BG кабинетът под суров натиск от ЕК за "Южен поток"

Чижов: Блокирането на проекта - сигнал за бъдещите страни в ЕС
Обновена: 9 юни 2014 20:13 | 9 юни 2014 19:53,
98
BG кабинетът под суров натиск от ЕК за "Южен поток"
Снимка: архив, Reuters

Блокирането на проекта "Южен поток" от Европейската комисия е предупреждение за страните, които се стремят да сключат споразумение за асоцииране с Европейския съюз. Това заяви днес постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Чижов посочи, че правителството на България е било подложено на изключителен суров натиск, преди да се съгласи да замрази подготовката за строителството на "Южен поток".

"Отбелязвам, че Еврокомисията постъпи така със страна, която е пълноправен член на ЕС. В този смисъл това е сигнал за държавите, които претендират за статут на асоциирани членки, предполагащ значително по-малко възможности за отстояване на собствено мнение. Надявам се, че този сигнал ще бъде чут в Киев, Тбилиси и Кишинев", каза Чижов.

Още по темата
Молдова и Грузия планират да подпишат споразумение за асоцииране с ЕС на срещата на върха на 26 и 27 юни, а Украйна се надява същия ден да приключи подписването на икономическата част на документа.

Според условията на споразуменията тези държави ще трябва да приведат законодателствата си в съответствие с нормите на ЕС и изцяло да отворят пазарите си за европейски стоки, припомня ИТАР-ТАСС.

Блокирането на изпълнението на проекта "Южен поток" от ЕК е свързано с кризата в Украйна, заяви също така Чижов.

"Има преки доказателства, че действията на Европейската комисия спрямо "Южен поток" са пряко свързани с кризата в Украйна", подчерта Чижов.

Той припомни, че "в едно от последните интервюта пред германски медии еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер пряко обвърза въпроса за строителството на "Южен поток" със ситуацията в Украйна".

"Южен поток" безусловно има непосредствено отношение към Украйна, тъй като след неговото построяване страната ще се лиши от монополния си транзитен статут", подчерта Чижов.

Според руския постоянен представител в ЕС блокирането на "Южен поток" може да се разглежда като "заобиколен преход към икономически санкции спрямо Русия".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
0
 
! Отговори
СЪЧМАТА преди 9 години
КОГАТО АТОВИТЕ СЕ РИТАТ МАГАРЕТАТА СТРАДАТ. А НИЕ БЪЛГАРИТЕ С ТИЯ ПОЛИТИЦИ ЩЕ БЪДЕМ ВИНАГИ МАГАРЕТА УРАААААААААААА
82
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Tova e natisk srestu bulgarskia narod.Boqt nastana, tupat surza ni.
81
0
 
0
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
Нашите политици защо не потърсят в речниците си думата "НЕ" и как и кога се използва и да започнат де е ИЗПОЛЗВАТ. Не може с всеки и всичко да се съгласяват, кога ще започнат да устояват правата на държавата ни.
80
0
 
0
 
! Отговори
kara kolio преди 9 години
ujen potok e hubav proekt za bg - chance za dobri pechalbi na pazara. kak varvi pazarlika v detaili?
79
4
 
1
 
! Отговори
до Майкави европейск преди 9 години
Колега,не се пали толкова.То не се знае дали има договор с руснаците,колко пари ще струва целия масраф и т.н.,а ти обяви проекта за печеливш(не уточняваш за кой е печеливш) Хипотетично: С част от печалбата или транзитните такси,да бъдат осигурени пожизнени пенсии от 800евро на всеки българин (по примера на норвежци и някои араби).....на това аз казвам осезаема полза от проекта.Но както знаеш,Южен поток е частен проект,въпреки внушенията,че бил едва ли не интернационален./ п.п.Акционери,лобита/
78
1
 
4
 
! Отговори
kervixa преди 9 години
много е обидно и грозно поведението на премиера.... Само с каква усмивка на пресконф. го има на една снимка с тримата гости от сащ. Ония си седят кротко и гледат, орега се хили като пу,тка в кесия... ама извинявайте. И калфата му го каза-това бе най-неподходящото място да се обявява каквото и да е ама като иска да излъска паркета...нека се излагат. Срам!!!!
77
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До МАЙКАВИ ЕВРОГЕЙСКАбългария даде на задн ход,отказа се от печелившия проект-----------ПРОЕКТЪТ НЕ ЕПЕЧЕЛИВШЦялата ви пропаганда се крепи на една абсолютна лъжа.
76
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А в Румъния са по-добре, защото не мирише толкова на руски газ. Абе тея русофили какво толкова ядат, че така мирише докато *** по форумите...
75
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тръбите на снимката са още от строителството на "Северен поток" !
74
0
 
7
 
! Отговори
На дежурната писалка преди 9 години
Поживем, увидим что сказал Дарвин.
73
3
 
26
 
! Отговори
БГ преди 9 години
България - робска нация номер 1. Даже сомалците имат повече себеуважение и кураж. Каво би казал Хан Крум от ада?Какви политици, кави тикви и прости наследници на тато. Такъв резил.
72
3
 
7
 
! Отговори
до 78 преди 9 години
Трудно ще те разбера,защото Дарвинизма ти е кух.Но ,че *** е произлязла от човека си го потвърждаваш.Колкото да ,,***''тя ми е Родина,за разлика от теб.А и сред тези на Запад повечето не са взели чуждо гражданство,така че децата не са им немци,англичани и германци.Така,че никога не ще го разбeреш,но простено да ти е .
71
2
 
24
 
! Отговори
МАЙКАВИ ЕВРОГЕЙСКА преди 9 години
българията като непослушно кученце се опъваше на каишката на западните колонизатори,но дойде Господаря от Вашингтон,публично пред цял свят ни издърпа ушите и удари предупредително шамарче,и още в същия ден робското кученце българия даде на задн ход,отказа се от печелившия проект,уплашена от ново шамарче и спиране еврофондове,дърпане каишката на кученцето.Цял свят видя колко сме смели и незсвисими,и дали не сме най-робската колония на евроГейската и Задокеанската империи.Таковаунижение дори през тоталитарния комунизъм не ни е нанасяно
70
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези в чужбина не са Българи вече. Децата им са немци, англичани, американци итнт. Не гм мисли тях а мисли онези, които са останали в ***. Няма спасение за тях, само *** и турци ще останат и един ден ще се отцепят като Косово.Това се нарича Дарвинизъм, ама надали ще разбереш:-)
69
18
 
3
 
! Отговори
един гей пимбян преди 9 години
Не искал в ЕС и я нарича ***.Ex,селянин,като не ти харесва САЩ И Европа,където са 2-3 млн. БЪЛГАРИ що не ги заведеш при Пу?С камъни ще те убият,се....
68
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вярно е. Няма на кой да се разчита. Така ще си заминем като хуните и прабългарите.
67
1
 
12
 
! Отговори
Всички сме губещи преди 9 години
като не можем да си намерим място в историята. Ту сма против, ту сме за, а после пак против. Няма постоянство у Българина. Виж немците- ощо взето *** колепета, ама с постоянство и сега за 3ти път избират Меркел, която е още по-***, но не мисли и грам нещо да направи. А ние все сме за промени, все нещо не ни харесва, все косури намираме. Няма задружие и няма нация. Това е истината.
66
1
 
1
 
! Отговори
marcianec преди 9 години
romite sa vinovni brrrrrrrrrrrrr
65
1
 
13
 
! Отговори
Губещ от прехода преди 9 години
Едно от условието България да се оправи провалилите се БСП и ГЕРБ да бъдат изхвърлени от властта а ДПС забранена! .. виновниците за 25 години грабеж да получат правосъдие Ясно е че де факто не сме пълноправен член на ЕС ами сме страна втора категория не втора ами трета! Силните в Европа не обичат *** политици които само знаят да казват ЕС сър
64
1
 
6
 
! Отговори
Ние Българите преди 9 години
сме достойни поданици на всеки, който ни е управлявал: Желев, Костов, Първанов, ***, новия Президент, дето му забравих името, Орехчо, Симеончо и др.Имате ли още въпроси? Но кого ще се надяватме? На един журналист ББЦ или атакисти или на Дпс да спаси БГ? Всеки да се спасява както намери за добре.