Кристалина Георгиева е фаворит на Юнкер

Белгийската преса за двете основни кандидатки за външен министър на ЕС
Обновена: 16 юли 2014 11:18 | 16 юли 2014 11:18, Елка Василева
71
Кристалина Георгиева е фаворит на Юнкер
Кристалина Георгиева. Снимка: архив, Reuters

В навечерието на днешния специален Европейски съвет, на който се очаква държавните и правителствените ръководители от ЕС да определят следващия върховен представител по външната политика и сигурността, тази сутрин белгийската преса представя двете основни (според медиите) кандидатки – българския еврокомисар Кристалина Георгиева и италианския външен министър Федерика Могерини.

Европейският съвет ще обсъди тези две имена, освен ако няма и друго предложение, но решението се очаква да бъде съобразено с желанието на новоизбрания председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който се стреми към възможно по-голям брой жени в ЕК, се посочва в информацията. В съпътстващ редакционен коментар се допълва, че предложенията за еврокомисари досега разочароват заради липсата на достатъчно жени.

Кристалина Георгиева е представена като фаворита на Юнкер за поста и като "много сериозен кандидат". Допълва се, че тя отговаря на повечето изисквания, необходими за координирането на външната и отбранителната политика на ЕС. Отчита се, че в настоящото си качество тя познава множество важни политици по света. Опитът й на международното поле се допълва от вещината й да борави с числа в момент, когато икономиката остава трън в петата на Европа, се посочва в статията.

Отбелязва се, че Георгиева не е носител на ярка политическа окраска, макар да е причислявана към християндемократите, а не към социалдемократите. Предимството на Георгиева пред Могерини е основно опитът. За Георгиева слабост трудно може да бъде отчетена, тя бива възприемана като един от успехите на комисията на Жозе Барозу, пише в материала.

Федерика Могерини е представена като "протежето на италианския премиер Матео Ренци". Повтарят се твърденията, че държави от Централна и Източна Европа са против нейната кандидатура, както и че отношенията й с Русия са твърде близки. Въпреки че е енергична, липсата на опит при нея е сериозен недостатък, тъй като Европа се нуждае от върховен представител, който вниква надълбоко в залозите на международната политика, се казва в статията. Допълва се, че според злите езици Могерини дължи напредъка си основно на своя пол, тъй като Ренци е целял да състави правителство, в което половината министри да са жени.

Отбелязва се, че Могерини влиза в италианската политика едва през 2008 г., като последователно става член на парламентарната комисия по външна политика и отбрана и председател на италианската делегация към Парламентарната асамблея на НАТО. Отчита се, че вижданията й по повод разпространението на ядреното оръжие съвпадат със становището на президента на САЩ Барак Обама. Статията завършва с обобщението, че очакваният днес избор ще бъде определящ за мястото на ЕС на международната сцена.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
0
 
! Отговори
Lidia преди 9 години
uspehi !
51
1
 
0
 
! Отговори
135 преди 9 години
До АнонименТа какъв ни е генофонда? Цъфнал и вързал! Добре че тук таме има изключения да ни радват и измиват очите за пред света.
50
0
 
0
 
! Отговори
135 преди 9 години
До хахаТрудно е да ти се обясни ХаХо!
49
0
 
2
 
! Отговори
Rhapsody of fire преди 9 години
До 47 АнонименА ти ***, кога ще научиш, че комисарите не защитават интересите на страните си, а за спазването на европейските правила? Ако някой комисар работи за интересите на страната си, това означава че грубо не си изпълнява задълженията и подлежи най-малкото на незабавно уволнение.
48
1
 
0
 
! Отговори
БойкоБ преди 9 години
Тигрите от Банки играехме полуфинал на другото световно. Говорих с Путин човека оредили сме на Цецо Гуменетката и Цецка Джапанката съдийски ***, свирят на всяка среща в тоалетните на сектор Б. Това е засега с друго не можа да се ангажира Путин човека... Може да се наложи пак да търся каракачанско куче, за да платим бензина на самолета.
47
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много е пробивна другарката Сталина Георгиева...
46
5
 
5
 
! Отговори
Нина преди 9 години
Някои от коментарите са откровено примитивни и изключително злонамерени. Кристалина Георгиева е един много достоен кандидат и ние като българи би трябвало да се гордеем с нея. Това ще е постижение за България.
45
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СТАЛИНКЕ СТАЛИНКЕ ПАК ЛИ НА Х ЩЕ МИ СЕ КАТЕРИШ?
44
6
 
4
 
! Отговори
БКП преди 9 години
До Хасан--51; Русофилите сте тоалетната хартия за руските ***.
43
9
 
5
 
! Отговори
хаха преди 9 години
тази некадърница е по -голям *** и от николйчо еврейчето от оонето....ужас......къде ги намират тези!?!?!
42
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Истина е....това българите сме пълни нещастници и злобни ***. В гроба да не намерите място *** необразовани тумори, за това, че съсипахте поколения с вашата простотия!!!!!!!
41
4
 
17
 
! Отговори
оригинален цитат преди 9 години
Кристалина Георгиева, оригинален цитат: България ще стигне Швейцария, когато всички българи бъдат изгонени от България и заменени с швейцарци!
40
9
 
15
 
! Отговори
ГНУС ПОРЕДНА преди 9 години
КЪДЕ СА ПАРИТЕ ЗА АСПАРУХОВО, ЗА ДРУГИТЕ БЕДСТВИЯ И НАВОДНЕНИЯ В СТРАНАТА, ЗА ХОРАТА ОСТАНАЛИ БЕЗ ПОКРИВ. СТАЛИНА ГЕОРГИЕВА Е ПРИМЕР *** ТИПИЧЕН БЕЗДУХОВЕН,ЛИЦЕМЕРЕН ЕВРОПЕЙСКИ БЮРОКРАТ, С ВИСОКО САМОЧУВСТВИЕ ОТ ПАРИТЕ, ВРЪЗКИТЕ И ВЛИЯНИЕТО КОИТО ИМА.ПОСЛЕДНОТО НЕЩО ,ЗА КОЕТО Й ПУКА Е,ЧЕ НЯКЪДЕ ИМА ХОРА В БЕДА,КОИТО СЕ НУЖДАЯТ ОТ ПОМОЩИ СЪПРИЧАСТНОСТ.САМО ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ И ФАЛШИВО ЗАГРИЖЕНА ФИЗИОНОМИЯ-НИЩО ПОВЕЧЕ ОТ ТАЯ СВИН*Я.А, ЗАБРАВИХ, ОГРОМНИТЕ ПАРИ ЗА КОИТО НЕ РАБОТИ ЗА ХОРАТА,А ЗА СЕБЕ СИ
39
5
 
8
 
! Отговори
Хасан преди 9 години
Е, еврейчетата се подкрепят, нищо нова под слънцето, нали са всички в ЕС американски гъзоблизци.
38
8
 
7
 
! Отговори
Гробар преди 9 години
Ни Сталинка, ни Юнката ме интересуват... интересуват ме до толкова, че и те при мен ще дойдат.... надявам се по-скоро.Неолиберастна капиталистическа пасмина...
37
0
 
1
 
! Отговори
Яница преди 9 години
Лавровият венец е плетен венец, който се поставя на главата и се иэработва от преплитане на клони на лавър:-)))!!! Поставя се на главата на победители във военни битки, на депутати на диктатори и т н ......... !!!! :-((( СЪЩО ТАКА И НА ЕВРОКОМИСАРИ!!!!!!!
36
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 47няма как
35
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой ще посочи ли една полезна работа, която въпросната госпожа да е свършила за България?
34
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
I TOVA SU6TESTVO IMA SEMEISTVO I VUZPROIZVEGDA SEBEPODOBNI!?! KOI I E SUPRUG DE PITA I KAK LI SUGITELSTVA S TAZI FALSH ILI Q TURPI ZA PARITE?
33
4
 
10
 
! Отговори
дядо преди 9 години
И какво ще ни огрее тази работа-НИЩО,НУЛА,ХАЛКА-ДУПКА НА ГЕВРЕК