Българите сме най-нещастни в ЕС според ново изследване

Едва 38% от българските граждани са доволни от съдбата си
Обновена: 19 юни 2014 15:44 | 19 юни 2014 14:37, Елка Василева
103
Българите сме най-нещастни в ЕС според ново изследване
Снимка: архив, Reuters

Скандинавците може и да са сред европейците, които плащат най-високи данъци, но те са и най-щастливите народи, според ново допитване до общественото мнение, направено от британската Национална статистическа служба, пише европейското издание ИЮ Обзървър.

Девет от десет души в Дания и Финландия се описват като доволни или щастливи от живота си. Средно в целия ЕС задоволство и щастие от живота си изпитват 69 процента от европейците.

Изследването показва още, че едва 38 процента от българските граждани са доволни от съдбата си.

Българите също така изпитват най-слабо задоволство в ЕС от социалния си живот или от семейството си.

Българите най-малко спортуват. Едва 12 процента се занимават с някакъв вид спорт, което е шест пъти по-малко в сравнение с полуделите по спорта финландци, показва също изследването.

На въпроса дали смятат, че животът им има смисъл като цяло, 91 процента от датчаните са дали положителен отговор.

Толкова процента холандци също са дали положителен отговор. В дъното са гърците, от които едва 48 процента смятат, че животът им има смисъл.

Изследването обобщава показанията в 41 категории в това число здраве, лично състояние, заетост, лична среда, местожителство и други.

Изследването се основава също на данни на Евростат, на Евробарометър, на изследването за Европейското качество на живота, изследванията на Галъп и на Програмата за международна оценка на студентите.

Така например изследването показва, че когато става дума за здраве, малтийците и шведите респективно на 72 и 71 години са в добро здраве, което е с близо 20 години повече в сравнение с техните връстници от Естония и Словакия.

Средно жителите на ЕС живеят 61 години в добро здраве.

В богатия европейски Север обаче чувството за принадлежност към дадена общност е по-малко. Само 58 процента от германците например казват, че поддържат приятелски отношения със съседите си. В Кипър и Румъния 80 процента от хората са в приятелски отношения със съседите си.

Изследването показва още, че по-малко от 50 процента от гърците и от латвийците се чувстват в безопасност, когато трябва да се приберат сами през нощта у дома.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: щастиеесизследване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
kakwo znachi bogat? Nqkoi znae li?
78
2
 
2
 
! Отговори
Аспарух преди 9 години
Какао ми хленчити ,вярваи във себе си и Рискуваи.Ако не работи на нивата за 10 лева 10 часаСилните натури никога не се предават,във оганя ще влязат но резултати ще имаъМарзеливите кумонисти и утрепките се уплакват.Света е пъстар,и всички народи са еднакви.Но вярата във себе си като я имаш ,кадето и да си ще успеш,бадете сигурни във моите думи,но ако чакате на готово,никога няма нещо бадава да ви доиде.
77
1
 
4
 
! Отговори
ххх преди 9 години
За да бъдем щастливи трябва :1. Да бъдем честни в обещанията си и своите действия2. Да работим качествено3.да бъдем добронамерени и оптимисти4.да не бъдем черногледи5.да не бъдем безсмилено мнителни подозрителни6.Да не ни води завистта или непознаването на нашите законни права7. Колко и да не ви се вярва има много честно забогатяли хора в нашата страна
76
0
 
3
 
! Отговори
az преди 9 години
Katastrofata Predstoi taka 4e kvoto i da se govori vsi4ko e naprazno
75
3
 
7
 
! Отговори
стефчо преди 9 години
никога няма да станем богати,избийте си го от главите,кога сме били заможни по тези места? това че англосаксонците са клали и крали векове наред ги е обогатило,но само материално..като хора са пълен ***. Господ ще им го върне с версиите...
74
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Откъде идва проблема обикновено като се издигне или позамогне българина мисли само за *** си не може така трябва да се помисли и за сънародниците си малко затова евреите са най-добре помагат един на други ако трябва и в ущърб на други народи но те да са добре ....а ние обратно за лична изгода продаваме България То бай-*** я кара като онова стихотворение на Пеньо Пенев "Когато цъфнат теменугите"
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До вълчоSkachai .... az shte te hvana .... imai mi doverie :D
72
1
 
4
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Нормално, отличителните ни черти на 80% от българите са завист, злоба и оплакване/ мрънкане. Ако всеки си гледа работата и не занича постоянно в канчето на другия нещата ще изглеждат различно. Които не го мързи и си бачка яко няма време за такива мисли и се чувства по-добре. Така че стягайте се, изчистете си градинката, работете си в сферата, стига сте мърморили, иначе ще си останем все такива нещастници. Матрияла не струва, факт- не му се сърдете на Бойко, а на този в огледалото!
71
1
 
3
 
! Отговори
стефчо преди 9 години
от добро чувство и голямо задаволство от живота сме на челните места във спортовете-балконинг,под влакинг,обесинг и разни подобни....защо ли?
70
1
 
7
 
! Отговори
вълчо преди 9 години
още малко ке трая, и ке се метна от балкона...
69
2
 
3
 
! Отговори
до мрънкащите преди 9 години
КАТО НЕ ВИ ХАРЕСВА БЕГОМ КЪМ ЛЮБИМАТА ВИ турция
68
2
 
10
 
! Отговори
ваньо преди 9 години
шопа иска да работи в офис и да ходи с костюм,после храната била скъпа и била ***. а сега ми кажете какво произвежда офиса,и дали се яде?
67
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
не само сме нещастни и сме много отчаяни от живота
66
0
 
11
 
! Отговори
анонимон преди 9 години
нещастни сме защото това което получаваме като доходи са достатъчни за една седмица, лишаваме се от най-елементарното за съществуване на човек това е ...
65
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То и по старото изследване пак бяхме такива нещастници
64
8
 
6
 
! Отговори
Мъж преди 9 години
Нещастни сме, защото...са ни най-мръсни и алчни и долни жените!
63
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Невъзможността за задоволяване на базови потребности съпътства нашия народ винаги, грозните и уродливи начини на оцеляване са неизменно вкоренени в нашия бит, тъй като друг живот по тази земя не е имало. Това произвежда безкрайно личностно неуважение и противопоставяне, защото всеки знае до къде другия е паднал, за да оцелее. Няма начин да харесаш себе си в огледалото на другия при такъв живот, т.е много трудно се създават връзки, основани на уважение към другия, а без него нищо не става.
62
3
 
1
 
! Отговори
асд преди 9 години
ЕС и"демокрация"!!!Нации.не избир.ЕвроКомисия.ЗаконИТЕ в парламен.са 1:1 наложени от ЕС.Функц.на НС-само изпълнява и свежда директивите на ЕК,до народа.Форма за диктатура,настроен.на българите правдиво осъзнава много по-добре функцията на този ЕС,от хората в "Стара Европа".Истински пример UK:Докат дете се тъпче с хамбургер,никой не казва че са вредни+тв.реклами,дебелее ужасно,идва полицията,арест.родит.и го разделя от тях.Когато се тъпче,семейс.е"свободно">държ.взема детето-"свободни"ли са още!
61
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Един лаф имаше - Толкова млад и вече българин.
60
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Задоволението от живота е обратно пропорционално на базхаберието и мързела.