Отново сме на дъното, пак сме най-бедната страна в ЕС

Най-богати са хората в Люксембург
Обновена: 18 юни 2014 18:56 | 18 юни 2014 18:55, Камелия Цветанова
180
Отново сме на дъното, пак сме най-бедната страна в ЕС
Снимка: Булфото, архив

България продължава да бъде най-бедната страна в ЕС сочат публикувани днес предварителни данни на Евростат.

Реалното индивидуално потребление в ЕС за 2013 година, измерено в СПС (стандарт на покупателната способност, който премахва разликите в ценовите равнища между страните), варира от 49 процента (в България) до 138 процента (в Люксембург) от средното ниво.

Реалното индивидуално потребление е измерител на материалното благосъстояние на домакинствата.

Най-високо равнище на реалното индивидуално потребление на глава от населението се наблюдава в Люксембург - близо 40 процента над средното за ЕС-28, което се приема за 100. В Германия показателят е 25 процента над средното равнище, а Австрия, Швеция, Дания, Белгия, Финландия, Франция и Великобритания отчитат нива между 10 и 20 процента над средното.

В Холандия е малко под 10 процента. В Ирландия, Италия, Кипър и Испания потреблението е до 10
процента под средното ниво за ЕС. В Малта и Гърция показателят е между 10 и 20 процента под средното. Литва, Словения, Португалия, Полша, Словакия и Чехия отчитат потребление между 20 и 30 процента под средното ниво, а Латвия, Естония, Унгария и Хърватия - между 30 и 40 процента под средното. В Румъния и България, която е в дъното на таблицата, показателят е около 50 процента под средното за ЕС.

Предварителната оценка на Евростат сочи, че за 2013 година България се нарежда на последно място в ЕС и по брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението - 47 процента от средното ниво. С най-висок резултат отново е Люксембург (264 процента).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
3
 
6
 
! Отговори
Ogi преди 9 години
В подкрепа на aaaa - 95Абе какво ви става бе ейййй, с тези онлайн коментари брат си, сестра си, майка си и баща си ще оплюете бе, ***! Вие българи ли сте бе, слабаци такива. Какво значение имат БСП, Герб и тинтири минтири бе? Левски, цска ... ненормалници. Абе кога ще ви дойдат акълите бе? Абе ей, няма какво да делите вееч смотьовци,л бедни и голи и гладни сте, но продължавате бе ...
92
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Zashto pak i otnovo ta nie 24 godini ne sme myrdali ot dynoto za da e iznenada.Abonirani sme za vechoto dyno.Ama e gotino tvyrdo znaem che zad nas drugi nqma spoko
91
1
 
2
 
! Отговори
до 83 преди 9 години
А стига с мелодрамите и внушението......сигурно си от калпавиет дето излязоха с куфарчетатаот банките и вместо сериозен бизнес/ за което се иска талант/ започнаха да продават дъвки ..........после "техните " сиги понабиха заради разпилените кредитни милиончета
90
1
 
6
 
! Отговори
Форест Гъмп преди 9 години
"В Румъния и България, която е в дъното на таблицата, показателят е около 50 процента под средното за ЕС"Тъй като никога няма да ги стигнем европейците, предлагам да пращаме наши депутати да работят в Европа. Така за 10 години, европейците ще затънат и най-сетне ще се изравним .И всички ще сме щастливи, може бедни и гладни, но щастливи ......
89
2
 
4
 
! Отговори
Pete преди 9 години
Аз само да редактирам част от заглавието (пак сме най-бедната страна в ЕС) и тъй не пак, а отново
88
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До някой- аз не мисля , изпреварваме с нещо северна Корея .
87
0
 
7
 
! Отговори
аааа преди 9 години
Допълнение към коментар 95Единственото спасение е да съберем всичките политици пред НДК, че е по широко и разстрел. Каквото остане от тях да бъде изложено зад стъклена витрина на входа на парламента - да служи респектиращо (така де трябва да се знае какво ги очаква другите хванали държавното кормила).
86
4
 
22
 
! Отговори
реостат преди 9 години
От свалянето от власт на Тодор Живков България била ли е нещо повече от *** страна
85
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние никога няма да сме Люксембург но с по свестни политици и прогпама която да работи за българските интереси поне може да не сме на дъното. Сега обаче изглежда че на власт пак ще дойде американско тренираното морско свинче, с други думи повторение на историята. Ние сме си виновни че ги търпим.
84
2
 
10
 
! Отговори
aaaa преди 9 години
Като Ви чета коментарите и направо се чудя какво става. Някакво разделение на бесепари, герберисти и не знам ти още какво. Оня бил прав, а другият е крив. При оня били по-добре, а при тоя по-зле. *** пропити с омраза та чак себе си мразил. Но си е напълно нормално положение на фона от изминалите вече сумати години на мизерия и нищета. Сами сме си виновни затова че тънем в ла*на. Допускаме управниците да си правят каквото искам и резултата не закъснява.
83
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Генерал Бойко Борисов СПАСИ България от гражданска война с цената на личната си оставка.Пожелавам му да успее с подкрепата на Суверена да състави еднопартийно правителство сабсолютно парламентарно мнозинство!Това е единствения начин България да се изтръгне от затъването!
82
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 85 ние паксме пред тях с мизериата
81
4
 
8
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
До анонимен 83Отворили сте малко магазинче с МАРКОВИ СКЪПИ стоки в бедна държава.Не искам да те обидя, но не разбираш от търговия. Продавай не маркови стоки на прилична цена и Бойко няма да ти пречи.Струва ми се че твоята сълзлива история е измислена.Търговията не е за всеки.
80
2
 
9
 
! Отговори
някой преди 9 години
границите са отворени ,пазарите за работа също ,нискотарифни компании ще ви отведат до желаното място,патриотизма отдавна не е на мода ,махайте се докато е време,че на следващите предварителни данни ще ни сравнят със северна корея,племената около амазонка и водопада виктория по годишни доходи :)
79
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 88 абе чршав типа от де знаеш магазина нали не пазаруваш в бг.
78
0
 
8
 
! Отговори
Берлин преди 9 години
Наблюдавайки края на тази гротеска на държава - бг, не изпитвам абсолютно никакво съжаление.
77
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 83имах собствено малко магазинче за дрехи--------------Знам го това магазинче, продаваше бракувани парцали с дефекти. Недей лъга, че си продавал качествена стока, добре, че фалира.
76
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пак сме бедни!!!и кога бяхме богати? До вчера руснаци ни хранеха сега европа.
75
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 80"Боко Тиквата че ви оправи вас. Като дойде на власт сички че забогатеете и че станете милионери. А най-много Цъфталина - милиардерка."To poneje byglarite vse chakame nqkoi da ni opravi za tova sme v tova polojenie.
74
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди 1989 г. поне бяхме преди Румъния, Полша, Хърватия и Унгария.