Зловещият товар, който се крие в рибарски кораб

Хиляди мигранти идват в Италия, не всички обаче оцеляват при пътуването
Обновена: 9 юли 2014 21:30 | 9 юли 2014 17:28,
41

Корабът, на който са намерени труповете на загиналите хора. Снимка: Reuters

Повече от 66 000 мигранти и бежанци са пристигнали на бреговете на Италия тази година. Не всички обаче успяват да прeживеят пътуването, пише в материал Би Би Си.

Преди повече от седмица бяха открити десетки трупове на рибарски кораб близо до Сицилия. Приближаващият се към пристанището кораб не подсказвал по никакъв начин за зловещия товар, който бил скрит в него.

Плавателният съд бил пълен с хора от Северна Африка, които отчаяно искали да стигнат до Италия и Европа. Повече от 600 души били на борда на кораба. Всеки сантиметър пространство бил зает. Те пътували плътно един до друг, облегнати рамо в рамо. След като корабът се приближил до бреговете на Сицилия, италианският флот отишъл да проучи ситуацията. Установили, че под палубата се крият телата на загинали от задушаване хора.

Имало толкова много тела на толкова малко място, че било невъзможно да се преброят. Рибарският кораб акостирал на пристанище в Поцало, където били извадени 45 трупа. Загиналите мигранти идвали от Африка и заветната им цел била да стигнат до Европа, но това отнело живота им.

Ебрима Сингетеди е на 20 години и разказва за случилото се. Той обяснява, че в началото на пътуването люковете са били отворени и хората в трюма са могли да дишат. Но след това времето се влошило и пасажерите под палубата започнали да се страхуват. Искали да се изкачат горе при другите, но там вече било пренаселено.

По думите на Ебрима хората в трюма след това били заключени. Пътниците на горната част на кораба са се страхували, че корабът щял да стане опасен, ако на палубата се качат още хора.

Затворените в трюма крещели с часове, но след това виковете им утихнали. Сред загиналите имало и приятели на Ебрима.

Дори при мигрантите има жестоко класово разделение. Тези, които плащат повече на контрабандистите, които ги превозват, имат правото да пътуват на палубата, на свеж въздух. Там е по-безопасно, ако корабът тръгне на потъва.

По-бедните пътници са принудени да пътуват в трюма, където е горещо и задушно.

Сирийските бежанци напускат страната си заради гражданската война и често са част от средната класа, което им осигурява по-нормално пътуване. По-бедните, като тези от Гамбия, се подлагат на по-рисковано пътешествие към Европа.

Тези пътувания са още опасни, защото контрабандистите се опитват да напълнят корабите с колкото се може повече хора. Всеки от пасажерите плаща минимум 1 500 долара. Тези, които са организирали злощастното пътуване с 600 пасажери, са спечелили почти 1 милион долара.

Изглежда контрабандистите имат огромна печалба от мигрантите, които се опитват да избягат от бедността в Африка и Близкия Изток.

Всеки ден италианците приемат стотици бежанци, но те са на края на възможностите си. Италианците се оплакват, че  са оставени да се справят сами с този проблем.

Политиците отправят искания към Европейския съюз за повече помощ, за да могат да се справят с тази хуманитарна криза, която се случва пред "вратите" на Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 16 :Като имаш бокешки със *али това е самата ваша комунистическа грешка дискреминация,защо в запада ромите са полезни цивилизовани,щети дам пример едно дете как го научиш така расте
13
1
 
10
 
! Отговори
до 12 преди 9 години
Ние "***" мразим само толерасти като теб и подопечната ви негроидно-ислямска ***. Я кажи ти колко *ала приюти у вас на собствени разноски, за да покажеш колко обичаш себе си и *лите?
12
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 14,Съгкасенсъм със теб но наще жени много ги харесват
11
1
 
34
 
! Отговори
ккк преди 9 години
12-ти нищо не ти се разбира, брато...кво ми ги жалите *** мегри, нам си кви си... както е написал 6-ти номер - всичко е вярно;изобщо не ми е жал за тая пасмина, сами са си виновни за ***, в която живеят; има няколко знакови филма по тоя случай - "Цар на войната", "Кървав диамант"; създават гета фрашкани с престъпници, без документи, фрашкани с болести, до дупка озлобени, нагли, нахални; и разни организации тичат да им разясняват как да дерат европейските данъкоплатци! НЕ НА ТОЛЕРАСТИЯТА
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ne trjabva i ne moze da ima tolerantnost vinagi cakat nagotovo kato ce li njakoi im e dlazen.direktno gemijata nazad i koi ocelee ocelee.
9
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** плюещи тези хора не мразят само тях те мразят и самите себеси анти хора един такъв го доказа като изби собствен народ 50 милиона
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До асдне ЕС а дадени държави в които не са патили. Италианците искаха да стегнат контрола на границата си ама Шведити им биха едно вето
7
5
 
0
 
! Отговори
до 9 преди 9 години
Господинат е за пример по начина си на живот сутрин вместо кафе удря три чашки ракия и започва да плюе родинатаси а пру вечер други раси но не вижда че синаму квартален наркоман дъщеряму не се знае къде а женаму горката се измори да се качва до съседа.
6
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предприемат пътувания с риск за живота си, давят се, задушават се и накрая като се доберат до Европа, вместо да са благодарни, да се съобразяват с порядките на домакините и да са по-ниски от тревата, те започват да реват, че им се нарушавали правата и се почва - джамии, фереджета, ранни бракове, безбройна челяд, изучаване на майчин език и пр. Скоро Европа ще бъде напълно черна и ислямизирана.
5
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 1 2 и 3Защото еврейогейското лоби така решава!
4
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
600 души живееши в нечовешки условия пък измрели 30.Защо не са оцелели 30?Тогава би търябвало да се замисли човек дали условията са били наистина толкова лоши..
3
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо не потапят нашенци в аАглия кух народ
2
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да има контрол над раждаемостта и як бой на добитъка. Неслучайно ще има трета световна война, само Райт не помага.
1
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо не ги потопяват тези животни в момента когато влезнат в териториални води ?