Отново сме на дъното, пак сме най-бедната страна в ЕС

Най-богати са хората в Люксембург
Обновена: 18 юни 2014 18:56 | 18 юни 2014 18:55, Камелия Цветанова
180
Отново сме на дъното, пак сме най-бедната страна в ЕС
Снимка: Булфото, архив

България продължава да бъде най-бедната страна в ЕС сочат публикувани днес предварителни данни на Евростат.

Реалното индивидуално потребление в ЕС за 2013 година, измерено в СПС (стандарт на покупателната способност, който премахва разликите в ценовите равнища между страните), варира от 49 процента (в България) до 138 процента (в Люксембург) от средното ниво.

Реалното индивидуално потребление е измерител на материалното благосъстояние на домакинствата.

Най-високо равнище на реалното индивидуално потребление на глава от населението се наблюдава в Люксембург - близо 40 процента над средното за ЕС-28, което се приема за 100. В Германия показателят е 25 процента над средното равнище, а Австрия, Швеция, Дания, Белгия, Финландия, Франция и Великобритания отчитат нива между 10 и 20 процента над средното.

В Холандия е малко под 10 процента. В Ирландия, Италия, Кипър и Испания потреблението е до 10
процента под средното ниво за ЕС. В Малта и Гърция показателят е между 10 и 20 процента под средното. Литва, Словения, Португалия, Полша, Словакия и Чехия отчитат потребление между 20 и 30 процента под средното ниво, а Латвия, Естония, Унгария и Хърватия - между 30 и 40 процента под средното. В Румъния и България, която е в дъното на таблицата, показателят е около 50 процента под средното за ЕС.

Предварителната оценка на Евростат сочи, че за 2013 година България се нарежда на последно място в ЕС и по брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението - 47 процента от средното ниво. С най-висок резултат отново е Люксембург (264 процента).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
13
 
13
 
! Отговори
До 12 преди 9 години
Ходи се прегледай ......че един приятел е в Лондон и за 20 паунда си купува ядене за цяла седмица ....без да се лишава ! Тук ще си на "Бяло саламурено С" и на кренвирши от соя и хартия .....че ако говорим за истинско месо и сирене ....си е*ало мамата нали ?
12
6
 
7
 
! Отговори
гербер преди 9 години
Няма пари, АТАКА долу, ***!Ще плувате в мизерия, овце, ще садите картофи!Нископроизводителни, мързеливи тарикати.
11
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Без да се правя на патриотар, някой може ли да ми обясни какво значи тази класация.Какво значи да получаваш заплата 1000 лева в Бг и да речем 1000 паунда в Лондон.Колко струва един нормален дом за живеене в Лондон?Някой знае ли как се превежда на човешки език пазарната икономика - един продукт му се увеличава цената докато спре да се купува == дали ще бъде за 5 лева при заплата 1000 лева или 50 паунда при заплата 1200 паунда...Живота е лош навсякъде СЕГА.
10
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ех, а при Дянков колко богати бяхме. Направо цъфтяхме и връзвахме, някои дори от презадоволеност се палеха по площадите.
9
3
 
26
 
! Отговори
до DeDe преди 9 години
А не, мой човек, през последните 25 години е демокрация. Досега изпълнявахме плана на запада и за награда сме в ЕС. Какво не ти харесва, мизерията ли, свиквай.
8
27
 
11
 
! Отговори
Стига глупости преди 9 години
Писна ми от мрънкането на българите! И кое ни е бедното? Почти всяко семейство в Бг. има повече от едно жилище. Къщи на село, вили а в провинцията повечето хора имат и земи....гори.....всеки втори бръмчи с кола, почти всеки има личен компютър, лаптоп/таблет и телефона за над 500 лева. Големите вериги винаги са пълни със хора, народа пазарува. Петък събота в заведенията не може да си намериш място. а през седмицата кафенета са пълни с "безработни" които иначе нямали пари.... ама пият и пушат..
7
6
 
34
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 9 години
ЯВНА не сме чак толкова бедни след като ХРАНИМЕ 2 000 000 ***(турци)
6
2
 
25
 
! Отговори
Мартин преди 9 години
Така е и винаги ще бъдем ....докато вярвате на боковци станишевци и доганци че нямало пари за народа ....а могат да си купуват ауди-та за по 700 бона а? И който понечи да каже истината че доходите могат да се покачат значително , хвърлят маса пари за да го очернят и запушат устата !?!?!?!?! Така ще е докато гласувате за едни и същи палачи и вярвате на медиите повече от колкото на сърцето си !
5
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е заради комунистите, при Тиквата бяхме най-богатата държава в Европа.
4
30
 
8
 
! Отговори
DeDe преди 9 години
Винаги ще бъдем там дикато има русофили които теглят към мафията в Русия ,а не към белите държави от списъка.
3
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кога сме се отлепяли от дъното, че "пак" сме там?
2
6
 
27
 
! Отговори
ХХХ преди 9 години
Герб , бсп и дпс ще оправят страната ни ! Един човек вкарва постоянно предложенията си за покачване на дохода на народа ....поне малко да се доближим до минимума на ЕС ...и го изкараха "луд" .......много добре си е той ама народа е робски !
1
3
 
38
 
! Отговори
НекъвХорорНекъвХел преди 9 години
Баламурници, защо вярвате, че богатият ще покани голтака на богатата си трапеза? В ЕС поне още 500 години ще сме последни.