Български роми с присъди до 7 г. за трафик на хора във Франция

Принудили седем сънародници да просят и проституират
9 юли 2014 16:03, Елка Василева
33
Български роми с присъди до 7 г. за трафик на хора във Франция
Снимка: архив, Reuters

Присъди от 4 до 7 години затвор получиха в Марсилия шестима членове на българско ромско семейство, търгуващи със старо желязо, по обвинение, че са принудили седем свои сънародници да просят и проституират, предаде Франс прес.

След половинчасово заседание 46-годишният глава на клана Йордан Христов беше осъден на седем години затвор. Присъдата отговаря на исканията на прокурора, направени сутринта.

Съпругата му Юзелем беше осъдена на пет години.

Синът на Йордан Христов, Стефан, получи присъда от шест години, с година повече от поисканото. Синът му Иван получи четири години, защото е надзиравал дейността на млада проститутка, която срещнал в България. Самият той проституирал като травестит.

Още по темата
Именно по жалбата на младата жена, подадена през юни 2013 г., беше сложен край на аферите на семейството.

Василка Христова, снаха на Йордан Христов, получи четири години. На толкова беше осъдена и другата му снаха Гергана.

Шестимата членове на семейството бяха признати за виновни по обвиненията, особено трафика на хора. Единствено Василка беше частично оправдана по обвинението в сводничество при утежняващи вината обстоятелства. Откритите авоари са конфискувани и на шестимата е забранено да стъпват на френска територия.

Прокурор Арно Фожер подчерта, че иска присъди, които да послужат за пример и да имат възпиращо действие. "Родината на правата на човека не може да толерира експлоатацията на най-слабите. Европа не може да бъде пространство за търговия с хора", заяви той.

В репортажи на сайтовете на телевизия "Ер Те Ел" и "Франстеве енфо" от съдебната зала от вчера се посочва, че в сметката на бащата на семейството Йордан Христов, който се сочи за ръководител на бандата, организирала проститутки и просяци в Марсилия, има 11 670 евро. "Ер Те Ел" цитира свидетелски показания на един от просяците, работили за бандата, че Христов притежава в България "много хубава къща с декоративни фонтани и овощна градина, много добре мебелирана".

Повечето публикации цитират думите на адвоката на обвинението Ян Прево от неправителствената Международна организация срещу съвременното робство, според когото "бедността експлоатира нещастието, като че ли е успокоително да намериш някого, който е по-зле от теб и като че ли това показва, че все още не си достигнал нулата".

Цитира се и изказването на защитника на обвиняемите Жулиен Бло, който е заявил в съдебната зала: "Може и да изглежда ужасяващо, но по-малко бедните се грижат за още по-бедните. В България те също живеят като общност." Бло е изтъкнал, че неговите клиенти не са живеели в хотел, хранейки се обилно, докато просяците са работели за тях. По сведения на френски медии шестимата българи са живеели заедно с наетите от тях просяци и проститутки в ромски лагер край Марсилия, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
1
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
Всичките френски съдии, прокурори и адвокати на стаж при колегите си от РБ ! Белким, санким да научат що е" правосъдие" !!!!
26
0
 
15
 
! Отговори
габито преди 9 години
Ако това беше се случило в България щяха да ги пуснат на свобода, а пък и да знаят за това нашите полицаи и депутати едва ли ще се занимават с тия наричам ги така защото те всъщност не са и истински роми питам докога ние българите ще ги издържаме тия и защо само тук в България им дават свобода на тия,Еми браво на Франция,че ги е осъдила нека да видят,че там има закони,които трябва да се спазват.
25
18
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ромите вкарват повече евра от самия българин добре чеса те иначе щяхте дасте хора без знаме
24
0
 
13
 
! Отговори
ауслендър преди 9 години
СТИГА сте ревали , ами ги трепете!!! Не като ги видите , че скачат на българи да се обръщате настрани, ами бой!!!
23
1
 
12
 
! Отговори
3 преди 9 години
а бе лицемери били този проблем си е наш нема хората по европа да се занимават с нашите глупости. *** раздат на по 12 не съм чул некои да е осъден за педофилия или да им се зимат децата щото нямат пари да ги гледат,Ако власт точно за отрицателно време ше влезат в ритам
22
0
 
24
 
! Отговори
ined преди 9 години
Малко им е, но все пак е по-добре от тука - щяха да ги пуснат след 24 часа - "за да не се създава етническо напрежение"
21
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защото в България им се създава благоприятна среда, за да ни надминат по численост. Така искат да бъдем претопени.
20
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Родината на правата на човека не може да толерира експлоатацията на най-слабите."Поредна доза френско лицемерие, видяхме колко сте родина на "правата" след като нарушихте правото на свободно движение и почнахте да депортирате ***, даже ЕС ви заплашиха със съд, така че хайде стига сте плямпали глупости.
19
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Хелзинския комитет ще се обринат, ден на траур в офиса им. Тези от Дойче веле и те газ пикаят.
18
3
 
14
 
! Отговори
nedkodd преди 9 години
Как от затвора,ще гласуват за бесипету??? Мъъъъка те БСП няма да минат и 4% на изборите,Боже защо им го причиняваш и ти??? Сергей им го причини,сега и ти ли Боже???
17
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе, как само седем години?! Вкарайте ги до живот, че да сме убедени, че няма да се върнат тук.
16
0
 
12
 
! Отговори
!@#$% преди 9 години
"...Марсилия шестима членове на българско ромско семейство, търгуващи със старо желязо..."Франсетата нещо ме плашат!От самолет се вижда,че това е една ПРАВНО ИЗОСТАНАЛА ДЪРЖАВА...!Това е направено с цел монопол!Хората имат бизнес за БРАНЕ НА ЖЕЛЯЗО и сега конкурентите им са подхвърлили една-две флашки и...виждаме какво им надробиха...И нещо към автора:
15
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само трепане, или Ние или Те, дотам стигнаха нещата, вече никой не им знае точната бройка и само золуми след золуми вършат.
14
2
 
15
 
! Отговори
rm преди 9 години
Ето така се прави.Къде сте, евро-хейтъри, Европа ли все ви е виновна?
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
do 1! Ne opravdavam sluchvashtoto se v Marsiliq ot srtana na romite! Naprotiv, daje prisadata trqbvashe da e po efektivna za zlostornicite! No nedei da pishesh kato rasist koito si e zagubil uma i jelanieto da e chovek! Zashtoto intelegetniq BALGARIN znae KOI e dokaral naroda do prosedhka toqga.
12
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И кво са? Трябва да ги пратиме всичките там за да си получат присъдите?
11
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нищо чудно няма в статията. Само че франсетата и останалите "запдно-европейски развити страни" ги съдят и гонят обратно, а на наще политици дават парички за да си ги развъждаме тука в буферната зона, част от ЕС. Когато ние решим да бъдем "европейци" и да ги накажем за злоупотребите им, същия тоз ЕС (франсетата включително) дигат олелиля до космоса за дискриминация, човешки права и пр. Лицемери гадни!
10
0
 
31
 
! Отговори
Сандокан преди 9 години
Няма ли там хелзингски комитет, как е възможно да съдат ***, не знаят ли, че това е дискриминащия, шовинизъм, фашизъм даже!
9
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много хубаво са направили французите!А ние тук се каним да им строим жилища за социално слаби....и то тайничко от данъкоплатците!***, долна ***!Само в България ги дундуркаме, защото така и не се намери един свестен родолюбив политик който здраво за ги хване за гърленцето!
8
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А, *** как ще арестуват бедното ром, чи то туй "културни особености", бе! Я веднага франсетата да им се извинят и да ги пуснат по живо, по здраво! Ща им нарушават традициите на хората! Не ги е срам!