ЕС прие значими икономически санкции срещу Русия

Целта е Путин да спре подкрепата за дестабилизацията на Украйна
Обновена: 29 юли 2014 19:18 | 29 юли 2014 18:38, Елка Василева
382
ЕС прие значими икономически санкции срещу Русия
Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз прие днес значим пакет от икономически санкции срещу Русия, за да принуди руския президент Владимир Путин да преустанови всякаква подкрепа за действията за дестабилизиране на Украйна, предадоха световните агенции, като се позоваха на говорител на европейската дипломатическа служба.

"Постигнато беше политическо споразумение относно пакета от икономически санкции", каза говорителят. Това споразумение беше постигнато по време на заседание на посланиците на 28-те в Брюксел, посочва Франс прес.

Тези санкции ще ограничат както достъпа на руските банки до финансовите пазари, така и вноса на оръжия, на стоки с двойно предназначение и на енергийни технологии, посочва ДПА.

Още по темата

Франс прес уточнява, че според санкциите се забранява и продажбата на оръжия, на технологии с двойно предназначение, както и на технологии в областта на енергетиката.

Петролната промишленост също ще бъде засегната, добави европейският дипломатически представител, цитиран от Ройтерс.

Той поясни, че санкциите ще бъдат преразгледани след три месеца. Новият пакет влиза в сила в четвъртък, посочва ДПА.

Санкциите трябва да бъдат публикувани в официалния бюлетин на ЕС, за да влязат в сила, припомня Франс прес.

ЕС е решил днес и да блокира авоарите на четирима руски бизнесмени, близки до президента Путин. Санкциите са насочени и срещу три компании, сред които една банка. Конкретни имена не се съобщават, посочва Франс прес.

Имената на хората и на юридическите лица ще се появят утре в бюлетина на ЕС, допълва агенцията.

Черният списък на ЕС срещу Русия включва вече 87 души и 20 юридически лица, на които са замразени авоари в ЕС и е забранено издаването на визи.

За първи път ЕС атакува бизнес средите, близки до руския президент Путин. Това е много ясен сигнал за решимостта на блока да действа, за да накаже Русия заради нейните действия за дестабилизация на Украйна, отбелязва Франс прес.

Европейците искат по този начин да упражнят натиск върху руския президент, за да затвори той руско-украинската граница и така да попречи на доставките на оръжия за проруските сепаратисти в Украйна и да ги принуди да преговарят с властта в Киев.

Европейците искат също така да санкционират Русия заради присъединяването на Крим, като попречат на инвестициите в някои сектори в Крим и в Севастопол, по-специално строителството, транспорта, телекомуникациите, енергетиката, посочва европейски източник, запознат с хода на преговорите.

 "Европейските лидери си дават сметка за рисковете от репресии от страна на властта в Русия, но те взеха своето решение след един непростим акт и след начина, по който ситуацията във връзка с него беше ръководена от президента Путин", посочи европейски източник.

 "Путин ще се опита да дестабилизира европейците и действието му ще бъде тест за единството на ЕС", допълва източникът.

ЕС втвърди позицията си след падането на 17 юли на малайзийския самолет в Източна Украйна, за който се твърди, че е свален с ракета на проруските сепаратисти. В тази катастрофа загинаха 298 души.
 

/БТА/
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


382
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
0
 
1
 
! Отговори
факти преди 9 години
Германия спря окончателно проект за изграждане на военен тренировъчен лагер в русия - бта.бг 4 август 2014.... Това е положението, руснаци. Така става, след като над 70% от вас гласуват за путин и с гласуването си подкрепяте и поддържате неоимперската му агресорска политика.
221
3
 
4
 
! Отговори
pesho paveto преди 9 години
pytin ne destabilizira ykraina a xamerikancite ;vsi4ki v kypom obviniavat rysia v neshto koeto ne e vinovna ; nima rysia propadi prezidenta na ykraina ne ...
220
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Kakvo mojem nie obiknovenite hora da pomognem na Rusia srestu nesprawedlivite sankzii.Neka da zarejdame samo pri Lukoil!
219
7
 
6
 
! Отговори
Ицо Тодоров преди 9 години
Няма дълго да издържи Русия при тези санкци,ще и се наложи да преосмисли политиката си към Украйна.Взе си Крим остави Украйна на Запада и толкоз .Пито платено, за всичко се плаща..няма безплатен Крим,още повече пък новорусия.Да прибират зелените човечета и да се свършва,така ще е най добре за всички.Киев ще обяви амнистия за опълченците и само тези които свалиха Боинга и които са убивали и грабили и не избягат анИзток ще го отнесат ,но си го заслужават толкова бели и "грешки" направиха.
218
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Новорусия" яко го е закъсала.След санкциите от ЕС И САЩ Русия ще спре да ги подпомага,дали заради възможността санкциите да се увеличат още ,дали поради липса на свежи пари,няма значение важното е че ще спре.До есента Киев ще разчисти цяла Източна Украйна от сепаратистите и ще приключи със тях окончателно.Както е тръгнало може и по бързо да стане.Зимата трябва жителите на Донецк и Луганск да имат ток газ и нормален живот .Сега това липсва там и се мъчат горките хора.
217
2
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До !343- ".... Когато обществото е престъпно справедливост няма! Запомни го!.."КОЕ общество? Може би някоя субкултура? В моето обкръжение престъпници няма, а и ние сме част от голямото нещо, наречено "общество".
216
1
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До !341- Стига ми да знам, че два ума мислят по-добре и по-качествено от един. Акогато става въпрос за финанси/ защита на семейството, Не си ми интересен- не съм пеналист , а цивилист,.Просто трябваше да си получиш урока- не можеш да изискваш от непознати за теб хора личните им данни във форум, защото ако го направиш по недобър или неподходящ начин, ще си получиш шамара зад врата във вид на телефонен номер до данс или интерпол или 1во рпу.
215
1
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До ! 336- ".... В България не сме много та да не се знаем е тази област...." В коя област- тези със сертификати или онези без сертификати?;) Да -не сте много в България, ама ако се окажа съпруга на шеф на малка фирма за сайбърсекюрити СЪС сертификат , дали няма да ти мине набързо и мерака, и арогантността?;)
214
1
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До 330 - Хахахаха - коментар 328 НЕ Е мой:0 СЕГА влизам пак в нета:) Що се отнася до компа, някои хора покрай мен имат понятие от сайбърсекюрити- хайде да не си мерите познанията с тях:) Не си никак умен, но си предвидим:)До 328- Подкрепям действията Ви - породължавайте в този дух- сега руските *** ще видят какво е "партизанска война", водена от 2ма различни човека, използващи един ник:0
213
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До софиянецти заработи за днес и сега почиваш.............;)
212
2
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До 322- Нямаш местолопожението ми, нямаш личните ми данни, нямаш нито една индиция/ косвена улика/, която да те доведе до адреса на мой недвижим имот. За какво ми е ДАНС в такъв случай:0 Ако аз не ти дам личните си данни, няма как да стигнеш до мен:) Айде сега- отивай да гониш девойките на Централна гара- нищо , че са мургавички- ще "олабиш жилата" , но ще си извлечеш поука- този свят НЕ СЕ ВЪРТИ ОКОЛО ТЕБ И ЗАДОВОЛЯВАНЕТО НА ТВОИТЕ КАПРИЗИ:)
211
1
 
2
 
! Отговори
преди 9 години
До софиянецчакам данс да те защити
210
1
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До софиянец За нищо, мадам! Това ми е в кръвта, да помагам на хората... ;)
209
0
 
2
 
! Отговори
преди 9 години
До софиянецне ми давай номер на заведение за бързо хранене,***
208
1
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
316- Пратих ги на телефона на ДАНС, на който се подават сигнали за мерки срещу изпиране на пари и финансиране на тероризъм:) Благодаря Ви за защитата - рядко ми се случва някой да ми окаже помощ.
207
1
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До 312 Ей, ***, затваряй си беззъбата уста, че ше те заколя като коледно прасе! Какво се ядеш с момичето, ***! Почваш да ме ядосваш вече.
206
1
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До 312- какво искаш - дадох ти телефона си- защо не ми звъниш?
205
1
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Анонимен 311- ще ти го дам - звънни на този телефон и ще ме намериш на него. ЧАКАМ ОБАЖДАНЕТО ТИ!02 814 79 51 - ако избираш от България
204
1
 
1
 
! Отговори
преди 9 години
До софиянецнали беше много сербез.дай адреса и чакай визита.кантора имал.ей гладна въшко ще те размажа така че да те събират с черпака
203
2
 
3
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До 309- "Смрад" ще казваш на биологичната си родителка. С руски *** отказвам да комуникирам!