Български роми с присъди до 7 г. за трафик на хора във Франция

Принудили седем сънародници да просят и проституират
9 юли 2014 16:03, Елка Василева
33
Български роми с присъди до 7 г. за трафик на хора във Франция
Снимка: архив, Reuters

Присъди от 4 до 7 години затвор получиха в Марсилия шестима членове на българско ромско семейство, търгуващи със старо желязо, по обвинение, че са принудили седем свои сънародници да просят и проституират, предаде Франс прес.

След половинчасово заседание 46-годишният глава на клана Йордан Христов беше осъден на седем години затвор. Присъдата отговаря на исканията на прокурора, направени сутринта.

Съпругата му Юзелем беше осъдена на пет години.

Синът на Йордан Христов, Стефан, получи присъда от шест години, с година повече от поисканото. Синът му Иван получи четири години, защото е надзиравал дейността на млада проститутка, която срещнал в България. Самият той проституирал като травестит.

Още по темата
Именно по жалбата на младата жена, подадена през юни 2013 г., беше сложен край на аферите на семейството.

Василка Христова, снаха на Йордан Христов, получи четири години. На толкова беше осъдена и другата му снаха Гергана.

Шестимата членове на семейството бяха признати за виновни по обвиненията, особено трафика на хора. Единствено Василка беше частично оправдана по обвинението в сводничество при утежняващи вината обстоятелства. Откритите авоари са конфискувани и на шестимата е забранено да стъпват на френска територия.

Прокурор Арно Фожер подчерта, че иска присъди, които да послужат за пример и да имат възпиращо действие. "Родината на правата на човека не може да толерира експлоатацията на най-слабите. Европа не може да бъде пространство за търговия с хора", заяви той.

В репортажи на сайтовете на телевизия "Ер Те Ел" и "Франстеве енфо" от съдебната зала от вчера се посочва, че в сметката на бащата на семейството Йордан Христов, който се сочи за ръководител на бандата, организирала проститутки и просяци в Марсилия, има 11 670 евро. "Ер Те Ел" цитира свидетелски показания на един от просяците, работили за бандата, че Христов притежава в България "много хубава къща с декоративни фонтани и овощна градина, много добре мебелирана".

Повечето публикации цитират думите на адвоката на обвинението Ян Прево от неправителствената Международна организация срещу съвременното робство, според когото "бедността експлоатира нещастието, като че ли е успокоително да намериш някого, който е по-зле от теб и като че ли това показва, че все още не си достигнал нулата".

Цитира се и изказването на защитника на обвиняемите Жулиен Бло, който е заявил в съдебната зала: "Може и да изглежда ужасяващо, но по-малко бедните се грижат за още по-бедните. В България те също живеят като общност." Бло е изтъкнал, че неговите клиенти не са живеели в хотел, хранейки се обилно, докато просяците са работели за тях. По сведения на френски медии шестимата българи са живеели заедно с наетите от тях просяци и проститутки в ромски лагер край Марсилия, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
38
 
! Отговори
Елемаг преди 9 години
Я ,Франция да ми обясни,като им пусне пълна забрана за влизане във Франция след излежаването,ние какво правим?Да последваме техния пример и да ги връщаме в Индия, със забрана да влизат в България!!!
6
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е, това е Франция все пак. Люлка на цивилизация, култура и политика!
5
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
как така неправителствена организация е осъдила *** ?!? в българия те ги защитават !
4
3
 
8
 
! Отговори
БългариВромскиЛагер? преди 9 години
Ако Волен и компания искат да бъдат уважавани, нека пуснат стотина платени съобщения в най-четените френски вестници и да пояснят каква е разликата между проблемното ромско малцинство и останалите хора от българската нация!Всеки може да се пеняви по митингите с 200-300 платени клакьори около него. Нека сега предприеме каквото предлагам. Нито струва много пари, нито някой ще му забрани да публикува платено съобщение!А всеки, който знае западен език, да напише същото в чуждестранни сайтове!
3
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо не се съберат във Франция пред съда и да протестират за да се изкарат дискриминирани
2
2
 
22
 
! Отговори
ЦИГАНИЗАЦИЯяяяяя преди 9 години
Айде бе...неможе да бъде,я стига......каква е тази дискриминация,какъв е този расизъм???? Я кажете защо не ги интегрирате,а ги вкарвате в затвора.......А сега санкции от евро парламента--ще обиждате ромите.....
1
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А тук ги оставят да ограбват държавата. Те са една от основните причини за фалита на две национални компании от стратегическо значение - НЕК и НЗОК. Първо, защото тук не плащат сметки за ток, крадат ток и тн. И второ, защото всеки от вас, който е посещавал болница знае за кво става въпрос - тя се обитава от 80% ***, които особено в зимните месеци киснат там за безплатна храна, отопление, престой и тн. И за всичко това са виновни българите, защото допускат това да се случва.