ЕС се оказа неподготвен за търговска война с Русия

Европейската централна банка не може да направи кой знае колко
Обновена: 13 авг 2014 16:47 | 12 авг 2014 09:31,
230
ЕС се оказа неподготвен за търговска война с Русия
Снимка: Reuters

Силното лоби на френските земеделци се обяви за незабавното изтегляне от европейския пазар на всички плодове и зеленчуци, които вече не могат да бъдат изнесени в Русия заради ембаргото, наложено от Москва. Подобни действия бяха предложени и що се отнася до млякото, млечните продукти, месото и рибата.

Причината за това е, че производителите се страхуват, че прекомерното предлагане ще срине цените на храните в разчитащия до голяма степен на субсидии земеделски сектор в Европейския съюз (ЕС), пише CNBC.

Група експерти към Европейската комисия (ЕК) вече се е заела с изчисляването на последствията от първия етап на икономическата схватка с Русия. Широка група от представители на земеделците от различни страни се очаква да се срещнат следващия четвъртък, а от Брюксел обещават „до 400 млн. евро“ компенсации за пострадалите от санкциите земеделци.

Имайки предвид тези факти, изникват някои въпроси.

Още по темата

Първо, ембаргото не трябваше да е изненада за ЕС. Русия от месеци повтаря, че ще отвърне на санкциите на Запада. След третия пакет санкции, насочени към чувствителни сектори на руската икономика в средата на юли, Москва предупреди, че ще се прицели в земеделския бизнес на ЕС и че ще последват действия в автомобилната, самолетната и корабостроителната индустрия.

ЕС обаче се оказа неподготвен за търговска война.

Въпреки предупрежденията ЕС изглежда напълно изненадан и възмутен от това, че Русия отвърна на санкциите. Това говори за пълна липса на подготовка за сериозната и опасна игра на санкциите. Като резултат няколко страни (Финландия, Полша и някои от балтийските държави) вече поискаха компенсации за загубите си от Брюксел.

Второ, обещаната компенсация от „до 400 млн. евро“ не е съвсем адекватна. Русия е вторият по големина пазар за земеделския износ на ЕС, представлявайки 10% от него, равняващи се на 12 млрд. евро годишно. Само френският износ към Русия представлява около 1 млрд. евро.

Френският президент Франсоа Оланд, изправен пред крехка обществена подкрепа, икономически застой и растяща безработица, не посмя да прекрати сделката за доставка на два военни кораба за Русия, платена изцяло от Москва. Той показа и значителна подкрепа за предложението на земеделците за действия на ниво ЕС.

За да бъде картинката още по-неприятна, търговската война идва в доста труден момент за френско-германските отношения.

Подкрепяна напълно от Италия, Франция не се отказа да отстоява отдавнашното си искане за смекчаване на строгите фискални политики, наложени от Германия, за да се даде въздух на задъхващите се икономики в еврозоната. Оланд също така призова Германия да стимулира вътрешното си търсене и да инвестира огромния си търговски излишък от 200 млрд. евро в проекти, от които могат да се възползват европейските ѝ партньори.

Два дни по-късно правителството в Берлин отклони френските предложения, заявявайки, че „прекалено общите изявления от страна на Париж не съдържат причина, заради която Германия да променя икономическата си политика“. Подобен твърд и императивен тон едва ли е присъщ на две близки и приятелски партньорски страни.

Може ли Европейската централна банка да спаси положението?

Тя не може да направи кой знае колко. Имаше известно подобряване на кредитирането през юни, но е прекалено рано да се каже дали и до каква степен последният ход на ЕЦБ към облекчаване ще помогне на еврозоната да избегне рецесията. Кредитирането за домакинствата и нефинансовите корпорации се подобри до известна степен през юни, но ипотечните заеми – добър показател за бъдещото потребителско търсене, отчетоха леко влошаване.

При тези обстоятелства не е ясно какво повече може да направи ЕЦБ от това, което вече е направила, за да се справи с проблемите в условията на растяща несигурност. Тя ще успее да спаси паричния съюз, но за жалост това е единствената добра новина, която може да се каже в момента.
 
Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До На призива на ПутинСтига с тия руснаци б6е..............Гледай ти какво ядеш и пиеш--какво си се загрижил за тяхното мнение--нека си пишат.Важното е ,че у нас всичко е *** сме до ушите в него....Или ще кажеш,че европейското не мирише.............
98
2
 
21
 
! Отговори
116 преди 9 години
До NoxЕ....не е ли така.......трябва да си сляп,глух,ням и супер ограничен за да не го вижда човек........Ама като гледам някои от коментарите тук,явно има такива "хора".....Не съм русофил,нито пък комунист,,,,,,,,но това не ми пречи да НЕ съм съгласен с имперската политика на САЩ--в момента тя е империята на злото,а Брюксел е ***--без свои суверенитет и мнение.Интригите и имперските амбиции на САЩ ще ги плащаме ние--а не руснаците..........ОЧЕВАДНО Е...........
97
3
 
38
 
! Отговори
Пълен цирк преди 9 години
> "...Въпреки предупрежденията ЕС изглежда напълно изненадан и възмутен от това, че Русия отвърна на санкциите".Ще се пукна от смях :))
96
3
 
29
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Още четири месеца и ще стане студено, не само навън а и у дома!Газ, хоп и кранечото спря.
95
4
 
31
 
! Отговори
БЕРИЯ преди 9 години
САЩ ИСКАХА ДА СЕ РАЗПАДНЕ ЕС И ЕТО ,ПОЧТИ ГО ПОСТИГАТ. И ОТ ЦЕЛИЯТ ЕС САМО ГЕРМАНИЯ ИГРАИЕ КОВАРНО И ЗАДКОЛИСНО . ЩЕ ПОВЛЕКАТ С ТЕЗИ САНКЦИИ ЦЯЛА ЕВРОПА . НА ГЕРМАНИЯ ЩЕ СЕ ОЗЪБЯТ ,КАКТО ФРАНЦИЯ ,ТАКА И ИТАЛИЯ ,ПОЛША, УНГАРИЯ ,ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ПО ИЗТОЧНИТЕ НОВИ ЧЛЕНКИ НА ЕС ,КАТО БЪЛГАРИЯ.ДАНО РАЗУМА НАДДЕЛЕЕ В НОВИТЕ ЕВРОИЗБРАННИЦИ И СЕ ОТСКУБНАТ ОТ ЛАПАТА НА САЩ.
94
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Одисей, оди сей, копай, поливай и т.н. но не ръси глупости в коментариите си.
93
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето го подаръка на ЕС към Сърбия и Турция , сега като награбят руския пазар върви го връщай , по подобен начин и Иван Костов ни е..ба и от 200 консервени комбината няма ни един а нормалните държави ще си счупят краката да стъпят на руския пазар...
92
4
 
33
 
! Отговори
Nox преди 9 години
"Какъв комунизъм и соцялизъм те гони теб бе Одисейчо,в Русия отдавна няма такова животно.В момента САЩ са комунистическата държава. Ти явно си останал още в 1985 година--недей така...почвай да четеш и други источници на инфо и малко поне да се развиваш...САЩ заповядват на Е.С. какво да правят---същото беше навремето,когато СССР ръководеше соц.държавите.Така че ние плащаме всички негативи на САЩ и пуделите им в Брюксел......помисли малко"По-точно не мога да го формулирам. Евала 116!
91
1
 
18
 
! Отговори
специалисто преди 9 години
Украйна няма как да спре Северен Поток по простата причина че тръбата минава на някакви си 400 - 500 км северозападно от нея.
90
1
 
11
 
! Отговори
Громов преди 9 години
До frippНедей да пишеш тази новина--Одисей ще получи удар....Одисейчо--чете ли днес "Шпигел" и новината,че Украйна иска да спре "Северен поток"---пише я в "Шпигел"--прочети я.....и коментарите отдолу,в които има много любов към Брюксел и Вашингтон..........
89
1
 
34
 
! Отговори
me преди 9 години
А не са били подготвени, съвсем подготвени са си били. Трудно е някой да бъде толкова ***, по-скоро е просто продажен. Нищо, това е една чудесна възможност за европейците да разберат, че лидерите им, заедно с ЕК не работят за тях. Работят за САЩ и техните интереси. Дори, когато те противоречат на нашите. И да се запитат хората, това ли искат. Вместо единна богата Европа, съдединени европо-американски щати, в които европейците са бедните, но послушни слуги на интересите на САЩ и корпорациите й.
88
2
 
28
 
! Отговори
Nox преди 9 години
"До NoxАз обаче залагам коя страна последна ще напусне еврогейската ***. България, разбира се."За мое голямо съжаления има определена доза истина в иронията ти.Реотаните са ни малко албански и имаме навика да се заседяваме където не трябва и често в компания на неприятели, които не ни мислят доброто.Тъжно, но факт :*(
87
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какъв комунизъм и соцялизъм те гони теб бе Одисейчо,в Русия отдавна няма такова животно.В момента САЩ са комунистическата държава. Ти явно си останал още в 1985 година--недей така...почвай да четеш и други источници на инфо и малко поне да се развиваш...САЩ заповядват на Е.С. какво да правят---същото беше навремето,когато СССР ръководеше соц.държавите.Така че ние плащаме всички негативи на САЩ и пуделите им в Брюксел......помисли малко
86
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"ЕС обаче се оказа неподготвен за търговска война.Въпреки предупрежденията ЕС изглежда напълно изненадан и възмутен от това, че Русия отвърна на санкциите"Защото са ***. Тези надути пуяци си въобразяваха, че руснаците ще стоят и ще поемат ударите като боксова круша. Вчера изреваха на умряло полските производители, днес френските, ЕС дори още не знае мащабите на пораженията и тепърва щял да анализира ситуацията...
85
1
 
32
 
! Отговори
fripp преди 9 години
Факт е, че Щатите се гаврят с ЕС. Докато последните се чудят, какво да правят със фермерите си, как да ги компенсират, Путин, в компанията на шефовете на Exxon, преди два дни, пусна най-северната руска сонда в Карско море. Съвместен проект. Самия американски президент спомена в началото на цялата тази история с Украйна и Крим, че санкциите, които ще наложат, няма да засягат стратегическите им интереси. Меките китки европейски *** ли бяха, че да си направят сметките.
84
9
 
4
 
! Отговори
до 103 преди 9 години
Може ли финансовия спец да каже ЕС на кого точно дължи 17 трл евро,САЩ-14 трл евро/дплари .юани и т.н/.На Марс ли или на Андромеда?Много ми е интересно Германия на кого дължи-на Бурунди ли?НХедей оплаква запада-оплаквате го повече от половин век.Айде стига глупости
83
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Задава се -баба ти ! С комсомолска тужурка и кирка в ръка!
82
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тук и на най-пропадналият квартален алкохолик му беше ясно, че ЕС налага санкции без да мисли и под диктовката на САЩ. Е, сега да им е честито. Родните ни производители отдавна са на командно дишане, но европейските бяха добре и сега ще си сърбат попарата.
81
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Франция никога не е обичала Германия и питайте НАПОЛЕОН БУНАПАРТ колко е дружелюбнаФРАНЦИЯ и ИТАЛИЯ...Де ба санкцийте де ба...
80
18
 
8
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
Цените на храните неминуемо ще паднат и мен това ме радва, защото не копам, освен това ще намалеят турските зеленчуци, защото ще ги изнасят за Русия и това не е лошо, защото ще си ядем нашите. Най-много да намалят субсидиите за земеделие, за да намалят производството и това не е лошо, защото тези пари ще могат да се ползват за образование и наука.Е къде е драмата тогава ?Историята учи, че най-голямото зло за руснаците и Русия са собствените и управници. Убили са повече руснаци от всеки друг външен враг!