Камерън: Жан-Клод Юнкер не е подходящ за шеф на ЕК

Британците на бива да блокират държавите, които са постигнали съгласие, смята Елио ди Рупо
27 юни 2014 12:35,
5
Камерън: Жан-Клод Юнкер не е подходящ за шеф на ЕК
Снимка: Reuters

Жан-Клод Юнкер не е "подходящ човек", който да оглави Европейската комисия, настоя днес британският премиер Дейвид Камерън, преди днешния втори ден на срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел. Очаква се на тази среща лидерите на 28-те страни членки да издигнат официално кандидатурата на бившия премиер на Люксембург за председател на ЕК.

По време на снощната работна вечеря Камерън, който е твърдо против федералистките убеждения на Юнкер, е предупредил колегите си, че ще защитава позицията си с всички сили, твърдят европейски източници.

Няколко европейски лидери днес потвърдиха подкрепата си за Юнкер, когото датската министър-председателка Хеле Торнинг-Шмит нарече "опитен политик".

Шведският премиер Фредрик Рейнфелд коментира, че решението зависи от "баланса между институциите", където от едната страна е Европейският съвет, в който са представени държавите членки, а от другата е Европейският парламент като представителна институция на гражданите.

"Не става дума за личности", каза Рейнфелд, но добави, че Юнкер е "човек, който може да бъде избран".

"Британската позиция е понятна", каза белгийският премиер Елио ди Рупо. Той обаче подчерта, че не бива британците да блокират 26 или 27 други държави, които са постигнали съгласие.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма да са британците тези, които да казват кой да е председател на ЕК. Много се бяха объркали, най-вече Камерън. Той спечели за бюджета и нещо си беше въобразил, че е главния в ЕС. Хубаво го наритаха на тази среща. Да видим сега, дали ще изпълни заканата си за по-скорошен референдум и дали им стиска да излязат от ЕС. Това би било чудесно, но мисля че е само блъф. Тези страхливци не биха го направили. Те мислят само за парите си и знаят че извън ЕС ще обеднеят драстично.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не го щат , защото смучел коджа! Томва може да е формален аргумент.
2
0
 
6
 
! Отговори
ьььььььььььььььььььь преди 9 години
Много сладък е този евро-кокъл беееееее.....всички искат да го грабнат........Ама най накрая,ще си почупят ръцете--и ще останат и без него............
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Британците на бива да блокират държавите, които са постигнали съгласие, смята Елио ди Рупо"Защо пък британците да не блокират избора на Юнкер? Те са си в пълното право, нали това е значението на "пълноправен" член на съюза- да имаш право на глас и той да се чува. Другарите от ЕССР много обичат да забравят неща акто национален суверенитет, национален интерес и право на глас.