ЕС се оказа неподготвен за търговска война с Русия

Европейската централна банка не може да направи кой знае колко
Обновена: 13 авг 2014 16:47 | 12 авг 2014 09:31,
230
ЕС се оказа неподготвен за търговска война с Русия
Снимка: Reuters

Силното лоби на френските земеделци се обяви за незабавното изтегляне от европейския пазар на всички плодове и зеленчуци, които вече не могат да бъдат изнесени в Русия заради ембаргото, наложено от Москва. Подобни действия бяха предложени и що се отнася до млякото, млечните продукти, месото и рибата.

Причината за това е, че производителите се страхуват, че прекомерното предлагане ще срине цените на храните в разчитащия до голяма степен на субсидии земеделски сектор в Европейския съюз (ЕС), пише CNBC.

Група експерти към Европейската комисия (ЕК) вече се е заела с изчисляването на последствията от първия етап на икономическата схватка с Русия. Широка група от представители на земеделците от различни страни се очаква да се срещнат следващия четвъртък, а от Брюксел обещават „до 400 млн. евро“ компенсации за пострадалите от санкциите земеделци.

Имайки предвид тези факти, изникват някои въпроси.

Още по темата

Първо, ембаргото не трябваше да е изненада за ЕС. Русия от месеци повтаря, че ще отвърне на санкциите на Запада. След третия пакет санкции, насочени към чувствителни сектори на руската икономика в средата на юли, Москва предупреди, че ще се прицели в земеделския бизнес на ЕС и че ще последват действия в автомобилната, самолетната и корабостроителната индустрия.

ЕС обаче се оказа неподготвен за търговска война.

Въпреки предупрежденията ЕС изглежда напълно изненадан и възмутен от това, че Русия отвърна на санкциите. Това говори за пълна липса на подготовка за сериозната и опасна игра на санкциите. Като резултат няколко страни (Финландия, Полша и някои от балтийските държави) вече поискаха компенсации за загубите си от Брюксел.

Второ, обещаната компенсация от „до 400 млн. евро“ не е съвсем адекватна. Русия е вторият по големина пазар за земеделския износ на ЕС, представлявайки 10% от него, равняващи се на 12 млрд. евро годишно. Само френският износ към Русия представлява около 1 млрд. евро.

Френският президент Франсоа Оланд, изправен пред крехка обществена подкрепа, икономически застой и растяща безработица, не посмя да прекрати сделката за доставка на два военни кораба за Русия, платена изцяло от Москва. Той показа и значителна подкрепа за предложението на земеделците за действия на ниво ЕС.

За да бъде картинката още по-неприятна, търговската война идва в доста труден момент за френско-германските отношения.

Подкрепяна напълно от Италия, Франция не се отказа да отстоява отдавнашното си искане за смекчаване на строгите фискални политики, наложени от Германия, за да се даде въздух на задъхващите се икономики в еврозоната. Оланд също така призова Германия да стимулира вътрешното си търсене и да инвестира огромния си търговски излишък от 200 млрд. евро в проекти, от които могат да се възползват европейските ѝ партньори.

Два дни по-късно правителството в Берлин отклони френските предложения, заявявайки, че „прекалено общите изявления от страна на Париж не съдържат причина, заради която Германия да променя икономическата си политика“. Подобен твърд и императивен тон едва ли е присъщ на две близки и приятелски партньорски страни.

Може ли Европейската централна банка да спаси положението?

Тя не може да направи кой знае колко. Имаше известно подобряване на кредитирането през юни, но е прекалено рано да се каже дали и до каква степен последният ход на ЕЦБ към облекчаване ще помогне на еврозоната да избегне рецесията. Кредитирането за домакинствата и нефинансовите корпорации се подобри до известна степен през юни, но ипотечните заеми – добър показател за бъдещото потребителско търсене, отчетоха леко влошаване.

При тези обстоятелства не е ясно какво повече може да направи ЕЦБ от това, което вече е направила, за да се справи с проблемите в условията на растяща несигурност. Тя ще успее да спаси паричния съюз, но за жалост това е единствената добра новина, която може да се каже в момента.
 
Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
4
 
52
 
! Отговори
NOI преди 9 години
До дедо Мано ИСКАМ ДА ТИ КАЖА ЧЕ СИ ГОЛЯМ ПИЧ ! ХАРЕСА МИ ТОВА КОЕТО СИ НАПИСАЛ....УБИЙСТВЕНАТА ИСТИНА ЗА КИЕВСКАТА ХУНТА В МОМЕНТА ! ЖАЛКО ЧЕ МЛАДИТЕ ХОРА НЕ ЧЕТАТ А СЕ ПИШАТ ГОЛЕМИ ОТВОРКОВЦИ НА ТЕМА РУСИЯ. ВЕЛИКА Е РУСИЯ И ВИНАГИ Е БИЛА....КОЙТО НЕ ГО ВИЖДА Е СЛЕПЕЦ... ЧЕТЕТЕ УВАЖАЕМИ НЕ ЧАКАЙТЕ САМО ТЕЛЕВИЗИЯТА ДА ВИ ПРОМИВА МОЗЪЦИТЕ....
158
0
 
44
 
! Отговори
недоволен преди 9 години
Много бързо свалихте темата от водещите заглавия. Аз предлагам на ЕС да направи износ към САЩ на зеленчуци и плодове, или просто да ги подари някъде в Африка.
157
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
какво толкова им стимулират на руските производители? Ако е толкова лесно да се гледат краставици и домати в Русия, нямаше да внасят 30% от зеленчуците. Или пък така или иначе щяха да почнат да ги произвеждат. Нали не си мислите, че са могли, но не са се сетили досега да почнат....
156
37
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До дедо Мано Ти да не си ***, а? Защо трябва да помагам на путинските терористи? Да не би да ми помагат с нещо?
155
32
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как рассказал командир батальона "Айдар" Сергей Мельничук, люди на освобожденных территориях падают перед украинскими бойцами на колени и просят прощения за референдумы.
154
3
 
31
 
! Отговори
:-) преди 9 години
ЕС се изказваше и действаше неподготвен през цялото време, за това е неподготвен за търговска война. По 1 точка за РФ и САЩ, за ЕС минус 2 точки, защото: 1. РФ си отваря хоризонт за стимули на местно производство и партньорство със страни, които не са толкова обвързани със САЩ; 2. САЩ разделят между ЕС и РФ и така си създават възможност за повече икономическо влияние (властване) на пазара на ЕС; 3. ЕС не са доизлекували последствията от кризата и вътрешните противоречия, а санкционират.
153
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
185, гладна стачка за кого? Руснаците се радват - техните производители празнуват. А фермерите на ЕС нещо са тъжни и искат ЕК да ги компенсира.
152
1
 
40
 
! Отговори
nekoj преди 9 години
До 185Санкциите на Русия са всъщност гладна стачка.hahahahhahahhahahhahhahahhahahahhahahhahahahДа не би само Гейския сьюз да произвежда краставици и домати??? Е може и повече да заболи ама нали сте всесилни ... хахаххахахаххахаххаххаххахаха
151
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
бачкаторе...явно наистина си дюнерджия или теляк..НЯМА европейско, нито еврогейско правителство. има съвет на министрите на всяка държава-членка, а така наречените европейски органи имат представителни функции..санкциите се решават от отделните държави-членки, а ние имаме 1 от 28 гласа. друг е въпросът, че пращаме *** в брюксел, но това е заради 'мат'рала'..
150
25
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Санкциите на ЕС засягат специална техника, която има военно приложение. Санкциите на Русия са всъщност гладна стачка.
149
2
 
38
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 9 години
Очаквам скоро фермерите в ЕС да пристигнат пред еврогейския парламент с тракторите. Неизбежни са протестите. Под натиска на фермерите ще паднат или санкциите към Русия или еврогейското правителство. И в двата случая печели играта Путин.
148
1
 
3
 
! Отговори
Имани преди 9 години
До коментар 158Книжовният еэик е представителна форма на българският еэик!!! Не виждам эащо слагаш частицата ПРО на всяко съществително??? Сложните думи са обраэувани от две или повече ОСНОВИ, като едната паэи граматическите си особености:-)))!!!! Не раэбрах какво имаш предвид????
147
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха, ха, ха!!! Много комична ситуация. "Въпреки предупрежденията ЕС изглежда напълно изненадан и възмутен от това, че Русия отвърна на санкциите" От какво се възмущава ЕС. Ами много ясно, че ще последва отговор от страна на Москва. Каквото повикало, такова се обадило. Всички бяха загрижени, че руснаците ще измрат от глад. Те не умряха от глад по време на Втората световна война, та сега ли. И кой в крайна сметка ще претърпи по-големи загуби? Русия или ЕС. Мисля, че отговора вече е ясен. Честито!!!
146
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Ген.Луков Хахаха :))Вчера пишехте русофилщини от името на Стамболов, сега от името на ген. Луков. Утре сигурно ще хвалите Пуин от името на Хитлер.
145
1
 
37
 
! Отговори
Ген.Луков преди 9 години
САЩ са олицетворение на злото.Чрез вмешателство във политиката на други страни заграбват природните им ресурси, сменят правителства и слагат ръка на каналите за контрабанда и наркотици.Политиците им са болни мозъци.Има ли САЩ ще има размирици, войни и бедност.
144
27
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България трябва да помага на Украйна, руснаците имат богата държава, не ги мислете тях.
143
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
коментарите в този форум днес ме убедиха, че за мен няма място в българия, нито мястото на тази страна някога ще бъде в европа. съжалявам, но местното племе не е узряло за цивилизация, а останалите просто се спасяват поединично и вече ги разбирам. отгоре на всичкото, преобладаващата част от населението явно е про-руско, про-американско, про-турско, въобще всичко друго, но не и про-българско.
142
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе хора, как може да има сред вас толкова *** изчадия, които се радват, че ще пострадаме от санкциите срещу русия? нали вашите баби и дядовци живеят благодарение на тази селскостопанска продукция? нали ние сме засегнати? разберете, че всички сме в кюпа и със злорадство не става. европа и русия не са някакви абстрактни понятия, ние сме по средата и сме най-прецакани. слепи ли сте, не виждате ли в украйна до какво доведе русофилството и русофобството? това ли искате и тук, война?
141
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
русия даже не е място за живеене, там средната продължителност на живота е ...56 години. аз не знам българи масово да са тръгнали да купуват имоти в русия, дори и зомбираните червенотиквеновци. не съм видял и потоци от емигранти и гастербайтери от нашата страна към русия. защо ли? може би е твърде сложно заради визите? ама и за швейцария и австралия има визи, но се чудим как да отидем там, нали? разберете, че каквото у нас, такова в украйна, и в русия. шепа бандити управляват народа.
140
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия е много тъжно място за живеене.Затова руските олигарси и българските дупедавци бягат там,където цивилизацията е превърнала своите държави в добро място за живеене.Дай, боже ,Русия да върне своя блясък и слава,които помръкнаха от залповете на Аврора.Там,където стъпи болшевишки крак,там трева не расте.