда договори с подизпълнители, които могат да бъдат сключени с предпочитание към български и руски дружества, без публикация в Официалния вестник на ЕС. Това също е в разрез с европейските правила за обществените поръчки, заяви говорителят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
7
 
4
 
! Отговори
USSR преди 9 години
Ха -ха , тези от Брюксел лАжат като "стар *** " !! Изпратиха вече по ел поща в София да прекратят всякакви строежи и подготвки на Южен поток -за да не развалят настроението на големия гост от отвъд океана.
56
1
 
3
 
! Отговори
Ivanov преди 9 години
Tova jurnalistite mogat da te pobarkat napravo,V4ERA GO SPIRAT OFICIALNO DNES PAK NIAMALO DA GO SPIRAT,A SEGA KAJETE KVO STAVA,TOVA ZNA4I LI 4E NE TRIABVA DA VIARVAME NA EDNA VASHA DUMA.
55
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А няма ли да има санкции срещу троловете?
54
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Предприехме тази наказателна процедура, защото работата по газопровода ще започне всеки момент, трябваше да действаме спешно, поясни той."Тя работата така или иначе ще започне, със или без санкциите ви, ако си мислите, че някой се трогва от тях, значи се лъжете.
53
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
bryksel i da iska nemoze da naloze sankcii te ne mogat da komandvat rysia a za balgaria moze samo da e konsoltirat i do tam ?????
52
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕК като не иска да блокира Южен Поток, тогава да се разкара от пътя ни и да спре да ни губи времето с празни приказки.
51
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако е необходимо, ще вземем мерки (и срещу останалите държави от ЕС по трасето), посочи той.---------------------Какво значи - ако е необходимо. Тези хора работа ли вършат или ако е необходимо???
50
2
 
8
 
! Отговори
До 51 преди 9 години
Поименно ги посочвам, защото явно не четеш дори най-официалната и напълно публична информация: "Промишлено строителство холдинг", "Техноекспортстрой", "Главболгарстрой" (ГБС), "Понсстройинженеринг" и "ПСТ Холдинг".И да добавя, че аз съм 100% ЗА участието на тези наши фирми в изграждането на ЮП.
49
0
 
2
 
! Отговори
Чичо доктор преди 9 години
Жореее, да си изпиеш хапчето и да ставаш от компютъра на главната сестра, че пак си се развързал.
48
7
 
16
 
! Отговори
Гост преди 9 години
Договорът за Южен поток е сключен преди да влезне в сила тази трета директива. Да му мислят тези от Брюксел. Русия вече е завела дело, че тя нарушава правилата за свободна търговия. Над Европа има и Световна търговска организация. Брюксел може да говори за "прозрачни" процедури, ако ЕС финансира този проект. Нашите послушковци вместо да се гънат да направят едно вето и да се опънат на тези брюкселски наглеци.
47
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Той украинския *** разбра, че никой няма да му цепи басма и почна Така поне взимаха по някой лев, а след Южен Поток, ще чакат само на царевица от САЩ.
46
5
 
4
 
! Отговори
до 46 българин преди 9 години
моля те посочи ми една българска фирма, която да '***' от проекта Южен Поток? Остави комисионните на Цв.Цв., Р.Овч, Първанов и другите, които топнаха чушките там...Само една наша фирма, явила се и спечелила конкурс за под-изпълнител, както и ми посочи кога и къде въобще е имало конкурс за под-изпълнители?
45
10
 
15
 
! Отговори
Питам се преди 9 години
Всеки ден се питам, чий го дирим в ЕС ? Само като си помисля какво ни струва: спиране на напълно читави и работещи блокове на АЕЦ от които печелехме милиарди, затриване на традиционни браншове като тютюнопроизводство, зеленчукопроизводство и консервна промишленост, раздаване на *** концесии на златни рудници, целенасочено унищожаване на оръжейната ни промишленост и т.н. ... списъкът е дълъг.
44
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
алооо, дебелоглавите русофили...НЯМА български фирми под-изпълнители, НЯМА седалище на проекта в България (в Холандия е), сметките на консорциума са в офшорки и Швейцария, директорите са руснаци. От наша страна е 'сложен' само един българин, който е завършил Московския държавен университет и де факто е назначен от Русия.Оставете евро гейовете и техните страхове, че нямало немска или белгийска фирма да се класира. Проблемът е защо няма БЪЛГАРСКИ фирми? Или това ни е националния интерес?
43
3
 
6
 
! Отговори
Ан преди 9 години
Казусът е чисто политически.Наказателната процедура против България е по молба на Арсений Яцениук. Геополитическите интереси в момента са по-важни от икономическите загуби за България.
42
1
 
3
 
! Отговори
diavolcheto преди 9 години
" "Проектът да бъде преразгледан според приоритетите на ЕС" ".Няма лошо да е така. Но само, ако нуждите и приоритетите на България не се напъхват в задния двор или просто изхвърлят в контейнера за ***.
41
5
 
9
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Ясно е, че "Южен поток" е и нужен и полезен за България във всяко отношение. За съжаление вече стана ясно, че хапката е голяма и че идиотингеровчетата от ЕС искат техните фирмички да лапат, а не някакви си там кирливи българчета. И затова ще измислят писма, проверки, санкции и т.н. само и само нашите фирми да бъдат изтикани от проекта за да бъдат *** им третополови партньори сити и доволни.
40
5
 
14
 
! Отговори
Val преди 9 години
По-добре руски монопол изгоден за нас отколкото никакъв. И то само защото сега Русия им е крива и не могат да я накажат, ЕС избира нас да накаже с надеждата това да се отрази и на нея. Ще бъде жалко ако пак подвием опашка и приемем това, което диктуват "цивилизованите" страни. А които разбират само от комунизъм и демокрация да хванат и да се затрелят. Няма черно и бяло. Правиш това което е изгодно за теб и го оцветяваш за да се вържат глупаците.
39
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Правилата важат само за нас ,какви ли сега правила ще измисли ЕС само, само да го блокират .ЛИЦЕМЕРИ
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
35 прав си. Не ни трябва траба. По-добре да се построи свинарник и да не даваме нищо и на никой. Свинарник, чалготека и баничарница (може и кафе до чалготеката) Така само ние ще лапаме и на никой нищо няма да даваме.