ЕС се оказа неподготвен за търговска война с Русия

Европейската централна банка не може да направи кой знае колко
Обновена: 13 авг 2014 16:47 | 12 авг 2014 09:31,
230
ЕС се оказа неподготвен за търговска война с Русия
Снимка: Reuters

Силното лоби на френските земеделци се обяви за незабавното изтегляне от европейския пазар на всички плодове и зеленчуци, които вече не могат да бъдат изнесени в Русия заради ембаргото, наложено от Москва. Подобни действия бяха предложени и що се отнася до млякото, млечните продукти, месото и рибата.

Причината за това е, че производителите се страхуват, че прекомерното предлагане ще срине цените на храните в разчитащия до голяма степен на субсидии земеделски сектор в Европейския съюз (ЕС), пише CNBC.

Група експерти към Европейската комисия (ЕК) вече се е заела с изчисляването на последствията от първия етап на икономическата схватка с Русия. Широка група от представители на земеделците от различни страни се очаква да се срещнат следващия четвъртък, а от Брюксел обещават „до 400 млн. евро“ компенсации за пострадалите от санкциите земеделци.

Имайки предвид тези факти, изникват някои въпроси.

Още по темата

Първо, ембаргото не трябваше да е изненада за ЕС. Русия от месеци повтаря, че ще отвърне на санкциите на Запада. След третия пакет санкции, насочени към чувствителни сектори на руската икономика в средата на юли, Москва предупреди, че ще се прицели в земеделския бизнес на ЕС и че ще последват действия в автомобилната, самолетната и корабостроителната индустрия.

ЕС обаче се оказа неподготвен за търговска война.

Въпреки предупрежденията ЕС изглежда напълно изненадан и възмутен от това, че Русия отвърна на санкциите. Това говори за пълна липса на подготовка за сериозната и опасна игра на санкциите. Като резултат няколко страни (Финландия, Полша и някои от балтийските държави) вече поискаха компенсации за загубите си от Брюксел.

Второ, обещаната компенсация от „до 400 млн. евро“ не е съвсем адекватна. Русия е вторият по големина пазар за земеделския износ на ЕС, представлявайки 10% от него, равняващи се на 12 млрд. евро годишно. Само френският износ към Русия представлява около 1 млрд. евро.

Френският президент Франсоа Оланд, изправен пред крехка обществена подкрепа, икономически застой и растяща безработица, не посмя да прекрати сделката за доставка на два военни кораба за Русия, платена изцяло от Москва. Той показа и значителна подкрепа за предложението на земеделците за действия на ниво ЕС.

За да бъде картинката още по-неприятна, търговската война идва в доста труден момент за френско-германските отношения.

Подкрепяна напълно от Италия, Франция не се отказа да отстоява отдавнашното си искане за смекчаване на строгите фискални политики, наложени от Германия, за да се даде въздух на задъхващите се икономики в еврозоната. Оланд също така призова Германия да стимулира вътрешното си търсене и да инвестира огромния си търговски излишък от 200 млрд. евро в проекти, от които могат да се възползват европейските ѝ партньори.

Два дни по-късно правителството в Берлин отклони френските предложения, заявявайки, че „прекалено общите изявления от страна на Париж не съдържат причина, заради която Германия да променя икономическата си политика“. Подобен твърд и императивен тон едва ли е присъщ на две близки и приятелски партньорски страни.

Може ли Европейската централна банка да спаси положението?

Тя не може да направи кой знае колко. Имаше известно подобряване на кредитирането през юни, но е прекалено рано да се каже дали и до каква степен последният ход на ЕЦБ към облекчаване ще помогне на еврозоната да избегне рецесията. Кредитирането за домакинствата и нефинансовите корпорации се подобри до известна степен през юни, но ипотечните заеми – добър показател за бъдещото потребителско търсене, отчетоха леко влошаване.

При тези обстоятелства не е ясно какво повече може да направи ЕЦБ от това, което вече е направила, за да се справи с проблемите в условията на растяща несигурност. Тя ще успее да спаси паричния съюз, но за жалост това е единствената добра новина, която може да се каже в момента.
 
Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
2
 
27
 
! Отговори
Имани преди 9 години
Една от най-големите търговски эони эатвори вратите си имам предвид Русия, поради икономическите санкции, които САЩ и Европа наложиха покрай конфликта Русия - Украйна!!! Намесата на САЩ също така в Политиката на ЕС и контрола и в Украйна не се раэмина беэ последствия!!! Браво на руския преэидент!!!
138
27
 
8
 
! Отговори
факти, факти преди 9 години
Доколкото ми е известно, пътуваме без визи в цяла Европа; имаме право на работа в цяла Европа; получаваме субсидии от ЕС; в чужбина можем да се обърнем към всяко европейско посолство за помощ; навсякъде ползваме услуги и цени като за останалите европейци (за заплатите ни е друга тема:). Осъзнавам какво е направила Руската империя за нас преди 150 години, но оттогава какво са ни дали? Само ни нападат, окупират, ограбват. Дори златния резерв и пенсиите ни са в Москва. Защо да им се кланям?
137
2
 
31
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 9 години
Еврофермерите губят от руската забрана 12 млрд евро а Брюксел ще им компенсира едва едва 400 милиона евро. Ама готино ли ви изработи чичо Владо , драги европейци?
136
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"...не си българин, а си полуруски ***."Написано от типично българско дърво.
135
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Истината е, че след 1916-1917 г., у нас емигрират най-образованите, възпитани и благородни руснаци от Бялата армия. До един се интегрират, внуците им днес са не по-малко българи от всички нас. След 1944 г. обаче тук пристига предимно ***, така и до ден-днешен. Новобогаташи, ***, престъпници и типа женщини 'ат шиснайси гадини сам в Билгария, как *** разбират, че сам раскинья, яз сама ни знам'...И да ви спомена, е руснаците, които наистина струват и са тук, бягат от Путин и путинизма там!
134
26
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Политиката на Путин от 15 години е да втълпява, че са най-специалната порода на Земята, но някой ги е ****ал, защото са много добрички. Когато от всички медии денонощно набиваш това на хората, те се превръщат в това, което са били немците при Хитлер. За руснаците ние сме предатели, защото видите ли, трябвало да седим вечно в тяхната тюрма. И с Украйна е същото.
133
3
 
30
 
! Отговори
Гневен българин преди 9 години
Мирише ли ви на разпад на този и без друго фалшив и вреден за нас ЕС?Само така...
132
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
159, защитаваме ги и то дружно - и Расим и ***. Само Сидеров е срещу хунтата от самото начало (пък точно той уж бил фашист). Страшна порнография цари в българската пропаганда.
131
1
 
20
 
! Отговори
all преди 9 години
То беше ясно.... влезе ли БГ в Европа , то тя ще се разпадне.... ние винаги сме на грешната страна! За нас най-доброто е Русия и Китай... това е бъдещето на света. Братята славяни и братята ***.... перфектно се вписваме :)
130
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
бас ловя, че 90% от русофилите тук пишат от вътрешността на страната. аз обаче от няколко месеца работя на морето и ВИЖДАМ С ОЧИТЕ СИ какво представляват руснаците, повярвайте ми, не са особено мила картинка. не става дума за пиянства и разврат, в Поморие са вече 15.000 и крещят пред общината защо нямало училище, в което се учи САМО НА РУСКИ, и смятат, че България им е длъжна, защото са купили имот. Така се почва с малко. И за да не ме обвините - по принцип ги харесвам, но с мярка. А те нямат!
129
1
 
32
 
! Отговори
до някои атлантици преди 9 години
Не съм русофил, нито комунист и никога няма да бъда, но никога няма да съм и зомбирана американска ***, вярваща, че каквото направи чичо Сам - все е хубаво. Точно такива като вас съм ги виждал и преди 1989г., пееха хвалебствия за СССР и заклеймяваха несъгласните като родоотстъпници.
128
16
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До АнонименМил му е бил животеца на дядо Вазов. Написал го е по времето на изверга Стамболов.-------------- Ако беше българин, щеше да знаеш, че Стамболов е бил изверг само за продажните руски ***. И ако беше българин, щеше да знаеш, че това стихотворение е писано 25 години след смъртта на Стамболов, веднага след като едно русофилско правителство ни вкарва в национална катастрофа. Но не знаеш, защото не си българин, а си полуруски ***.
127
0
 
32
 
! Отговори
143 истина е преди 9 години
143--мислех че се шегуваш за Боинга.Но сега прегледах няколко европейски сайта.Наистина Боинга са го свалили украинците и интервюто с Пол Робин го има.Защо това не се отразява в българските медии????? Май защитавахме убийците от Киев?????????????????????????????????
126
16
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Дановски Затова пък вие сте яли само го8ната на Союзмултфил и сте станали особено умни. Десет филмчета въртяха постоянно, че толкова си можеха да направят Ну, погоди, Ежик в тумане, Маруся, котарака Леополд и даже повече не се сещам. А между другото, Ежик в тумане май е правено в Киев.
125
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мил му е бил животеца на дядо Вазов. Написал го е по времето на изверга Стамболов.
124
0
 
22
 
! Отговори
Дановски преди 9 години
Бас държа, че евробюрократите като деца не са гледали изключително мъдрият и поучителен руски мулт за котарака Леополд. Коронната фраза на този четирикрак умник беше:Ребята, давайте жить дружно!
123
1
 
27
 
! Отговори
Джони преди 9 години
Нека се сринат цените на храните в ЕС - така печели обикновения потлебител и особено българина голяма част от доходите на който отиват за храна. Така ще се вдигне покупателната способност на хората, фермерите и без това се финансират и субсидират и печелят повече от добре.
122
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След като Русия не иска да е редови член на международната общност, след като се смятат за специални и се занимават с реваншизъм и грабеж, значи нямаме интерес да им търпим диващините.
121
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До NoxБрюксел се предполага, че трябва да гледа интереса на държавите членки на ЕС, съответно не бива да взима мерки, които ощетяват ЕС-----------------Именно. Интересът на ЕС е да прави сечено на Русия. Или ние ще им е6ем мамата или те ще ни заробят. Войната отдавна започна.
120
3
 
12
 
! Отговори
до 141 преди 9 години
приятелю, няма такива филми като 'те, европейците'..затова сме на този хал, европейците сме ние, а не 'те'. ние сме засегнати от санкциите като европейци, ние искаме визи за руснаците като европейци, ние трябва да се съобразяваме с правила за газ и т.н. докато продължаваме да мислим за ЕС като за нещо далечно и само да крадем пари оттам, ще сме най-прецакани. тук въпросът е или да застанем като равни и да си кажем мнението, или да поддържаме общата външна политика на съюза.