Отново сме на дъното, пак сме най-бедната страна в ЕС

Най-богати са хората в Люксембург
Обновена: 18 юни 2014 18:56 | 18 юни 2014 18:55, Камелия Цветанова
180
Отново сме на дъното, пак сме най-бедната страна в ЕС
Снимка: Булфото, архив

България продължава да бъде най-бедната страна в ЕС сочат публикувани днес предварителни данни на Евростат.

Реалното индивидуално потребление в ЕС за 2013 година, измерено в СПС (стандарт на покупателната способност, който премахва разликите в ценовите равнища между страните), варира от 49 процента (в България) до 138 процента (в Люксембург) от средното ниво.

Реалното индивидуално потребление е измерител на материалното благосъстояние на домакинствата.

Най-високо равнище на реалното индивидуално потребление на глава от населението се наблюдава в Люксембург - близо 40 процента над средното за ЕС-28, което се приема за 100. В Германия показателят е 25 процента над средното равнище, а Австрия, Швеция, Дания, Белгия, Финландия, Франция и Великобритания отчитат нива между 10 и 20 процента над средното.

В Холандия е малко под 10 процента. В Ирландия, Италия, Кипър и Испания потреблението е до 10
процента под средното ниво за ЕС. В Малта и Гърция показателят е между 10 и 20 процента под средното. Литва, Словения, Португалия, Полша, Словакия и Чехия отчитат потребление между 20 и 30 процента под средното ниво, а Латвия, Естония, Унгария и Хърватия - между 30 и 40 процента под средното. В Румъния и България, която е в дъното на таблицата, показателят е около 50 процента под средното за ЕС.

Предварителната оценка на Евростат сочи, че за 2013 година България се нарежда на последно място в ЕС и по брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението - 47 процента от средното ниво. С най-висок резултат отново е Люксембург (264 процента).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
7
 
! Отговори
pe6o преди 9 години
Nacionalnata Katastrofa Predstoi Spete o6te skapanqci
132
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А КОГА СМЕ БИЛИ БОГАТИ ЧЕ НЕ СЕ СЕЩАМ? ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ Е НА МАФИЯТА. НЕ СИ МИСЛЕТЕ ЧЕ НЕЩО ЗАВИСИ ОТ ВАС ПРОСТИТЕ. НЕ НИЩО НЕЗАВИСИ. ВИЕ СТЕ РОБИ НА СОБСТВЕНАТА СИ ГЛУПОСТ. ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА КАЧВАТЕ НА ВЛАСТ ДЕЦАТА НА *** И СЕЛСКИТЕ ТАРИКАТИ ОТ БАНКЯ И ЧАКАЙТЕ ДА ЗАЖИВЕЕТЕ ДОБРЕ. АМА ДРУГ ПЪТ.
131
5
 
10
 
! Отговори
viva преди 9 години
Помислете защо! От 1945г. , Българиа е в кървавите ръце на фамилии от престъпници! Този народ е овезобразен и превърнат в скодоумна крепостна маса, за която бъдеще няма!
130
4
 
6
 
! Отговори
do 132 преди 9 години
Типичен недоверчив , вечно гневен и ядосан на някого , депресиран , ограничен и песимистичен българин си друже. Все политика , пропаганда и конспирация ти е в главата ... Болните във България вместо да са по лудниците са по улиците и пред компютрите.
129
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
винаги ще бъдем на дъното.трябва сами да си помогнем.на първо време да излезем от ес и нато.да сключваме търговски договори със страни от цял свят без чужда намеса.да си върнем с една дума суверинитета който доброволно си дадохме на брюкселските пед*ли.
128
0
 
3
 
! Отговори
gft преди 9 години
е ние кога не сме били, че сега пак да сме????
127
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е вярно!Питайте Орешарски, Станишев и Местан.Те ще ви обяснят колко сме добре.
126
3
 
5
 
! Отговори
Петкан преди 9 години
До журналистПенсионере сега журналист ли стана? И само да те светна БСП са комунисти колкото и ГЕРБ. Ако служещите на МВФ и ФЕД са комунисти, аз съм трамвай :) След БСП е ред да погледаш как ГЕРБ взима заеми и заравя страната, защото разпорежданията отвъд океана са такива. И понеже си "много" начетен се надявам че не вярваш че всички фалирали държави като Гърция, Италия, Испания, Кипър, Ирландия, Аржентина и много други са фалирали заради комунисти....
125
2
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Не съм казвал, но ще повторя. Закрийте тази държава и последният да затвори вратата и да угаси лампата.
124
5
 
6
 
! Отговори
журналист преди 9 години
Петкане, Петкане никога не е късно да станеш за резил. Комунист-социалист никога не е имал аргументи особено икономически , защото те по правило са необразовани. Единственото, което умеят е да обиждат, псуват и ругаят ГЕРБ. Да ама не. След изборите ще ви чакам на Позитано да ви донеса червена роза за бог да прости.
123
2
 
1
 
! Отговори
Петкан преди 9 години
До инженер-пенсионерА бе не те знам какъв си пенсионер ама си изстискай акнето от фейса и ти като тия преди тебе!
122
3
 
3
 
! Отговори
Петкан преди 9 години
Събрали се едни ми ти толерастчета и евроге..чета по-долу и обсъждат пазарната и плановата икономика.....ама нищо че още са с пуберско акне по фейса и нито един ред прочетен от хартия, камо ли тия дебели книги по икономика които ги има на пазара!Докато си философствате аз вече си събрах куфарите за Люксембург.
121
4
 
5
 
! Отговори
инженер-пенсионер преди 9 години
Драги ми 134 такива заплати получаваха само неграмотните хамали и работници. Аз с висше образование започнах работа с 120 лв. заплата . Това са митове за младите , които не знаят истината. Защо не кажеш, че един телевизор София струваше 1500 лв. за кола се чакаше 5 години и струваше колкото един апартамент. Изобщо пълна каша с цени и икономика.
120
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека си спомним цените при комунизма:Една баничка 10 стотинки, литър мляко-30 ст.Парно отопление 20 лева.Месечна заплата 250 лева.
119
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Както отделния човек може да промени социалния си статус, единствено ако организира други хора да работят за него, така и една държава може да повиши жизнения си стандарт, единствено ако експлоатира природните ресурси и труда на населението на други държави, респективно води завоевателни войни.
118
3
 
4
 
! Отговори
лекар-психиатър преди 9 години
Неграмотния червен *** се опитва да хитрее, но е твърде елементарен и предзказуем. Уж бил против БСП и ГЕРБ ама като минавал покрай магазина или бензиностанцията цените били по малки от тези когато ГЕРБ били на власт 120 например. Драги ми просто *** много си зле с пропагандата за да ти повярва някой. Просто отиди в болница и се лекувай. От теб пиар няма да стане.
117
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Както един човек, продавайки собствения си труд, никога не изменя своя социален статус, така и една държава чрез експлоатация на собствените си природни ресурси и собственото си население, никога не повишава жизнения си стандарт.
116
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Исторически е доказано, че по-високата производителност на труда при пазарната икономика, базирана на по-ефективна експлоатация на трудещите се, за разлика от плановата икономика на социализма, не води до повишаване на жизнения стандарт. Страните с най-нисък стандарт по света имат пазарна, а не планова икономика.
115
5
 
3
 
! Отговори
икономист преди 9 години
В момента ДПС и БСП са проклятието на България. Тези престъпни партии само за една година фалираха Държавата. Изтеглиха над 5 милиарда лв. заеми и нищо но от сърце. Чудя се само как има балъци да им се връзват на номерата, че уж били социално правителство. И какво направи това правителство ще увеличи пенсиите с 4. 50 лв. Срам и позор. Накрая се скараха кой да краде повече.
114
4
 
4
 
! Отговори
тракиец преди 9 години
Братя българи,стига сме ревали като недой,,ни вдовици.Единствения начин да спасим Отечеството си в тези мътни времена е да забогатяваме.Правете пари ,правете деца ,образовайте ги научете и тях да правят пари.Бедният човек никой не го уважава колкото и да е честен.Забогатявайте за позу роду